03-01-2023

Een warm begin van jubileumjaar 2023

Met ongekend hoge temperaturen van bijna 17 graden in Limburg stapten we het nieuwe jaar in. Ik wens jullie vooral een gezond, gelukkig en vredig 2023 toe. Laten we er samen weer een mooi en duurzaam bijenjaar van maken. Op onderstaande foto's zie je een tuinvolk in een styropor dadantkast, dat vanmorgen al vrijwel alle ramen bezet heeft. De binnentemperatuur liep even op naar 33 graden. Het verbaast me niks als er al weer een broednestje ontstaan is. 

2023 is ook een bijzonder jubileumjaar. Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de varroamijt ons land en daarmee onze bijenvolken binnendrong. Na 40 jaar zou je verwachten dat we dit beestje inmiddels wel getemd zouden hebben. Voor de meesten van ons is de werkelijkheid helaas anders. Het twee- of driegangenbestrijdingsmenu blijkt nog steeds volop toegepast te moeten worden. 

Er gloort echter hoop. Mede dankzij het baanbrekende onderzoekswerk van de USDA (ministerie van landbouw in de VS), ABR (Arista Bee Research), vele teeltgroepen en teelt- en bevruchtingsstations wordt er hard gewerkt aan de teelt en selectie van varroaresistente rasbijen. Zowel bij de Buckfast-, de Carnica- en de Zwarte bijenrasverenigingen wordt hard gewerkt aan teeltprogramma's om tot een betere verspreiding te komen van varroaresistente teeltmoeren. 

De vorderingen op dit gebied zullen in eerste instantie ten goede komen aan de imkers en telers van genoemde rassen, maar ongetwijfeld zullen de huis-tuin-en-keuken-bijen hier op termijn ook de vruchten van plukken. Laten we er gezamenlijk aan werken zodat bij het volgende 50-jarig lustrum van de varroamijt deze parasiet door de bijen zelf onder kontrole gehouden wordt en beheersbaar wordt zonder gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen. Mocht je geinteresseerd zijn in deze ontwikkelingen sluit je dan aan bij één van de rasverenigingen. 

Nogmaals: een mooi bijenjaar toegewenst. Mochten er nog onderwerpen zijn, die ik in het Bijenblog in 2023 extra aandacht moet geven, dan hoor ik het graag van jullie.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijen- en koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerda Burgers

    03-01-2023 om 12:37

    Ben en alle meelezendr imkers,

    Een heel goed, voorspoedige en gezond 2023.
    Dat de bijen het maar geweldig zullen doen en de varroa uit de kasten gaat verdwijnen. Met zulke goede resultaten gaat het wellicht lukken.

  • Japs

    03-01-2023 om 17:14

    Alhoewel ik er geen sensors in heb liggen zijn mijn styroporkasten ook ongekend warm ten opzichte van de houten. We zullen wel weer zien of een groter broednestje in Januari een negatieve invloed heeft. Ben er echter niet zo bang om, in de styroporkasten doen de bijen het echt hartstikke prima.

    Ha Japs, een styroporkast heeft bijna dezelfde iso-waarde als een nestholte in een boom. Dus dit benadert de natuurlijke warmtehuishouding. Groet, Ben

  • frauke

    03-01-2023 om 18:15

    Op Nieuwjaarsdag kwamen de eerste bijen reeds met stuifmeel binnen, hier in het Brabantse land (Vught).

  • Reynaers

    03-01-2023 om 21:05

    In 1980 werden hier in Vlaanderen reeds volken aangetroffen met Varroa ‘s. Met andere woorden is dat reeds 43 jaar.

    Beste, in België was 2020 dus het jubileumjaar. Groet, Ben

  • Cobie Hartog

    03-01-2023 om 22:46

    He Ben, leuk dat je ons t nieuwe jaar inzegend. Ik vind je heerlijk concreet nuchter en onderhoudend met ons te delen waar je mee bezig bent.
    dank je wel

  • Enne

    03-01-2023 om 22:57

    Hoi Ben,
    Jij ook een voorspoedig bijenjaar voor 2023 gewenst.
    Ik zou jou graag horen over de Aziatische hornaar die zijn opwachting in Nederland maakt.
    Groet Enne

  • Floris kerssies

    04-01-2023 om 10:13

    Goedemorgen Ben,

    Misschien een rare gedachten, mijn kippen hebben last van bloedluis. Zijn er gegevens bekent of dit schadelijk kan zijn voor de bijen
    Aangezien het volgens mij familie van elkaar is.

    Groet Floris .

    Ha Floris, nee de bloedluis stapt niet over op de honingbij. Ze hebben een andere gastheer. Volgens Wikipedia zijn er meer dan 45.000 soorten mijten. Groet, Ben

  • Guido De Hollander

    04-01-2023 om 10:50

    Dag Ben, vooreerst een voorspoedig en vooral gezond 2023 gewenst en veel succes met de bijen.
    Wat ik graag van u zou willen te weten komen is hoe bestrijden jullie de Aziatische hoornaar, wij in onze regio zijn nu volop bezig met de ontwikkeling v/e val om in het voorjaar de koninginnen te vangen, wat doen jullie zo allemaal om deze nieuwe plaag te bestrijden. Graag verdere info.
    Groeten uit Mechelen-België

    Ha Guido, ik heb de indruk dat men zich in Nederland minder druk maakt om de Aziatische hoornaar dan in België. Via deze URL https://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/ziekten-en-plagen/aziatische-hoornaar kun je er alles over lezen.
    In dit stuk wordt de AH niet afgeschilderd als "killer van bijenvolken". Van mijn bijenvrienden in Frankrijk en Italië hoor ik andere geluiden. Groet, Ben

  • Jos van den Heuvel

    04-01-2023 om 12:34

    Dag allemaal allereerst de beste wensen en een goed bijenjaar toegewenst.
    Wat het broednestje betreft kan ik melden dat de kon. i.d.d. na de kortste dag weer begint te leggen. Dit weet ik omdat we jaren begin januari voor de blauwe bessen in de kas bijen hebben geplaatst en dan na enkele dagen even een vluchtige controle deden. Er was altijd een broednestje van een grote vuist groot, waarvan vaak in het midden de bijtjes al uitgelopen waren, terug tellende is ze dan na de kortste dag gaan leggen. Met een groet, Jos.

    Ha Jos, mooie ervaring die je met ons deelt. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    04-01-2023 om 13:05

    Hoi Ben,
    Ook jij een allemachtig mooi jaar toegewenst!
    Het is in Noord-Holland minder warm geweest dan in het zuiden en dat is ook te merken aan onze volken, die zitten op één volk na allemaal keurig op de wintertros, en ook onze TBH kast volken zitten op de tros al is dat moeilijker te zien. Het volk zonder mijten waar ik het eerder over had zijn nog steeds behoorlijk actief maar er zit zeker dik voldoende voer in de kast.
    Groet uit een onstuimig Schagen, Ed

  • mark

    04-01-2023 om 14:13

    Beste wensen Ben! Hoop nog veel van je te mogen lezen hier. DE USA heeft ook tientallen miljoenen euro's in de pot gedaan voor onderzoek. Maar dat ligt daar ook iets anders met de mega teelt van met name de Amandel. De omzet van bijen bestuiving in de USA is 18 miljard(!) dollar. Du daar doen ze wel iets aan de varroa plaag....

  • Karin Baek

    04-01-2023 om 14:53

    Hoi Ben,
    hier in België heeft men ook een paar jaar gedacht" dat valt allemaal nogal mee" en de Aziatische hoornaar niet au serieux genomen...Met het gevolg dat we nu een 4 tal jaar later ahw overspoeld worden door meldingen van AH aan de bijenkasten. Wij zijn met een groepje imkers heel de zomer in de weer geweest met het opsporen van nesten, een heel tijdrovende bezigheid. Enkel in de prvincie Antwerpen zijn meer dan 100 nesten verdelgd, laat staan hoeveel er niet gevonden... als je weet dat jonge koninginnen zonder problemen 50 km kunnen afleggen op zoek naar een nieuwe nestplaats denk ik toch dat ook jullie stilaan best nadenken over bestrijdings strategie voor de toekomst...

    Ha Karin, ik vrees dat je gelijk hebt. Een nieuwe parasiet in een nieuw gebied explodeert meestal de eerste jaren met grote gevolgen voor de inheemse insecten. Naar mijn mening moet de overheid kiezen uit twee scenario's. 1. Conform de huidige wetgeving de A.hoornaar met professionele middelen en de inzet van professionals terugdringen tot bijna nul. 2. Of niets doen en door de zure appel heen bijten in de hoop dat er een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaat.
    Misschien kunnen we lessen trekken uit Frankrijk, Italie en Spanje waar de A.hoornaar al veel langer rond vliegt. Groet Ben

  • François Garcet

    04-01-2023 om 15:29

    Dag Ben, aan u en alle imkers onze allerbeste wensen voor een gelukkig en een gezond 2023. Hier (Oost-Vlaanderen) vliegen de bijtjes ook al lustig rond. De vroege hazelaar zorgt ervoor dat enkele noeste werkster met mooie klompjes stuifmeel naar hun kast terugkomen. Aan u allen, heel veel succes met onze mooie hobby.

  • Henri

    04-01-2023 om 16:11

    alle volken zijn alweer eens uitgevlogen.
    enkele bijen zijn zo fanatiek dat er zelfs enig stuifmeel van de hazelaar binnen komt.
    op 1 locatie ben ik alle (3) volken kwijt geraakt.
    stukjes bij (voornamelijk kop/borst) liggen nog in de kast, hoornaar ??
    Allen weer veel succes dit komend jaar.

  • Jan Adrichem

    04-01-2023 om 19:25

    Hallo allemaal
    Toch maak ik mij ook zorgen om de hoge temperaturen. Ik heb 2 volken naast elkaar staan. Het ene volk is redelijk “een tros” en vliegt niet . Het andere volk komt uit de kast en vliegt.
    Beide volken goede varroa behandeling gegeven. En toch ga ik het vliegende volk verliezen. Is dit een nieuw probleem? Bioritme verstoring ? Of is dit gewoon pech? Ik weet het niet maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurd bij jonge volken bij mij.

    Ha Jan, ieder volk heeft zijn eigen eigenschappen net als bij mensen. De ene mens is een ochtendmens en de ander een avondmens. Waarom denk je dat je het volk, dat nu al vliegt, gaat verliezen? Mogelijk hebben ze al wat broed en zijn het waterhalers om voer te verdunnen? Groet, Ben

  • Stef

    04-01-2023 om 20:24

    Aller eerst aan ieder die dit leest een gezond jaar toegewenst.
    Ik heb afgelopen december heel veel dode bijen moeten vegen ondanks dat ik darre raat gesneden heb
    en in het najaar varomed gedruppeld en in december oxaalzuur gedruppeld. Ik heb vorige week jou boek gekocht " eenvoudiger imkeren" . Ik ga 1 broedbak imkeren proberen. Mijn vraag is ik werk nu met een kantraam maar moet dat ook een kunstraat raam worden dus echt 11 ramen.

    Ha Stef, om de moer voldoende ruimte te bieden om voldoende eitjes te leggen te midden van honing en stuifmeel zijn 11 ramen beter dan 10 ramen. Dus zeker 11 ramen gebruiken en vooral voldoende honingkamers. Groet, Ben
    PS heb je varromed toegepast in het najaar? Wat is najaar bij jou? Je mag namelijk dezelfde generatie bijen nooit 2 x behandelen met oxaalzuur.

  • leo vleugels

    05-01-2023 om 10:15

    beste ben, ik ben steeds verwonderd over de grafieken qua temperatuur in de kasten; kan je mij zeggen hoe dat precies werkt. waar kan ik de benodigde apparatuur aanschaffen,
    groeten leo

    Ha Leo, er bestaan temperatuursensoren en kastweegschalen van het merk Broodminder en Beep. Tot op heden gebruik ik de Broodminder sensor. Dat zijn enige componenten verpakt in een plastic strip van ongeveer 30 cm. Hierin zit een knoopbatterij. Op je telefoon staat een app, waarmee je contact kan maken met de sensor. Je haalt de gegevens via de app op naar een server van broodminder en die data kun je grafisch raadplegen op je telefoon. Van daaruit kun je een pdf of foto maken van de grafiek. Je kunt zelf de verslagleggingsperiode kiezen. Automatisch wordt de buitentemperatuur en de vochtigheid buiten getoond alsmede de lading van je batterij. Je kunt ook nog een HUB kopen waardoor je de sensoren op afstand kunt uitlezen. Deze spullen zijn bij de imkerwinkels in Nederland te koop. Groet, Ben

  • Toon B

    05-01-2023 om 19:30

    Hi Ben
    En 2023 wordt weer een leerzaam jaar met het boek bijvriendelijk Imkeren 2.0. Ga ook nog vervolgcursus Imkeren volgen om het nog beter onder de knie te krijgen.

  • Anne

    07-01-2023 om 10:07

    Hallo Ben,
    In jouw antwoord aan Stef, geef je aan dat je dezelfde generatie nooit tweemaal mag behandelen.
    Blijkbaar geldt dit alleen in de winter, want de gebruiksaanwijzing van varomed geeft aan dat je in
    de zomerbehandeling zelfs tot 5 keer om de 6 dagen mag gaan. Het verlies aan bijen zou meevallen.
    Heb jij hier een verklaring voor?
    Vr. gr,
    Anne

    Ha Anne, in de zomer kun je het beste drie keer druppelen. Dat is nodig om ook de bijen/mijten, die nog in het broed zitten de kans te geven uit te lopen en dan toch nog te behandelen. In die gevallen dat er een zeer hoge mijtenval aanhoudt na de derde behandeling kun je overwegen een vierde en zelfs een vijfde te geven. Maar dat doe je dus in normale gevallen niet! Want iedere behandeling richt zich op de mijten, maar is natuurlijk geen vitamine voor de bijen.

    In december is er geen broed en zitten dus alle mijten op de bijen. Indien je dan eenmalig behandelt met oxaalzuurdruppels bij een compacte wintertros dan worden daarmee alle mijten behandeld. Een tweede behandeling is daarmee niet gewenst en niet noodzakelijk.

    Bij de gebruikelijke oxaalzuuroplossing wordt suikerwater (1:1) gebruikt. Deze oplossing wordt deels door de bijen geconsumeerd. Door het oxaalzuur is dat schadelijk voor het maagdarmstelsel. Een tweede dosering kan dan funest worden. In VarroMed is het suikergehalte lager. Maar dan nog is een tweede behandeling in de winter niet nodig en dus niet gewenst. Niet gewenst omdat iedere vorm van behandeling stoffen toevoegt, die of in de was of in de honing opgenomen wordt.
    Uit veel onderzoeken blijkt dat behandelde volken soms kleiner uitwinteren. Er is soms dus sprake van lichte uitval door de behandeling. Groet, Ben

  • Stef

    07-01-2023 om 10:31

    Met het najaar bedoel ik half augustus dus voor het inwinteren.
    Gr Stef

    Ha Stef, dan kan het geen kwaad. Twee weken eerder beginnen, is nog beter. Je moet namelijk de zomerbijen behandelen tegen de mijten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.