14-09-2018

Een winterklaar volk

Een BLOG-volger vroeg zich af of het normaal is dat zijn Buckfast-volken medio september al uit het broed waren. Zelf constateerde ik vorige week ook al een bijna broedloos volk. Ik kwam de moer tegen met enige eitjes, maar blijkbaar was het volk al in de winterzit en werden de eitjes geruimd door de bijen. Die omslag van zomer- naar winterstatus heeft dat soms als gevolg. Carnicavolken lijken ook vroeger uit het broed te gaan. Een goede eigenschap in relatie tot de populatie varroamijten,  die zich zonder broed niet meer kunnen voortplanten.  

Jonge moeren gaan ook veel langer door met het onderhouden van een groter broednest, daarom winteren 'jonge moers volken' in de regel ook beter uit dan volken met overjarige moeren, waarbij er altijd een kans bestaat op moerproblemen, zoals een te late (oktober) of een te vroege (maart) moerwisseling. 

Om de BLOG-volger zijn vraag over het uit het broed gaan beter te kunnen beantwoorden, heb ik gisteren een Buckfast-volk met moer uit 2015 open gemaakt, helaas bleek Hare Majesteit opgevolgd te zijn door haar dochter. Er heeft dus in augustus een stille wissel plaats gevonden. 

Dit volk is in augustus twee keer behandeld met VarroMed. Hierover zal ik dit weekend een ander BLOG-bericht schrijven. In de volgende video zie je de opbouw van het wintervolk en broednest.

Ter informatie: een dubbelzijdig BK-raam 5,4 mm Dadant US bestaat uit 8736 werkstercellen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Maria

  14-09-2018 om 12:19

  Bij mij is de video helaas niet beschikbaar.

 • Ben de blogger

  14-09-2018 om 12:51

  Maria, sorry, video stond nog niet openbaar. Nu wel als het goed is. Groet, Ben

 • Anoniem

  14-09-2018 om 18:33

  Waarom moet je de kast voor inspectie in als je op de vliegplank al kan zien dat een volk vitaal is? Een tikje tegen de vliegplank en er komt een meute bijen naar buiten om te verdedigen tegen wespen of mij!. Dan is volgens mij het volk heel gezond, weerbaar en sterk. Of is er iets dat ik niet weet?


  W., de laatste controle was 2 maanden geleden. Is dat een goede reden naast de vraag van een BLOG-volger naar de huidige broedtoestand van een BF-volk, zoals in de tekst al vermeld werd? Groet, Ben

 • davy

  17-09-2018 om 15:20

  Beste Ben,

  Ik heb deze maand ook met Varromed behandeld een blok therapie van 3X met dagen tussen.
  Volstaat dit normaliter om goed te zitten tot en met de oxaalzuur druppeling eind dec begin jan ?
  Ik heb een mijtenval van nul tot een mijt per week ?

  Alvast bedankt

 • Ben de blogger

  17-09-2018 om 15:40

  Davy, het heeft blijkbaar goed zíjn werk gedaan en jouw controle wijst dat uit. Met een mijtenval van 2 mijten per week kun je zelfs het oxalen in december overslaan. Dus in november nog eens de mijyenval tellen. Groet Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.