13-06-2020

Een zomerse controle van een TBH-volk

Het volk op deze video zit inmiddels al zo'n vier of vijf jaar in deze TBH, met eenmalig een wisseling van de moer. De uitstekende eigenschappen zijn blijkbaar aan de dochter doorgegeven. De toplatten moeten nodig vernieuwd worden want de kast is al zo'n 8 of 9 jaar continue in gebruik. In deze bosrijke omgeving zitten ook veel houtwormen en boktorren. Het volk bezet inmiddels 22 latten. 

Evenals vorig jaar vertoont dit volk geen enkele zwermdrift, alhoewel de kast uitpuilt van de bijen. Dit is ook al het geval in mijn TOP-kast. Ik heb de indruk dat de aanwezigheid van duizenden darren hierbij een rol speelt. Het is maar een vermoeden. Tijdens de TOP-kast controle afgelopen week dook een hoornaar op mijn bijen (zie foto). 

Uit een recente meting van een raat blijkt de celmaat in mijn TBH 5,1 mm te zijn, hetgeen meer in de richting gaat van de natuurlijk celmaat. 

Meer lezen over TBH-imkeren? De recente editie van het boek "Bijvriendelijk imkeren 2.0" geeft je meer info of kijk op mijn You Tube kanaal voor meer video's.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Hendrie Jaarsma

  13-06-2020 om 15:24

  Mooi filmpje weer Ben! (net als al je anderen trouwens) Bedankt weer hiervoor!

 • Anneke van Pelt

  13-06-2020 om 23:33

  Net vandaag een mooie zwerm kunnen huisvesten in mijn nieuwe TBH!

  Anneke, gefeliciteerd. Hou de raatbouw regelmatig (om de vijf dagen) in de gaten en corrigeer voorzichtig waar nodig. De bijen willen nog wel eens een scheve schaats rijden ;-).
  Groet, Ben

 • Dave Posthumus

  14-06-2020 om 01:08

  Leuk om te zien dat je af en toe de TBH in je vlog zet. Ik heb je boek gelezen. Het bijvriendelijk Imkeren. Een aanrader!

 • willems josé

  14-06-2020 om 09:18

  Dag Ben, kan ik langs deze weg jou boek bestellen?

  Willems, even mijn naam googlen….. en mailen. Groet, Ben

 • Arend

  14-06-2020 om 10:13

  Dag Ben,
  Prachtig filmpje! Ik heb zelf twee tbh's. Ik ben daar dit jaar mee begonnen. Ik heb er de vegers uit twee spaarkasten in gehangen. De vegers hebben eerst een poosje in zesraamskastjes gezeten. Het ene volk lijkt het nu prima te doen in de tbh, het andere niet. In de zesramer deed het het al niet zo goed en nu het in de tbh nog steeds niet. Het is ook heel erg klein (twee ramen ongeveer). Wat kan ik doen om te bevorderen dat het volk gaat groeien zodat het straks een goede kans heeft te overwinteren? Er gesloten broed in hangen?
  Groet!

  Arend, de oorzaak ligt vermoedelijk bij de oude moer. Vervang deze moer door een 2020 leggende moer. Versterk daarna het volk met een raam uitlopend gesloten broed. Doe dit een keer of 3 om de week. Leg tevens een 2,5 kg pak suikerdeeg op de bodem.
  Daarmee moet de groei van de raten en het volk weer op gang komen. Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  14-06-2020 om 16:06

  Ben wat doen de bijen met zoveel lege darrenraat midden in het broednest? Vullen ze dat op een gegeven moment met voer? Of kunnen ze er toch weer werksterraat van maken? Waar gaat de wintertros zitten met zo'n uitgerekt nest?

  Anneke, om met je laatste vraag te beginnen: het broednest komt in de nazomer in de buurt van de vliegopening te zitten. De bijen trekken zich daar terug en halen hun voorraden ook steeds verder terug naar de omgeving van het broednest. Ze slaan de voorraden ook op aan de achter- en bovenkant van de raten. Dus voorin broed en boven en achter het broed wintervoorraad. Het volk zit nu op 9 werksterbroed ramen. Dat gaat krimpen in juli/augustus en op die open gevallen plaatsen komt het wintervoer terecht. Een deel van de linde honing komt mogelijk nog wel in het darrenraat, maar dat wordt weer geconsumeerd in de nazomer.
  In augustus neem ik de voorraad op en besluit dan of ik nog iets zal bijvoeren of niet. De lege darrenraten neem ik meestal mee als natuurzuivere was voor de productie van 4,9 en 5,1 mm kunstraat in Duitsland. Groet, Ben

 • Henk

  14-06-2020 om 16:37

  Hoi Ben, ik heb dit jaar 2 zwermen in ToplattenKasten gezet met rechte kanten. Bovenin zit een gat en onderin. Ze zitten nu op 6 latten die ze ook vol gebouwd hebben. Ik heb alleen het onderste gat open ( dacht dat dat beter voor de warmte huishouding was) Wat is beter beide gaten open of alleen de onderste?
  Vr gr Henk

  Henk, ik zou ze beiden open zetten en eens observeren voor welke de bijen kiezen. In mijn topkast gebruiken ze de bovenste openingen niet voor in- en uitvliegen. Ze zitten er wel altijd in als een soort uitkijktorens. Maar dat is natuurlijk onzin. In de winter sluit ik de bovenste. Bij kleinere volken kun je ze misschien beter gesloten houden i.v.m. wespen en hoornaars de komende maanden. Groet, Ben

 • Renée Dijkshoorn

  15-06-2020 om 10:38

  Hallo Ben, dank voor je aandacht voor de TBH. Mooi om te zien.
  Op 13:51 zag ik volgens mij de Q in het midden van de lat van boven naar beneden lopen.
  groet,

  Renée

 • Marjan

  15-06-2020 om 11:13

  Hallo Ben, ik zou graag jouw mening willen weten over het volgende.
  Ik heb dit jaar extreem veel darren in mijn TBH. Ik heb getwijfeld over wegsnijden, en uiteindelijk niet gedaan, nu heb ik dus 6 of 7 raten waar uitsluitende darren op lopen. Ik wil toch wel ingrijpen en de darrenslacht niet afwachten, ook omdat mijn bijen onverhoopt gezwermd hebben en er daarna veel darren nog zijn uitgekomen. De hele honing voorraad is inmiddels opgegeten. Ik denk er over om de koningin even op een veilige plek te zetten en de ramen met darren af te slaan in een afgesloten emmer en deze te verwijderen. Wat vind jij?

  Ha Marjan, persoonlijk zou ik denk ik niets doen. Je hebt kans met een leggende jonge moer dat ze de darren vervroegd de TBH uitjagen. Groet, Ben

 • Jan Michiels

  15-06-2020 om 12:49

  Dag Ben,
  Ik ben beginnend imker. Op zo'n tien meter van mijn bijenkasten bouwt op dit moment een Europese hoornaarkoningin haar nest in een kast die ik gemaakt heb voor hommels.
  Is dat een probleem voor mijn bijen? De koningin laat de bijen alleszins met rust. Ik las dat Europese hoornaars niet systematisch bijen aanvallen?
  Mvg,
  Jan Michiels

  Jan, E. hoornaars zijn net zo lastig als gewone wespen, pas in juli/augustus komen ze bijen stelen. De E. hoornaar is beschermd. Je kunt nog overwegen om de hommelkast in zijn geheel te verplaatsen naar een meer natuurlijke locatie. Groet, Ben

 • Geertje

  15-06-2020 om 19:54

  Beste Ben,

  Mijn vraag is niet gerelateerd aan je blog. Mijn ouders hebben sinds een jaar een 4tal bijenkasten en nu ben ik voor Vaderdag specifiek op zoek naar een boek van u. Zijn deze nog verkrijgbaar?

  Groetjes Geertje

  Ha Geertje, ze zijn in herdruk. Maar je kunt het ook proberen bij de Imkershop.nl of het Bijenhuis of Bee Happie in Deventer. Die hebben ze wel voorradig. Bij mij weer over 2 weken.... Groet, Ben

 • J El

  16-06-2020 om 00:16

  Dag
  Ik heb een 3 raams aflegger gemaakt op 21 mei.
  Vanavond controle gedaan, daar kwam ik tegen: open en gesloten broed, maar geen eitjes, ook heb ik geconstateerd dat ze een dop aan het zetten waren, larve leeft nog, dop is kapot, wat moet ik hiermee doen?

  Andere aflegger de 1e eitjes geconstateerd.

  J, ik zou de eerste aflegger met rust laten, die dop herstellen ze wel of ze maken een nieuwe want er is nog open broed. Blijkbaar is de jonge moer niet goed en willen ze haar vervangen. Vier weken met rust laten en dan controleren.

  Groet, Ben

 • jaap

  17-06-2020 om 19:26

  Je bloggen vindt ik zeer leerzaam. Jammer dat je in deze blog zachtjes praat als ik het volume in uiterste stand heb. Als beginnende imker met spaarkasten leer ik er heel veel van.

 • Henk

  19-06-2020 om 19:40

  Hoi Ben, wat weet jij van Camille (thee) toevoegen uit het suikerwater bij het inwinteren. Het schijnt dat ze het sneller opnemen en dat het dan meer overeenkomt met honing ?
  Vr gr Henk

  Henk, ik weet dat BD-imkers dit doen. Soms voegen ze ook een mespuntje zout toe. Het is bekend dat kraanwater minder gewaardeerd wordt door de bijen. Zij houden meer van mineralen in het water. Zelf gebruik ik invertsuiker vanwege het gemak. Groet, Ben

 • wilma

  27-06-2020 om 22:45

  Hoi Ben, vraagje...De oude verzegelde honing boven het broednest op de 1e latten bij het vlieggat, gebruiken de bijen dit nog als wintervoorraad? Of zijn dit latten die je in het voorjaar geplaatst hebt?
  En is dit dan honing van het voorjaar.
  Als dit als wintervoorraad wordt gebruikt zou ik dan ook de overtollige verzegelde honingramen die ik het voorjaar uit de dadantkast heb gehaald als wintervoorraad terug kunnen hangen in de kast of is dit inmiddels te oud?
  Deze vraag komt opeens boven nu ik je filmpje zie. In mijn tbh haal ik nooit overtollig voer weg, de bijen regelen daar alles zelf.

 • Ben de blogger

  28-06-2020 om 09:28

  Wilma, de oude wintervoorraad wordt meestal wel verbruikt of de bijen verslepen deze voorraad naar de omgeving van het broednest. Je kunt voerramen die je er in het voorjaar uitgehaald hebt en die je zelf niet opeet beter half juli terug plaatsen helemaal aan de buitenkant tegen het andere voer. Dan eten ze die als eerste weer op. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  29-06-2020 om 11:57

  Hoi Ben,

  Ik ga meer ruimte creëren voor mijn bijenkasten, en nu ben ik ook geïnspireerd geraakt door jouw vlogs over TBH kasten.
  Ik probeer jouw boekje daarover te bestellen maar dat lukt nog niet zo erg, kan ik dat boekje bij jou zelf bestellen en dat jij mij een een tikkie stuurt?
  Vriendelijke groet, Ed

 • Ben de blogger

  29-06-2020 om 12:54

  Ed, volgende week mail ik je wel. Vergeet ik het dan stuur je nog maar een blogreaktie. Voor het imkeren in o.a. TBH's is het imkerboek "bijvriendelijk imkeren". Kijk maar op de website www.de vlinder en go.nl Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  29-06-2020 om 16:30

  Hoi Ben,
  Gelukt hoor! Ik dacht het bij Bol.com te bestellen maar nu heb ik dat op 'de vlinder en go' gedaan.

  Ik heb nog een zwerm geschept en die zit nu in een zesramer, moet ik daar nog een raam voer bij hangen of wacht ik daar nog mee? De bijen vliegen goed en bouwen het kunstraat al goed uit.
  Groet, Ed

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.