29-11-2021

Een wintercheck

Vorige maand had ik al druk vliegverkeer gezien tussen kast 1 en kast 8, de laatste kast op die bijenstand. De andere 6 volken zaten keurig op de wintertros. Inderdaad bleek nu het 8e volk volledig leeggeroofd te zijn. Ik vermoed dat de moerwissel in september niet goed gelukt is, met als gevolg een groot tekort aan langlevende winterbijen en een zich niet meer verdedigend bijenvolk. De natuur is hard en de een zijn dood is de ander zijn brood. 

Zo werkt natuurlijke selectie. Deze moer was eigenlijk aan vervanging toe. De meeste koninginnen doen het twee jaar goed, daarna is de kans groot dat ze door een stille wissel vervangen worden. Is die vervanging te laat in het jaar begonnen, dan mislukt het vaak vanwege slechter weer of een gebrek aan darren. 

In de bijen is het op dit moment komkommertijd, dus mochten er nog onderwerpen zijn, die jullie nu toegelicht willen krijgen, meld dat dan via een blogreaktie. 

Succes met jullie winterbehandeling, die onze Oosterburen terecht de late herfstbehandeling noemen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • J El

    29-11-2021 om 18:49

    Zou je ook een keer die miniplussen kunnen laten zien die opgebou wed zijn uit die apideas?
    Ben benieuwd hoe die zitten.
    MvG

    Ha J., op de miniplussen heb ik nog de styroporvoerbakjes staan omdat die beter isoleren dan alleen de dakjes. Maar ik ben van plan de schuifladen schoon te maken en 3 dagen later de schuifladen te fotograferen. Dan kun je ook zien hoe sterk ze zijn en waar ze zitten. Blogbericht volgt komend weekend. Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    29-11-2021 om 22:49

    Ha Ben, in de Webinar vorige week werd gesproken over suksesvolle varroabestrijding door een gedeeltelijke broedstop te veroorzaken door de koningin een periode achter een arrestraam te plaatsen. Is dat een onderwerp om eens aandacht aan te besteden? De voors en tegens, het hoe en wanneer, en vergelijkende resultaten? Ik vond dat zelf een interessante methode. Kan dat de zomerbestrijding(met chemische middelen) van het driegangenmenu overbodig maken?
    Groeten Anneke

    Zal ik doen Anneke, groet Ben

  • Wilma

    29-11-2021 om 22:54

    Hoi Ben, hoe is het met jouw tbh's?
    Zitten jouw volken voor in de kast (bij het vlieggat) of tegen het raam aan (als die bij jouw tbh erin zit) gr w

    Ha Wilma, volken hebben het laatste broed altijd in de omgeving achter de vliegopening zitten. Dus daar blijft de wintertros ook zitten. Het voer zit er dan achter en naast.
    Groet, Ben

  • Cathérine

    30-11-2021 om 07:47

    Hej Ben,
    Als Ik het goed heb begrepen heb je wel eens aangegeven dat de warmtehuishouding in een tbh vrij goed is.
    Aangezien warme lucht stijgt vraag Ik me toch af hoe dat kan. Welk isolatiematerial ligt er onder het dak? Dikte?
    In Zweden nu al minusgraden ( -9). Ik zou een tbh best willen proberen ( minder zwaar tillen, imker-vriendelijk) maar is een verticale kast met voedselvoorraad boven de bijen niet het meest ’bij-logisch’? Graag jouw visie :-)

    Ha Catherine, in de maanden november, december en januari en bij jou wellicht nog langer zitten de bijen op de wintertros en proberen ze de warmte binnen te houden. In die maanden zonder broed maakt het kasttype en de hoogte van de kast niet veel uit. Maar vooral in de nazomer en het prille voorjaar wanneer er al een aardig broednest aanwezig is, komen de bijen ook los(ser) in de kast te zeitten en kan de broedwarmte tussen de straatjes omhoog stijgen. In een tweebaks spaarkast ontsnapt er dan warmte uit het broednest.
    In een 1-baks kast (Dadant-, Topkast of TBH) kan de warmte niet veel opstijgen omdat er maar sprake is van 1 bak afgesloten met dekplank of folie/plexiglas met isolatie. Dus de hoogte is beperkt.
    Er wordt bij houten kasten in toenemende mate gebruik gemaakt van zogenaamde iso sluitramen. Vooral in Duitsland is dit sterk in opkomst om warmteverlies in de breedte van de kast ook te voorkomen. Voor dadant- en segebergerkasten zijn deze te koop. Ik ga ze ook meer toepassen in de toekomst want warmteverlies levert veel thermische stress op voor de bijen, met name wanneer ze een broednest hebben en de buitentemperatuur is onder de 16 graden. Groet, Ben

  • Piet

    30-11-2021 om 10:06

    Wat is het nut van deze winterinspectie geweest ? Kun je consequenties noemen van een dergelijke inspectie ?

    Ha Piet, door de volken maandelijks door het folie kort te inspecteren, weet je in 1 oogopslag een aantal zaken:
    1. zit de wintertros nog voor in de kast, dan beschikken ze over ruim voldoende wintervoer;
    2. volken, die nu nog warm aanvoelen, moet je zeker in februari extra controleren en mogelijk bijvoeren;
    3. door de grootte van de wintertros te beoordelen kun je goed de overlevingskansen inschatten, maar tevens de beste volken onderkennen.
    4. wintersterfte is een proces. Op ieder moment kunnen er volken uitvallen. Maar een volk dat in november uitvalt, sterft vanwege een andere reden dan een volk dat in maart sterft.
    Zo kun je van alles concluderen bij zo'n inspectie met uiteraard de nodige voorzichtigheid. Groet, Ben

  • Jan Michiels

    30-11-2021 om 10:07

    Dag Ben,
    Vermits er wat veel mijten in enkele van mijn volken zaten en er toch nog broed was, heb ik in oktober een blokbehandeling oxaalzuur verdampen gedaan. 6x elke derde dag. Ze leken dat heel goed te verdragen, maar hadden toch daarna zo goed als geen broed meer. Dat mag natuurlijk wel deze tijd van het jaar, maar zou de oorzaak ook in die blokbehandeling kunnen liggen? Misschien verdraagt het open broed dat toch niet zo goed?
    Ik dacht al van het volgende zomer ook op deze manier te doen, maar misschien is dat toch niet zo'n goed idee.
    Mvg,
    Jan

    Jan, een blokbehandeling met een sponsdoek en mierenzuur bestaat normaal gesproken uit 3 behandelingen om de 4 dagen. Het is al een heftige behandeling maar 6x is dus een dubbele dosering. Van mierenzuur is bekend dat het open broed beschadigt. Vaak zag ik na de behandeling geen larven meer, doch uitsluitend nieuwe eitjes.
    Dus inderdaad kan het heel goed dat het mierenzuur het broed gedood heeft. Ik hoop voor je dat je volken toch goed de winter uitkomen. Laat het me volgend jaar maar horen, ben ook benieuwd naar de moeren.
    Groet, Ben

  • Henny

    30-11-2021 om 10:35

    Hallo Ben, Dank weer voor je duidelijk verhaal en film. Je vroeg om onderwerpen. Zou je een keer iets kunnen schrijven en filmen over de was verwerking. Ik smelt de was in een zelf gemaakte wassmelter. daarna smelt ik nog een keer tot 80 graden en zeef het nog een keer. Het is altijd een heel gedoe. Heb jij handige tips voor het smelten en zeven? Hoe "schoon"moet het zijn om er nieuwe wasplaatjes van te maken? Bij voorbaat dank, vriendelijke groet, Henny

    Zal ik een bericht over schrijven Henny. Groet, Ben

  • Michel C,

    30-11-2021 om 13:58

    Dag Ben, ik heb jouw webinar gevolgd op 13 november, was zeer interessant. Ik deed vorig weekend ook de wintercheck op het aantal straatjes. Bij 2 simplexkasten stelde ik vast dat er slechts 3 straten met bijen bezet zijn. De voorbije zomer waren die volken zeer sterk. Op 8 sept gaf ik ze een nieuwe F1 moer, eind sept hadden ze nog 6 ramen broed. Wegens te grote mijtenval heb ik die volken oxaal gesublimeerd eind sept en eind okt. Die 2 volken staan 1meter van elkaar. Mag ik die nu nog verenigen om ze de winter te laten overleven? Wat raad je me aan te doen? Vriendelijk dank bij voorbaat.

    Ha Michel, zitten je volken in 1 baks segebergers of in 2 bk's? Ik vraag dit omdat de bijen soms in de onderste bk zitten. Maar mochten ze in 1 bk zitten, dan kun je ze zo op elkaar zetten. Even goed kijken waar ze zitten, zodat de trossen boven elkaar komen te zitten, desnoods de bovenste bk 180 graden draaien. De volken voegen zich vanzelf weer samen tot 1 wintertros. Groet, Ben

  • ivo

    30-11-2021 om 14:52

    Dag Ben.
    Op de bodemplaat aan de voorkant van de kast zie ik bij mijn twee volken een mooi geconcentreerd cirkeltje van opengebroken honingraat.

    Wel liggen er op de vliegplank dagelijks 10 à 20 dode bijen. Nog late zomerbijen die het loodje leggen? Of toch iets om bezorgd over te zijn.

    beste groeten

    Ivo

    Ha Ivo, dat zijn vast inderdaad de laatste zomerbijen of de laatst geboren jonge bijen. Die allerlaatste zijn vaak extra besmet met mijten. Maar dat kan verder geen kwaad. Groet Ben

  • Marc

    30-11-2021 om 17:19

    Ook hier bij mij een volk groot volk vorige maand dood dat het meeste wintervoer van al mijn volken had. Je zag dat er nog doppen gemaakt waren die waren uitgelopen en er zaten zelfs nog darren in. Maar het volk was beroofd en had geen druppel honing meer in de raten zitten. Ik heb nog wat suikerdeeg gevoerd om de nog aanwezige bijen niet te laten verhongeren maar gisteren was alles dood.

    Ha Marc, dat volk van mij was ook een zeer sterk volk in juli met heel veel honing. Waarschijnlijk zo veel honing omdat het broednest al kleiner werd vanwege de ouderdom van de moer. Ik heb het zelf niet onderkend vanwege de sterkte, maar de wissel is mislukt. Net als bij jou en dan gaan alle zomerbijen gewoon dood in oktober. Andere volken beroven de voorraad. Kan overigens geen kwaad bij moerproblemen. Groet, Ben

  • Michel C,

    30-11-2021 om 18:09

    Dag Ben, vriendelijk dank voor jouw advies. Die 2 volken zitten in houten simplexkasten: 1 broedkamer met daaronder een halve honingkamer met hun eigen honingramen.

    Ha Michel, dan laat je 1 hk staan en neem je de bk met bijen af en zet die op de andere bk. Mocht het volk toch in die onderste hk zitten dan breek je de aktie gewoon af en kijk je naar de andere kast.
    Ik hoop dat je het snapt, anders hoor ik het wel. Groet, Ben

  • gerrit

    30-11-2021 om 18:32

    Hoi Ben, je gaf aan steeds meer over te gaan op styropor dadantkasten. ipv hout. Deze zijn er met een hoge en een lage bodem. Welke gebruik jij en wat zijn hier de eventuele voor en nadelen van ?Mvg Gerrit

    Ha Gerrit, tot dit jaar kocht ik altijd hoge bodems, maar dit jaar heb ik er drie met een lage bodem gekocht. Het voordeel van een hoge bodem is ruimte voor de bijen, die in augustus vanwege de sterkte vaak doorhangen onder de bk-ramen.
    Maar ik ondervond ook een paar bezwaren, om wildbouw tegen te gaan in de onderste ruimte heb je houten bouwstoppen (houtjes latjes) nodig, die na 4 jaar verrot zijn. Je hebt ook een vliegplank extra nodig. Die is na 4 jaar ook verrot. Tegenwoordig kun je ze ook van plastic krijgen.
    Dus de lage bodem heeft minder extra onderdelen, maar biedt iets minder ruimte aan de onderkant van de ramen. Ieder voordeel heeft zijn nadeel ;-).
    Ik ben wel tevreden over de lage bodems.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.