27-06-2024

Een tuter live in de video

Een tuter live in de video

Over het knippen van eenderde van één vleugel van de koningin blijven de meningen onder de imkers uiteenlopen. Er bestaan ook misverstanden over dit verschijnsel. Sommige imkers denken dat volken met een moer waarvan een vleugeltje deels is ingekort niet meer zal zwermen. Dat denkt men ook van de Rensonmethode. Beide denkbeelden zijn onjuist. 

Bij een geknipte moer wordt er wel gezwermd net als bij de Rensonmethode. Bij die laatste methode zelfs meerdere dagen achter elkaar omdat de moer achterblijft achter het moerrooster. Een geknipte moer belandt meestal voor de kast of enige meters verderop in het gras. Soms bij een te kleine inkorting van de vleugel verdwijnt ze alsnog met de voorzwerm. Ik vond mijn eigen geknipte moer verleden jaar twee kilometer verderop op de grond aan. 

Vanaf dat moment ben ik zelf gaan twijfelen over het nut. Toch kwam ik afgelopen week in drie volken op-uitlopen-staande zwermcellen tegen, terwijl de moer eraf was, maar zonder verder verlies van bijen. Midden tijdens de lindedracht is de sterkte van het volk toch bepalend voor het binnenhalen van hun wintereserves en een lekker potje honing. Toch een voordeel voor volk en imker. 

Er vindt echter geen volksvermeerdering plaats, dat is een nadeel. Of je moet, zoals ik soms doe, alsnog een broedaflegger met mooie zwermdop of uitlopende moer maken. Zo worden de genen toch weer doorgegeven. De overleveingskansen voor een zwerm in de natuur zijn verrekte klein. Eén op de zeven zwermen overleeft de eerste winter. Ik denk dat de overlevingskansen in Nederland nog veel kleiner zijn. Holtes in 100-jarige bomen zijn zeldzaam, daarom belanden veel zwermen in schoorstenen en spouwmuren. Meestal volgt er dan verdelging, begrijpelijk. 

Het volk in de video was niet goed onder kontrole te houden, doppen breken hielp tot op heden goed. Echter ik had dit volk twee weken met rust gelaten om alle pseudoacaciahoning te kunnen slingeren en koninginnenteelt te bedrijven samen met cursisten. Die twee weken was genoeg om te zwermen, echter met achterlating van de bijen en een prachtig klinkende tuter. Luister je mee?   

Dit volk dateert uit 2017. Vanaf het ontstaan, is dit volk niet meer behandeld. Begin augustus zal ik de bijen bemonsteren en de mijtenbesmetting vaststellen. Bij te veel mijten wordt er alsnog behandeld, tot op heden echter niet meer nodig. 

Meer interesse in het eenbaksimkeren? Eenvoudig(er) en duurzaam imkeren verschaft alle benodigde info. Ook over het werken met kleine cellen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Rob.

    22-06-2024 om 15:51

    Hoi Ben,
    Van mijn 6 afleggers zin er 3 mislukt, andere zijn sterk.
    De afleggers zonder moer zitten in een 10 raamskast met veel open necter.
    Hoe deze afleggers te verenigen? afslaan voor de kast en de br. ramen met nectar boven op de andere hk. zetten? Dit omdat ik momenteel geen honingramen meer heb. Hier nu volop dracht van de linde en de tamme kastanje moet hier nog beginnen.

    dag Rob, ik zou ze asap verenigen met de moergoede volken, wanneer je langer wacht, ontstaan er eileggende werksters. Maar weet je heel zeker dat ze moerloos zijn? Raampje open broed ingehangen?
    Dus gewoon moerloze bk bovenop plaatsen. Groet, Ben

  • Cees

    28-06-2024 om 10:42

    Goedemorgen Ben,

    Dat het een vreemd bijen jaar is is voor de meeste imkers wel duidelijk.

    Na het maken van de kunstzwermen zijn er veel koninginnen niet bevrucht of het duurde weken langer dan andere jaren voordat ik eitjes zag en ik had volken waarvan de K wel bevrucht is meteen wisslecellen werden gemaakt. Het gevolg dat de 10 raams kast helemaal vol zit met honing ondertussen.

    Vanmorgen heb ik het raam met de K waar enkele eitjes te zien waren tussen in een nieuwe BK gezet met 9 kunstraat en, deze BK heb ik met een moerrooster onder de BK gezet die vol zit met honing, zodat ik deze over 24 dagen kan slingeren.

    Ik twijfel nu een beetje of dit een goede acties is geweest....?

    Groet Cees

    Dag Cees, deze ingreep lijkt me inderdaad niet de beste. Je draait oorzaak en gevolg namelijk om. Jouw bk loopt vol met nectar omdat de moer niet legt. Dit kan ook veroorzaakt worden door de overdadige dracht waardoor jonge bijen geen tijd hebben om de cellen te poetsen, want hun collega's gooien ze vol met nectar. Kortom een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden met een paar dagen kouder weer. Dan verwerken ze de nectar en krijgt de moer weer kans om te gaan leggen.
    Jij geeft ze er nog eens een portie werk bij in de vorm van kunstraat, terwijl ze na de langste dag minder zin hebben in bouwen. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd, namelijk winterreserves opbouwen. Groet, Ben

  • Carin

    28-06-2024 om 17:23

    Ha Ben,
    Ik zie dat je alle zwerm cellen wegbreekt. Was het ook een optie om met de laatste raam met zwerm cellen een aflegger te maken en zo ja, is dat verstandig? Wat zijn de mogelijkheden?

    Ha Carin, dat had zeker gekund. Wanneer je behoefte hebt aan reservevolken dan is het maken van een broedaflegger aan het eind van de zomerdracht een prima oplossing. Groet, Ben

  • Frank

    29-06-2024 om 01:10

    Ben,
    Vraag over het een baks imkeren.
    Het was heel slecht hier in de Ardennen, veel regen en weinig dracht.
    Eindelijk kan ik gaan slingeren omdat de meesten raten door de stoot proef heen komen (verzegelen gaat moeizaam dit jaar)
    Is het verstandig om in deze tijd honing af te nemen bij het één baks omdat er bijna niks binnen komt ?
    gr
    Frank

    Dag Frank, ik zou er na het afnemen van de laatste hk zeker een 2,5 kilo pak suikerdeeg opleggen. Dan hebben ze 3 tot 4 weken voldoende reserve en houden ze het broedhest op peil. Belangrijk voor de winterbijen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.