19-07-2020

Een zomerse controle na het afnemen van de zomerhoning

Begin juli kan in Nederland in de regel de zomerhoning afgenomen worden, wellicht in het noorden iets later (medio juli). Dan breekt tegelijkertijd de meeste cruciale periode aan in het leven van het toekomstige bijenvolk. Het broednest dat de komende weken en maanden langzaam afgebouwd wordt, levert de daaruit voortgekomen jonge bijen voor de nieuwe winterpopulatie. De aantallen, de gezondheid en de langlevendheid van deze bijen bepalen gelijk weer de sterkte van de uit te winteren bijenvolken. Nog sterker gezegd: deze winterbijen halen straks grotendeels de voorjaarshoning binnen. Tot april zijn ze de spil in het bijenvolk. 

In feite wordt de komende drie maanden de basis gelegd voor de volken van 2021. Zorg dus dat het de bijen aan niets ontbreekt, vooral stuifmeel is een basisvoorziening die niet mag ontbreken. Maar voldoende energie in de vorm van honing mag ook niet schaars zijn. Daarom tijdig en voldoende bijvoeren na afname van de zomerhoning. Zorg ook voor het verschonen van de bijen met betrekking tot de varroamijten. Deze laatste generatie kortlevende zomerbijen moet ontdaan worden van de mijten, zodat het nieuwe broed zo min mogelijk wordt besmet met varroamijten. 

Varroamijten tasten de eiwitreserves aan van de larven en poppen. Die eiwitreserves zijn cruciaal voor hun langlevendheid. Dus goed behandelen of vooraf vaststellen dat de mijtbesmetting erg laag is en op basis daarvan handelen. 

In de onderstaande video controleert mijn dochter Esther (basiscursist 2020 zonder praktijklessen vanwege de Coronacrisis) twee van mijn Dadantvolken in onze achtertuin. Vooral de voervoorraad en de omvang van het broednest hebben onze belangstelling. 

Mocht je geinteresseerd zijn in het leggedrag van de koningin, dan moet je vooral even kijken naar de tweede video, die Esther gisteren maakte met haar telefoon (F2-moer in TBH-volk). 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hero

    19-07-2020 om 20:35

    Dag Ben het eerste volk die Ester controleert heeft zoveel bijen en zoveel broed, nu ze zo samengeperst zijn ben je dan niet bang dat ze in Augustus alsnog gaan zwermen? daarom neem ik pas in september de honingkamers eraf, trouwens vele augustus maanden kan ik nog een heidehoningdracht verwachten.ik zelf heb ervaringen met zwermen als ik te vroeg de honingkamers afneem., het waren trouwens toen wel f2 buckfastmoeren en van datzelfde jaar, misschien waren het zwermduivels geworden, groet Hero.

    Hero, bij mij zwermen volken met jonge moeren van hetzelfde jaar nooit in het eerste jaar. De generatie F1, F2 of F3 maakt niets uit. Ze zwermen gewoon niet.
    Indien je de honingbakken niet in juli afneemt, kun je ook geen tijdige varroabestrijding beginnen.
    Hier in de Achterhoek is de dracht na de linde vrijwel over. Dus het bijvoeren moet ook snel beginnen, dus liever zonder honingkamers zodat het broednest netjes in het voer komt te zitten. Groet, Ben

  • minke

    19-07-2020 om 21:19

    Heel erg leuk om Ester zo bezig te zien, erg herkenbaar ook. :-) En dank voor de inwendige voerbak tip.

  • Hero

    20-07-2020 om 14:55

    Dag Ben, heb nu nog 3 volken met 1 jarige f1 buckfast die ontstaan zijn door broedloze vegers, ze zitten in spaarkasten 1 broedbak en een honingkamer, ze groeien flink en ik vraag me af, of ze dan wel genoeg ruimte hebben?, deze zijn behandeld met varromed in de broedloze periode, evenals mijn productie volken.hier in zuid oost drenthe heb ik meestal in augustus een nazomer oogst, de zomerdracht kun je hier vergeten. De voorjaarsdracht en de acacia is hier zeer goed. Mochten de volken teveel mijten bezitten, dan worden ze begin september behandeld anders alleen in de winter met oxaalzuur. Groetjes Hero.

    Hero, indien je de vegers gemaakt hebt vanwege de aanwezigheid van belegde zwermcellen (dus echte zwermdrift) dan moet je nu nog oppassen, want dan zit de zwermdrift blijkbaar in de genen. Heb je de vegers puur uit voorzorg gemaakt, dan zal het wel meevallen en zou ik niet bang zijn voor het opnieuw ontstaan van zwermdrift. Groet, Ben

  • Wima

    20-07-2020 om 15:00

    hoi ben, een vraagje over varoabestrijding in de tbh.
    Ik gebruik altijd varromed, maar dat is momenteel niet leverbaar. Nu heb ik thymovar meegenomen. Wat is de beste manier? Op een verlaten leggen? Of proberen het ertussen te hangen?
    Groetjes wilma

    Wilma, je kunt aan iedere kant van het broednest een half plaatje Thymovar aan een ijzerdraadje hangen tussen de toplatten. Tenminste als je 8 tot 10 ramen broed hebt, dan volstaat 2 x een half plaatje (nog 1 x herhalen). Dus zo'n 15 cm onder de toplat tussen een voerraat en broedraat laten hangen. Groet, Ben

  • Xander Pikaar

    20-07-2020 om 16:42

    F1 moeren van 1 jaar oud kunnen toch ook zwermen, zo bleek bij mij dit jaar. Een volk met nog voldoende ruimte en voldoende voer, die wat zwakker de winter door gingen. Het volk was duidelijk kleiner dan mijn andere volk, maar toch vonden de dames het nodig te zwermen.
    Ik heb zelf hier in Ermelo weinig last van drachtloze periodes: wilg, fruit, blauwe bes, braam, linde en heide (waar ook nog eens veel sporkehout staat die heel lang dracht geeft), hebben de dames allemaal binnen vliegafstand.

    Xander, zeker, moeren van vorig jaar kunnen zwermen. Ik zei dat moeren van dit jaar niet zwermen in hun geboortejaar. Tenminste zeker niet bij Buckfast.
    Groet, Ben

  • mark

    20-07-2020 om 17:43

    Hoi Ben, in een vorige blog vertelde je dat je nooit mierenzuur gebruikt ivm eventuele schade aan het broed. Daar schrok ik van. Ik vindt eerlijk gezegd de sponsmethode fijn om te werken. Beter dan verdampen middels Liebig. Zou je dan eerder oxaalzuur verdampen rond deze periode? Ik doe dat in de winter, nooit in de zomer gedaan. Dank

    Ha Mark, je moet vooral doen wat jezelf het beste bevalt. Er zijn meerdere wegen naar Rome. Mierenzuur heb ik jaren achtereen gebruikt, tot ik in de gaten kreeg dat er broed dood ging. Aangezien mijn kasten op pallets op de grond staan, zag ik ook het gras voor mijn kasten verbleken vanwege de mierenzuur. Dat werd me toch echt te bont.

    Nu behandel ik uitsluitend met de wat softere middelen als Api Life Var of VarroMed. Oxaalzuur verdampen heeft nu absoluut geen zin, want de mijten in het broed blijven leven. Dus oxaal verdampen doe je uitsluitend eind november/begin december. Groet, Ben

  • Willem

    20-07-2020 om 17:47

    Ben, ik heb onlangs honing geoogst. Spaarkast; 1 bk en 2 hk's. Eén geslingerde hk onderop geplaatst en de 2e hk bovenop. Moerrooster tussen bk en bovenste hk.
    Mijn idee is om over enige tijd de onderste hk weg te nemen en te overwinteren op de bk en een hk (dan wel zonder moerrooster). Graag jouw mening over dit plan.

    Willem, ik begrijp dat je beide HK's hebt geslingerd. Ik begrijp niet goed waarom je een lege HK bovenop geplaatst hebt, tenzij je nog echte dracht verwacht. Maar meestal is het over.
    Dan zou ik ervoor kiezen de lege HK boven weg te laten.
    De HK, die nu onder staat, kun je rustig tot 1 maart laten staan. Die staat er goed en het heeft geen zin om ze nu weer te storen om die nu al weg te nemen.

    Door het volk in te winteren terwijl het in de BK zit, komt het wintervoer mooi achter en naast het broednest in de BK te zitten. Dat werkt prima en half maart kun je het moerrooster weer leggen met daarboven de lege HK.

    Groet, Ben

  • Marco de Nood

    20-07-2020 om 19:20

    1 van mijn volken heeft onverwacht redcellen. Die moer zal naar verwachting rond 1 augustus geboren worden. Daarna moet ze nog even een paar dagen aansterken, dan de bruidsvlucht, dus ik verwacht pas dat ze dan rond 15 augustus een beetje aan de leg is. Wat heeft dit voor gevolgen voor de opbouw van het aantal winterbijen? Of maakt het niet zoveel uit en gaan ze gewoon iets langer door met het broednest? Wil eigenlijk geen honingbakken afnemen om het volk zo lang mogelijk op de eigen honing te laten nu en om ze niet te storen in dit proces.. Dan kan ik in mijn beleving de behandeling beter ook later doen. Wat is eigenlijk het advies in zo'n situatie?

    Marco, door de broedstop krijgt de mijtenpopulatie al een flinke dreun. Dus ik zou pas eind november de oxaalbehandeling toepassen en nu niets doen. Nu inderdaad met rust laten en eind augustus checken op gesloten broed en honingvoorraad en dan in september de voorraad aanvullen. Groet, Ben

  • Willem

    20-07-2020 om 22:18

    Ben, als aanvulling op mijn eerdere vraag: In de bovenste broedkamers zitten raten met nog wat voer die niet "slingerbaar" waren. Het was mijn idee om de bijen dat mee gegeven als wintervoer en dat later verder aan te vullen met suikerwater. In de geslingerde onderste hk's zit wellicht nog wat restant honing; dat zouden de bijen dan met herstel van de raten naar boven brengen als wintervoorraad. Op dit moment zitten de bk's behoorlijk vol met broed; veel ruimte voor voeropslag is er op dit moment nog niet. Mijn idee is eigenlijk ingegeven door jouw blog "inwinteren op eigen honing". Benieuwd naar je reactie. Groet Willem

    Ha Willem, het restant honing in de geslingerde ramen is echt verwaarloosbaar weinig. Je kunt die lege hk bovenop dus beter wegnemen en half augustus beginnen in te winteren. In de komende drie weken loopt al het aanwezige broed uit en wordt het broednest steeds kleiner.
    Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    20-07-2020 om 22:29

    hoi Ben ik heb een heel andere vraag.
    in Spanje heb ik door het toeval een bijenzwerm gevangen en in een dadantkast gedaan. Echter er zijn in Catalonie heel veel volken gedood door de Aziatische hoornaar. Deze zijn ook bij mijn kast komen kijken en weer weg gegaan. Dat zal niet zo blijven. Nu dacht ik de opening te vervangen voor een aluminium strip met millimeter gaatjes waardoor de hoornaar er niet in kan. Echter darren en koningin moeten er wel uit kunnen. hoeveel millimeter moet ik gebruiken om dit experiment te laten slagen?
    ps ik had eigenlijk al besloten geen bijen daar te houden maar de zwerm kwam op mijn weg.
    groet Jan

    Jan, ik weet dat ze in Frankrijk en Italie voorzet gaaskooien verkopen om het invliegen van de Aziatische Hoornaar te voorkomen.
    Overigens denk ik dat je met 6 mm tralieopeningen de hoornaars tegen houdt en alle bijen doorlaat. Groet, Ben

  • mark

    21-07-2020 om 10:03

    Dank je Ben!

  • mark

    21-07-2020 om 11:35

    Was nog vergeten iets te vragen Ben. Ik heb nog een tiental ramen met wintervoer over. Opgeslagen in kasten. Er zit helaas wasmot in. Kan ik deze zo teruggeven aan de bijen? Dat zij het opruimen? Of blijf ik met eitjes ed zitten? Ander alternatief zou zijn op afstand van de kasten neerzetten, en op laten snoepen. Wat denk jij? Dank

    Mark, het beste is ze 48 uur in de vrieskist te stoppen om de eitjes te doden. daarna 24 uur ontdooien en verdelen over kasten. De kwaliteit is wel iets minder vanwege de lichte stijging van het HMF-gehalte. Zeker niet buiten opvoeren, want dat geeft heel veel roverij en kans op uitwisseling van ziekten. Groet, Ben

  • joost

    21-07-2020 om 12:47

    Dag Ben, heb jij ervaring om te voeren met droge suiker in de interne voerbakken, deze vraag stel ik omdat de HK-ers. er nog op staan en natuurlijk absoluut geen vloeibaar voer in de HK wil, maar ook geen voer te kort wil in de volken.

    Joost, ik neem aan dat de aanwezige hk'ers nog deels gevuld zijn met honing? Dan kunnen de bijen nooit honger hebben. Ik zou zeker geen suiker voeren, want dat gaan ze toch weer aanspreken en opslaan. Je kunt beter de hk'ers afnemen en dan voeren. Groet, Ben

  • Ramin

    22-07-2020 om 09:42

    Goeden dag Ben,

    In een van jouw berichten over koningingen teelt schreef je dat je candipolline gold gebruikt … mag ik vragen van welke merk is dat ?
    Alvast bedankt,
    Ramin

    Ramin, Merknaam of producent is Enolapi. Het is een Italiaans product uit Verona. Groet, Ben

  • André

    22-07-2020 om 18:28

    Verschonen. Houdt dat in vieze zwarte ramen vervangen door nieuwe. Bouwen de bijen die in deze tijd nog wel op?

    Andre, verschonen van de bijen, dus ontdoen van de varroamijten, bedoelde ik te zeggen. Groet, Ben

  • Micha

    23-07-2020 om 07:37

    Hoi Ben, ik heb twee HK's op mijn volk staan, waarvan de onderste volledig verzegeld is, maar de bovenste nauwelijks. Er zit wel behoorlijk veel honing in. Zal ik wachten met slingeren tot ook de bovenste bak verzegeld is? Of misschien de onderste bak afnemen en de bovenste op de BK laten staan?

    Ha Micha, weet dat onverzegelde honing in de regel net zo goed (droog) is als verzegelde honing. Je moet het alleen testen met de stootproef. Dus niet wachten, gewoon afnemen of besluiten dat het wintervoer wordt. Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    23-07-2020 om 08:07

    dank je wel Ben

  • Rindert

    29-07-2020 om 11:24

    Goedemorgen Ben,

    Even een vraagje. Vorige week heb ik enkele verzegelde ramen honing geoogst (weinig honing, lindes bloeiden net in de twee weken van bewolkt en regenachtig weer alhier in het noorden des lands) . Toen heb ik de resterende honing laten zitten en de HK aangevuld met enkele lege ramen en deze HK onder de broedkamer gezet. Bovenop de broedkamer ben ik begonnen met de Api Life Guard behandeling. Ik las ergens dat de bijen dan de HK wel legen halen en bij het broednest opslaan en dat ik de HK dan in maart eronder vandaan kan halen?! Is dit tot zover juist?

    Rindert, tot zover juist. Haal de onderste bak(ken) er vooral eind februari/begin maart onder vandaan. Groet, Ben

    Ik heb ook gezien dat de bijen dus weinig voer in de kast hebben . Nu zou ik tenminste 1 volk graag met suikerdeeg bij willen voeren, maar hoe?Boven zit de Api Life guard dus dat is geen optie lijkt me.
    Alvast bedankt, Rindert

    Rindert, met wel middel ben je aan het bestrijden? Apiguard (blikje gel) of Api Life Var? Indien je deze middelen uit de buurt van het voergat in je dekplank legt, kun je prima beginnen met inwinteren, alhoewel je wat aan de vroege kant bent. Ik zou nu NIET met suikerdeeg werken, daarvoor ben je te laat. Want die opname gaat veel te langzaam. Dus beter is om half augustus te gaan voeren met invertsuiker. Groet, Ben

  • Rindert

    31-07-2020 om 08:07

    Hallo Ben,
    Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord. Dan maak ik eerst de behandeling met Api Life Var af en ga ik vervolgens inwinteren met invertsuiker.
    Groet, Rindert

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.