14-06-2019

Een zomerse controle

De zwermperiode nadert zijn einde met de langste dag in het zicht. De meeste volken hebben bij mij helemaal geen zwermdrift ontwikkeld, een deel uiteraard wel. In dit filmpje controleer ik een paar dagen geden 2 volken in dadantkasten. Zo'n controle hoeft niet langer dan 5 a 6 minuten te duren. Zodra je ziet dat de moer goed aan de leg is op de 2 a 3 buitenste ramen en er zit voldoende voeding in de honingkamers, dan is de contriole klaar.  

Indien de bovenste HK > 50% gevuld is gewoon een volgende HK bovenop plaatsen, want de lindedracht staat hier voor de deur. Over de pseudoacaciadracht kan ik best tevreden zijn, op sommige bijenstanden hebben ze flink gehaald. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • susan

  15-06-2019 om 11:38

  Dag Ben,

  Waarom zet je er een tweede of derde HK bovenop. Kun je misschien ook de volle honingramen wegnemen en er lege voor terug hangen? Of zie ik nu iets over het hoofd. Dank je wel.

  Susan, ik zou de individuele volle ramen uit iedere HK weg kunnen nemen, maar dan ben ik iedere week aan het slingeren. Het is voor mij efficiënter om de hele oogst van alle volken er in 1 x van af te halen. Groet, Ben

 • Olav

  15-06-2019 om 13:22

  Dag Ben, Waarom verspring je bij het plaatsten van de HK's van koudbouw naar warmbouw. Hier houden de bijen toch niet van?

  Olav, het maakt de bijen helemaal niets uit. Ze vullen de ramen in warmbouw volledig over de hele lengte. Bij koudbouw vullen ze alleen de ramen boven het broednest. Deze handeling kun je alleen uitvoeren bij vierkante kasten, zoals houten dadantkasten en segebergers. Groet, Ben

 • sTAF

  15-06-2019 om 20:53

  Collega's

  WAAROM IN DE TIJDSPANNE VAN DRIE WEKEN ZELFS DRIE ZWERMEN VAN ÉÉN EN DEZELFDE KAST???????

  Ik verklaar me nader:

  31 mei: zwerm: oude koningin weggenomen en enkele doppen laten staan

  07 juni: twee doppen laten uitlopen in de kast

  13 juni: zwerm:
  - tijdens het zwermen nog vlug een zwermval geplaatst
  - zwerm hangt een tijdje in de beukenhaag maar keert na een kwartiertje terug naar de kast
  - zou de 'jonge' koningin nog tegengehouden zijn door de zwermval???

  15 juni om 16 uur: zwerm
  - nu gaat en blijft zwerm wél in pruimenboom hangen

  Dit is al de TWEEDE kast met bijna identiek gedrag.
  En ik die dacht: Joepie, een nieuwe jonge koningin, nu hebben we bijna geen ommezien meer naar dit volk!!!

  Wat is het probleem??? Wat doe ik best wél of niet????

  STAF,
  Na het afkomen van de voorzwerm moet je het volk op 1 dop zetten en niet op 2, want dit is vragen om een nazwerm! Overigens telt een zwerm, die terugslaat op de kast niet als volwaardige zwerm, de moer ontbreekt, dus keren de bijen weer om naar huis.
  Indien je op tijd een broedaflegger of een kunstzwerm maakt, komt er helemaal geen zwerm meer af! Groet, Ben

 • Robin

  15-06-2019 om 21:32

  Vandaag ook een zwerm gehad .
  Denk dat het van een kast is dat ik vorige week
  Niet goed heb kunnen kontroleren. Na het derde raam kwam er een beetje te veel verdedeging . f16 stijl. mischien om dat ze in zwerm steming waren . tot voorheen waren ze normaal van gedrag .

  Robin, pas op voor nazwermen, dus snel op 1 dop zetten en 4 weken met rust laten. Groet, Ben

 • Henk P.

  15-06-2019 om 22:14

  Beste Ben,
  Drie dagen geleden bij de zomercontrole heb ik van een volk een broedaflegger gemaakt.
  Nu blijkt dat de koningin mee gekomen is. Deze heb ik nu teruggezet in het hoofdvolk.
  Wat gebeurt er nu in het hoofdvolk met de redcellen? Worden deze nu verwaarloosd of ontwikkelen ze zich alsnog tot volwaardige moeren?
  Dank voor je antwoord.

  Henk, veel zal afhangen van de aan- of afwezigheid van zwermstemming. Waren er belegde zwermcellen aanwezig op het moment van het maken van de broedaflegger? Zo ja: dan heb je kans dat ze de redcellen laten staan en er alsnog een voorzwerm afkomt. Maar waren er geen belegde zwermcellen dan steekt de moer de dochters wel dood en ruimen de bijen alles netjes op. Groet, Ben

 • JES honey

  16-06-2019 om 14:00

  Beste Ben, Na het slingeren van de bastaardvolken, elk met 2 Honingkamers,zet ik deze weer terug. Of is het verstandig om steeds pas de tweede erop te zetten nadat de eerste tenminste voor 50% gevuld is?
  Je tip om de HK in warmbouw te plaatsen ga ik gelijk toepassen!

  JES, in het voorjaar zou ik me beperken tot 1 HK in eerste instantie, nu vlak voor de lindedracht - mits er veel linden in de buurt van de bijen staan - kun je wel 2 HK's plaatsen bij sterke volken. Groet, Ben

 • Hendrie

  16-06-2019 om 14:44

  Hallo Ben,
  14 mei heb ik een volk na het zwermen op een dop laten staan.
  Bij controle vanmorgen op Brias zag ik maar 1 raam met bultbroed en larven,er zat een redcel op maar die is ''gesneuveld'' helaas ,de rest van de ramen waren leeg op wat stuifmeel na.
  Genoeg bijen wel en veel darren.
  Ik dacht de kast te verplaatsen(paar meter?) en dan de ramen af te slaan.
  Hendrie, goed idee, anders blijft het tobben. Sla de bijen met mooi weer maar af op ruime afstand (5 tot 10 meter mag best) van de andere kasten. Zorg wel dat de bijen zich in kunnen bedelen in de andere kasten. Groet, Ben

  Doe ik dat goed of toch nog wat proberen met een raampje open broed van 'n ander volk?
  M. v .rgr.Hendrie J

 • Sven

  17-06-2019 om 10:35

  Mijn bijen hebben 7 poten, hoe kan dit gebeuren?

  Sven, waarschijnlijk een mutatie van het gen. Hebben alle jonge bijen 7 poten of slechts een klein aantal? Kun je er een goede foto van maken? Misschien interessant voor DNA-onderzoek. Groet, Ben

 • Joost

  24-06-2019 om 21:20

  Hoi Ben.
  Is het verstandig om nog een 2de broedbak te plaatsen met kunstraat op volken die op 1 bak staan? Bouwen ze dit nog uit en wordt dit nog belgd zo laat in het seizoen? Of kan ik ze beter op 1 bak inwinteren.
  Groet Joost

  Joost, ik ben geen voorstander van 2 volledige broedkamers. Ik zou er een honingkamer (zonder rooster) bovenop zetten. Die bouwen ze nu nog wel uit en zullen die deels beleggen. Dan kun je ze inwinteren op 1,5 bak. Groet, Ben

 • Ingrid

  15-06-2020 om 07:50

  Goedemorgen Ben,
  Dit voorjaar ben ik met een klein volk begonnen. Het gaat goed en voorspoedig , ze zitten inmiddels op10 ramen en afgelopen zaterdag heb ik de honingkast er op gezet. Als beginner heb ik geen HK uitgebouwde ramen om ze op weg te helpen, dus ze moeten alles zelf nog uitbouwen. Is dat een probleem met de grote dracht op komst?
  Dank overigens voor de uitleg van Verschil speeldoppen redcellen e.d. onlangs, voor het eerst verhelderend gehoord. Vond speeldoppen afgelopen zaterdag!

  Ingrid, hoe sterker je volk en hoe meer jonge bijen des te sneller zullen ze - bij een goede dracht - je hk uitbouwen en vullen. Zodra ze beginnen te bouwen in de HK kun je er beter een moerrooster onder leggen. Dan krijg je mooie honing zonder broed. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.