13-01-2023

Een wintercheck op voer en overleving

Op een onstuimige regenachtige vrijdag de dertiende januari viel alleen het natte weer tegen. De bijenvolken zitten er goed bij en 94,3% is nog in leven en dat bij allemaal onbehandelde volken. Mijn geheim? Compacte broednesten (1 BK), kleine cellen, geen enkele behandeling en selectie op hoog hygienische volken met weinig mijten. De voerreserves waren vanmorgen nog meer dan voldoende. Meestal ontstaat er pas begin maart een mogelijke schaarste. Voer niet onnodig en zeker niet vloeibaar, want dat laatste zet aan tot uitbreiding van het broednest, terwijl er nog geen stuifmeel binnenkomt. 

Indien je de volken goed en voldoende ingewinterd hebt, kunnen er eigenlijk geen voedseltekorten ontstaan. Begin maart zal hooguit 1 op de 10 a 20 volken een aanvulling kunnen gebruiken. Een uitzondering vormen de vijf- of zesramers. Door hun compactheid groeit het broednest sneller in het voorjaar en is de voerrerserve vanwege het geringe aantal ramen te beperkt. Een pak 2,5 kilo suikerdeeg op het voergaat biedt dan weer 4 weken soelaas. 

In de onderstaande video zie je de check op de voervoorraad en overleving van ongeveer 25 volken verdeeld over meerdere bijenstanden. Aan het eind van de video zie je mijn vier Topkasten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Minke

    13-01-2023 om 17:55

    Hallo Ben, mooi bericht en dank weer voor de blog. 1 vraagje: paren jouw “top” koninginnen op stand of op een buckfast station? Is het laatste het geval dan is dat misschien ook deel van het geheim? Ik tob persoonlijk hier in het noorden erg met mijn queens.het gaat 1 jaar ok maar dan…. Aanparing op een andere stand maakte veel verschil (westen ipv noorden en op een plek waarvan ik wist dat er een andere buckfast-imker zit die ook nog eens aan q-teelt doet) het invoeren van bevruchte moeren is nu 2 x mislukt helaas.

    Ha Minke, ik laat ieder jaar dochters van mijn beste teeltmoer opnieuw aanparen op een bevruchtingstation. Deze groep raszuivere moeren worden thuis verder uitgetest. Op de gewone volken op de andere standen zitten dus standbevruchte dochters van deze teeltmoeren en soms minder goede teeltmoeren. In een enkel geval ook een f2 of f3 moer na een stille wissel. Groet, Ben

  • Marinus

    13-01-2023 om 20:53

    Beste Ben,

    jaar na jaar blijf je ons boeien met je ervaring en opnames. Echt geweldig. Vandaag sprak je bij een van je kasten, over enige dode winterbijen voor de kast. Ik heb dat ook bij sommige volken. Maar door het muizengaas kunnen mijn bijen de dode bijen niet uit mijn Segeberger transporteren. Die liggen dan op de bodem. Ik veeg ze dan uit de kast door de vliegopening met een takje, nadat ik het muizengaas heb weggehaald. Hoe doe jij dat? Of gebruik je geen muizengaas voor de vliegopening?

    Hartelijke groet en nogmaals dank,

    Marinus (imker in Verden - D)

    Ha Marinus,
    Ik gebruik alleen muizengaas voor de hoge opening van een tbh. Bij alle andere kasten gebruik ik vliegspleetverkleiners. Voor de styropor dadantkasten zijn er tegenwoordig ook plastic verkleiners met een hoogte van 5 a 6 mm. Ze zijn zo laag dat ik ze eind april eruit haal omdat ik de indruk heb dat de grote darren gehinderd worden. Groet, Ben

  • Gerard

    14-01-2023 om 10:04

    Dag Ben,
    Wat doe je met de nog verzegelde voerramen van de dode volken?
    Groet,
    Gerard

    Ha Gerard, ik gebruik deze volle voerramen weer in het voorjaar, mits de raat nog redelijk nieuw is. De rest gaat de stoomwassmelter in. Indien er dode bijen en dood broed op de ramen zitten dan gaan ze de vuilcontainer in. Groet, Ben

  • Dirk De Ridder

    14-01-2023 om 11:18

    Dag Ben,

    Werk jij met buckfast.
    Grts Dirk

    Ha Dirk, ja zeker. Groet, Ben


  • Dirk

    14-01-2023 om 11:30

    Sinds een 3-tal jaar gebruik ik een poeder gewonnen uit de chicoreiwortel, en ik moet dat mengen een bepaald percentage met de wintervoeding, sinds dat ik dat gebruik heb ik geen enkel volk meer verloren tegenover vroeger heel wat. Die firma (uit West-Vlaanderen) heeft me indertijd gecontacteerd, dat ze dachten dat het produkt goed ging zijn tegen de varaobestrijding maar daar heeft het geen effect op. Maar dat goedje wordt ook gebruikt in de dierenvoeding, koeien, varkens, kippen....heeft een goede invloed op de darmflora en ik denk dat dat voor de bijen ook zo is, nu ik ben geen wetenschapper, . waarom testen jullie dat niet eens. Ik zal het blijven gebruiken. Ik winter ieder jaar 18 produktie volken in..

    Grts Dirk

    Ha Dirk, bij de melkveehouderij van de kalveren in de video staat ook veel cichorei in de weilanden. Dit komt de spijsvertering van de koeien ten goede. Wellicht ook mijn bijen via de nectar. Ik heb de afgelopen jaren een zeer geringe wintersterfte ondanks het stoppen van de mijtenbestrijding.
    Bij het testen van een product moet je werken met een controlegroep. Misschien kun jij je volken eens indelen in twee groepen, de ene met preparaat en de ander zonder. Wanneer je dat 3 jaar zou doen, heb je een goede indicatie over de werkzaamheid van de stof. Er is ook een middel in de handel gebaseerd op aardpeer. Ook dat schijnt de gezondheid van bijenvolken goed te ondersteunen. Persoonlijk wil ik graag dat bijen het op eigen kracht redden. Dat doen ze al 35 mio jaar. Groet, Ben

  • Jasper

    14-01-2023 om 15:54

    Hoi Ben,

    Mooie video en een (vooralsnog) mooi percentage van volken dat nog in leven is!

    Heb jij wel eens last van muizen gehad, bij een spaarkaart met de openingsverkleiner op de kleinste stand? Technisch gezien zou een spitsmuis dan alsnog naar binnen moeten kunnen, dus voor de zekerheid plaats ik er nog muizengaas voor. Met bovengenoemd probleem als gevolg, dat bijen namelijk hun overleden kameraden niet meer kunnen ruimen. En er dus een verstopping van de opening ontstaat. Ik overweeg dus te stoppen met het gebruik van het muizengaas.

    En een andere vraag: wanneer haal jij de honingkamers onder broedkamer (spaarkasten) weg? En wat doe je met de evt nog volle honingkamerramen?

    Bedankt!

    Ha Jasper, met vliegspleetverkleiner heb je geen last van bos- of veldmuizen. Dat zijn kastoverwinteraars. Dat zijn spitsmuizen niet. Die eten een paar bijen en zijn dan weer weg. Dus eigenlijk geen schade van spitsmuizen, bij mij tenminste. Gaas zou ik vanaf half tot eind februari wegnemen.

    Als ik hk's onder terugplaats, doe ik niet vaak, dan zijn ze eind februari leeg en neem ik ze weg. Ik heb er nooit honing in aangetroffen.
    Mocht er echte honing inzitten, dan is het geen probleem als die boven komt te staan. Groet, Ben

  • Peer van Bokhoven

    15-01-2023 om 14:28

    Hallo Ben,
    Ik zag dat je de temperatuur meet met je smartphone
    Welke app gebruik je daarvoor
    Was weer leerzaam filmpje

    Ha Peer, ik gebruik een broodminder temp sensor met app voor uploaden en grafische presentatie. Ik denk dat Beep ook iets dergelijks heeft. Groet, Ben

  • Arie

    15-01-2023 om 14:49

    Hoi Ben.
    Stel dat je moet bijvoeren op je topkasten. hoe doe je dat dan?. Niet vloeibaar, maar zo maar een pakApifon er op gaat ook lastig.

    Ha Arie, indien nodig leg ik een 2,5 pak suikerdeeg met open zijkant op de bodem vd kast en schuif het pak het zo lang door tot de opening tegen het raam met bijen komt te liggen. Groet, Ben

  • Jurn

    15-01-2023 om 16:02

    Hoi Ben, ik heb een plexiglas plaatje op de BK liggen met direct daarboven op een piepschuim plaatje van 3 cm dik en daarboven op de (geïsoleerde) deksel. Ondanks dat het piepschuim plaatje direct en strak op het plexiglas ligt zie ik toch vrij veel condens en een beetje schimmel aan de zijkanten van een paar (nieuwe) raampjes. Is dit een probleem en zo ja hoe kan ik dit het beste oplossen?

    Ha Jurn, die groenachtige schimmel is niet erg, dat verdwijnt wel in het voorjaar als de lucht droger wordt. De zijkanten of randen zijn toch vaak de koudste plaatsen, waarop het condens neerslaat, die bij de voedselverbranding door de bijen vrijkomt. Op zich kan het geen gevaar wanneer de condensdruppels niet direct op de bijentros kunnen vallen. Vocht hebben de bijen ook nodig om de honing te verdunnen om die op te kunnen nemen. Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    15-01-2023 om 16:58

    Hei
    In het bericht van Dirk las ik dat hij chicorei poeder mengt. Wat voor product is dit?
    Graag zou ik het willen uitproberen

    Ha Luc, laten we hopen dat Dirk reageert. Ik zal het andere product nog even opzoeken. Uit mijn hoofd gezegd heet het BEE STRONG. Groet, Ben

    PS chicorei bevat Inuline. Deze stof verbetert de spijsvertering bij mensen.

  • Peter Conijn

    15-01-2023 om 19:24

    Hoi Ben,
    Grappig dat een van jouw kasten het vlieggat verkleind met propolis.
    Ik heb in het verleden ook met een aantal strokorven geimkerd en daar gebeurde het soms ook dat het vlieggat dichtgekit werd. Bij mijn kasten zie ik dat nooit, waarschijnlijk omdat het vlieggat te breed is.
    Krofimkers zeiden altijd dat als de vliegopening dichtgekit wordt, dan gaat het erg koud worden in de winter. Ik hechte er geen waarde aan, totdat in 2012 ook enkele korven dicht gekit werden en wat gebeurde er, het werd toen 21 graden onder nul. Dus dat beloofd misschien nog wat deze winter!

    Ha Peter, ik geloof ook niet in de weervoorspellende gaven van bijen. Maar we kunnen wel concluderen dat zo'n brede vliegopening helemaal op de bodem onnatuurlijk is voor bijen. Een ronde opening op 1/3 hoogte geplaatst lijkt veel beter te zijn.
    Het liefste zou ik een styroporkast met ronde vliegopening willen uitproberen. Dan wel in koudbouw omdat styropor op zich al warm genoeg is. Groet, Ben

  • Johan

    23-01-2023 om 14:52

    Helaas, een van mijn volken vandaag dood aangetroffen. Was voor de winter ontzettend sterk en meer dan genoeg voer. Het gebeurd, maar leuk is het nooit. Blijf dat altijd wel erg verdrietig vinden.

    Benieuwd hoe de rest de winter doorkomt! :) we houden moed.

  • Joost

    26-01-2023 om 18:58

    Hoi Ben,

    Ff een vraagje. Vandaag was hier in Zeeland een zonnige dag bij 7 a 8 graden....mooie gelegenheid om naar mijn 3 kasten te kijken. Ik dacht wel dat ik een tiental vliegende bijen zou aantreffen, maar het waren er wel honderden. Wat me opviel tijdens het vliegen dat ze heel druk heen en weer vlogen en dicht bij de kast bleven niet verder dan 2 a 3 meter er vandaan. Het gedrag leek wel op roverij maar ik kon geen gevechten op de vliegplank waarnemen.

    Later toen ik thuis kwam dacht ik kan het geen reinigingsvlucht geweest zijn..?? Roverij zie je toch meer in het najaar?

    Ha Joost, ook in het voorjaar komt roverij voor, ik heb het ook al gezien in januari. Probeer de vliegopeningen klein te houden en klop eens tegen de zijkant van je drie kasten om te horen of ze nog opbruisen. Groet, Ben

  • Andre Stremler

    11-02-2023 om 06:02

    Bedankt voor het delen van je ervaringen @Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt. Dit is zeer waardevol voor andere imkers, vooral beginners. Dank hiervoor. Ik heb in 50 jaar vrijwel (hooguit 1 klein volkje) geen wintersterfte gehad (Varroabehandeling met mierenzuur 85%). Nu echter eind januari met hoge temperaturen (tegen het principe van je moet ze niet verstoren in de winter) gekeken in de kasten. 5 kasten van de 15 waren leeg. Nog vol met voer maar geen bijen meer. Slechts nog enkele dode bij in de kast. Hoe kan dat voor 5 kasten? Deels komt dit door koninginneteelt waarbij het te kleine volkjes waren die zijn ingewinterd. (pas half juli opvolkvolkjes ontvangen.) Dan is de echte groei er al uit. Ondanks verenigen en nog eens verenigen blijven het kleine volkjes. Dus uiterlijk eind juni de opfokvolkjes van een koninginneteler accepteren. Daarna is te laat om er nog iets van te maken. Een 2e oorzaak kan zijn de extreem late dracht van springbalsemien waar m'n bijen op vlogen. Daar hoor je meer imkers over dat het ook z'n nadelen heeft. Tot in november vlogen de bijen op springbalsemien. Zo blijft het imkeren fascinerend. Na 50 jaar nog steeds nieuwe ervaringen.

    Ha Andre, ik had vorig voorjaar op één bijenstand dezelfde uitwinteringsproblemen. Twintig hectare bloeiende mosterd in oktober. De bijen vlogen zich kapot. De langlevende bijen hebben winterrust zonder dracht en zonder grote broedzorg nodig. Van langlevend werden ze kort levend...... groet, Ben

  • Hans Polman

    11-02-2023 om 16:45

    Hi Ben
    Wij willen in vroege voorjaar, voor het fruit, enige bijenvolken verenigen.
    Het gaat veelal om een redelijk sterk volk met een kleiner volk, veelal een Buckfast raskoningin F-1.
    Wat is je suggestie over de wijze van verenigen, zoals welke onder/boven/ kranten methode of andere methodiek.

    Ha Hans, ik zal er binnen twee weken een blogbericht over schrijven. Groet, Ben

  • Jasper

    15-02-2023 om 09:55

    Hoi Ben,

    Ik ga binnenkort de honingkamers onder de broedkamer weghalen. Dank voor de informatie.

    Mocht er al eitjes/broed in de honingkamer zitten, wat zou jij hier dan mee doen?

    Dank!

    Ha Jasper, die zitten er hoogstwaarschijnlijk niet in. Mochten ze er toch inzitten, dan zou ik de hk laten staan en pas bij de voorjaarscontrole op een warme dag in maart deze hk op een moerrooster boven de BK plaatsen. Dan loopt dat broed weer uit en wordt het weer een gewone hk zonder broed. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.