07-05-2021

Een zwerm huisvesten en twee handige KT-hulpmiddelen

Met de eerste warme zomerdag op komst moet je alert zijn op zwermen, want doordat we nauwelijks de volken hebben kunnen controleren, kunnen er zo maar gesloten doppen aanwezig zijn. Er kan snel sprake zijn van overbevolking en bij zwermgrage volken hangen ze dan zondag in de bloeiende appelbomen. Soms heb je geluk en ligt er een grote doos in de auto en kun je zo een styroporkast onder de zwerm plaatsen. Dit was een paar jaar geleden dus echt beginnersgeluk ;-).

 

In de komende weken gaan vele imkers ook weer aan de slag met de koniginnenteelt om o.a. zwermtrage, zachtaardige en hygienische koninginnen te telen. Op onderstaande foto's voor mij twee nieuwtjes, een plastic schuif en daarboven een plastic plaat met ruimte voor Nicot teeltdoppen. De schuif is uitneembaar en houdt de bijen onder het plastic terwijl je de dopjes plaatst. Na plaatsing kun je de schuif wegnemen en kunnen de huisbijen de larven verzorgen. Imkercollega Gert Valk kwam met dit idee, waarvan ik graag gebruik maak. Een andere vinding deed ik op bij beroepsimker Bernard Heuvel, die zijn apidea's voorziet van 1 of 2 raampjes broed en bijen. Na 9 dagen redcellen breken en dan kun je de jonge moeren invoeren.

De apidearaampjes laat hij in een verlaagde hk, zoals te zien is op de foto uitbouwen en beleggen boven een darrenrooster. Na het beleggen plaatst hij de bak vrij van darren boven het moerrooster om van de darren af te zijn. Na 9 dagen gaan er 2 raampjes met werksterbroed (GEEN darrenbroed) naar de apidea's, zodat de volkjes met jonge moer zich beter hechten aan het broed en het kastje. 

Dit voorkomt hoogstwaarschijnlijk het leegvliegen na een lange warme rit naar het bevruchtingstation. 

Op de foto's klikken om te vergroten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Louis De Neef

    08-05-2021 om 14:50

    Ben .. een gelijkaardig sisteem om overgelarfde doppen in een starter te brengen gebruik ik al vele jaren .. ik leg een plastikfolie tussen de 5 ramer en het opzetstuk .. folie die ik na het omlarven er gewoon van tussen trek ... raampjes met broed in de bevruchtingskastjes ga ik is uitproberen .. moet dit open of gesloten broed zijn

    Louis, negen dagen afzonderen van de moer, dus gesloten broed met opzittende bijen gebruiken. groet, Ben

  • Sjon

    08-05-2021 om 17:38

    Hallo Ben
    Zwermtrage koninginnen, zijn dat koninginnen de traag zwermen?

    Ha Sjon, zwermtraag betekent weinig zwermdrift en zwermgraag betekent veel zwermdrift. Groet, Ben

  • Frank

    08-05-2021 om 22:05

    Kan ik op een of andere manier een filmpje naar je sturen Ben ? Ik heb honderden dooie en stervende bijen op de vliegplank bij twee volken en snap niet wat er fout gaat ???????????????????????????

    Frank, hier moet je een lokale bijengezondheidsspecialist naar laten kijken. Google eens op meiziekte. Het kan te maken hebben met de koude dagen en een watertekort, waardoor de bijen last kunnen hebben van hun darmen. Hou ook in gedachten dat er dagelijks vele honderden tot over een paar weken wel 1500 tot 2000 bijen per dag aan het eind van hun leven komen. Groet, Ben

  • Frank

    08-05-2021 om 23:47

    Graag wil ik een bijengezondheidsspecialist inschakelen maar ben overtuigt dat het geen mei ziekte is, volgens mij gif.
    Had je graag een filmpje of foto's laten zien zoals gevraagd maar dat zal wel niet gaan helaas.

    Ha Frank, ik ben geen bijengezondheidspecialist, dus anderen zijn hier bekwamer in. Bij gif treft het veelal alle vliegbijen, die met uitgestoken tong aangetroffen worden. Bewaar 200 bijen in een honingpot in de vriezer. Maar eerst de bijen gezondheidsspecialist inschakelen, die kent de weg naar bijen@wur of de NVWA voor onderzoek. Groet, Ben

  • Henk Postma

    09-05-2021 om 10:18

    Goedemorgen Ben, in plaats van apidea gebruik ik koppelbare mini-plus raampjes in een honingkamer op een dadant kast zonder moerrooster. Twee gekoppelde raampjes vormen een blatt honingraam. Worden voerraampjes voor de miniplus en op raampjes met open broed worden redcellen opgetrokken. Geen gedoe met overlarven. Ik kan je eventueel een foto sturen.

    Groet,
    Henk

    Henk, moeren moeten geteeld worden onder ideale omstandigheden van grote volken met veel jonge bijen.
    Jouw manier van het opbouwen van miniplus bevruchtingsvolkjes is uitstekend, maar moeren laten opkweken van redcellen opgetrokken in minipluskastjes heeft vanwege twee redenen niet mijn voorkeur.
    1. de volkjes zijn niet sterk genoeg en hebben mogelijk weinig stuifmeelreserves 2. redcellen kunnen ook opgetrokken zijn uit 36 tot 48 uurs larven, die worden als eerste geboren. Ik geef de voorkeur aan 12 tot 24 uurs larven.
    Maar indien het jou goed bevalt, uiteraard zo doorgaan! Groet, Ben

  • Henk Postma

    09-05-2021 om 11:35

    Dank voor je reactie. Is voor mij een probeersel. Met apidea’s is een ander uitgangspunt begrijp ik.

    Henk

  • Cathérine

    09-05-2021 om 20:18

    Hej Ben,
    Wat een leuk filmpje van zwerm scheppen :-)
    Dank voor het delen!

  • Paul Hulsbosch

    10-05-2021 om 07:29

    Beste Ben,
    Vorige week dinsdag 4 mei had ik een zwerm. Gelukkig kon ik deze scheppen inclusief de (geknipte) koningin. Deze lag voor de kast op de grond. Ik heb haar met de geschepte bijen in een nieuwe kast met 1 broedkamer geplaatst. Dit leek goed te gaan tot zondag 9 mei. Toen ging de koningin wederom aan de haal met een groot deel van de bijen. Ook nu weer heb ik de koningin teruggevonden. Nu heb ik haar teruggeplaatst in dezelfde kast. Vraag: is het normaal dat een koningin 2 x achtereen probeert te zwermen? Had ik weer een nieuwe kast moeten pakken? Zijn er andere redenen voor dit gedrag?
    Groet, Paul Hulsbosch

    Ha Paul, BIJzonder verhaal. Laat ik 1 ding rechtzetten, het is niet de moer, die besluit om te gaan zwermen, dat besluit nemen de werksters. De moer wordt min of meer in de stroom van vertrekkende bijen meegenomen.
    Misschien kun je eerst vertellen wat je op 4 mei en 9 mei aantrof in de kast die verlaten is.
    1. Heb je op 4 mei gesloten doppen aangetroffen?
    2. Heb je op 9 mei eitjes aangetroffen in de kast van de 2e zwerm? Zaten er nog veel bijen in de kast van de 2e zwerm?

    Groet, Ben

  • Han Holdijk

    11-05-2021 om 12:18

    Een paar jaar geleden kwam er een zwerm af maar die keerde weer terug naar de kast. De koningin was niet met de werksters mee gegaan De volgende dag zwermden het volk weer nu met de koningin. De zwerm heb ik wel geschept..

    Han, mooi jouw ervaring. Het bewijst nogmaals dat de werksters het initiatief nemen om te gaan zwermen en niet de moer. Groet, Ben

  • Tine Bosman

    11-05-2021 om 22:05

    Dag Ben,

    Vandaag overviel ons een zwerm. Gelukkig kon mijn man hem scheppen en heeft de zwerm in een andere kast gedaan. Hij heeft deze kast naast de andere geplaatst. We wilden toch al een tweede volk, maar hadden dit iets anders gepland dan via een zwerm. Kan de nieuwe kast wel naast de oude blijven staan? We hebben eigenlijk geen andere plek voor de kast. Morgen willen we de doppen breken in het afgezwermde volk, zodat we op de 13e dag een nieuwe koningin kunnen laten uitlopen. We weten echter niet zeker of we het zo goed doen, vandaar onze vraag. We hebben in het boek van Friedrich Pohl gezocht hoe we moesten handelen, maar lazen niets over de plek van de nieuwe kast. We zien je reactie graag tegemoet.
    Groet, Tine

    Ha Tina, die zwerm kun je gerust naast de oude kast zetten. In het oude volk, dat gezwermd heeft, kun je ook 1 mooie gesloten dop laten staan en de rest weg breken. Dan heb je over 5 of 6 dagen al weer een jonge moer. Dat scheelt toch weer een week. Groet, Ben

  • Tine Bosman

    11-05-2021 om 23:05

    Dag Ben,

    Dank je wel voor je snelle reactie. We laten zeker een mooie dop staan en hopen dan maar dat het goedkomt. We hebben inmiddels door dat we te laat zijn geweest met controleren. Hadden we het zwermen kunnen voorkomen? We lazen al dat het ook een teken van welvaart en gezondheid is, daar houden we ons dan maar aan vast.
    Groet, Tine

  • Tine Bosman

    12-05-2021 om 12:59

    Dag Ben,
    We hebben toch nog een vraag. Het is
    gelukt om een prachtige dop te laten staan in het oude volk, daar zijn we heel blij mee. De broedkamer zat echter helemaal vol met broed, behalve de twee buitenste ramen. De koningin had dus inderdaad geen ruimte meer om te leggen en we vragen ons nu af hoe we dit hadden kunnen voorkomen. We imkeren op een bak met 10 ramen (Spaarkast) en hebben de zwerm gehuisvest op 11 ramen. Inmiddels hebben we ook je boek besteld over eenbaks imkeren, zo hopen we wat meer te weten te komen hoe we dit goed kunnen doen. Moeten we alsnog een halve broedkamer onder het volk zetten of de bak uitbreiden naar 11 ramen? Dat weten we eigenlijk niet zo goed. Alvast bedankt weer voor je reactie, je feedback helpt ons, als beginnende imkers, echt goed verder.

    Groet, Tine

    Ha Tina, volken kunnen ook genetisch een sterke zwermdrift hebben, dan heeft ruimte geven niet direct effect. Zeker niet als je mogelijk te laat bent geweest met extra ruimte in de vorm van honungbakken. De moer krijgt via uitlopend broed weer ruimte om door te gaan met leggen.
    Je hebt dus goed gehandeld. Misschien had je de belegde doppen eerder kunnen vinden. Maar een zwerm is ook leuk! Groet, Ben

  • Annelies

    12-05-2021 om 20:09

    Dag Ben,
    Gisteren kwam er een zwerm af zonder moer. Zij liep in het gras voor de kast. Zij was geknipt. Heb haar in een nieuwe kast gezet en zo snel een vlieger gemaakt. Een kwartier later vlogen alle bijen weer terug. Oude kast een paar meter verder op gezet. Alles leek vanmorgen weer rustig. Toen we vanmiddag thuis kwamen vertelde de buurman dat er weer een zwerm was geweest maar dat die ook weer terug naar de kast is gegaan. Dit bleek de kast te zijn waar ik gisteren een vlieger van af heb genomen. Ik zag de koningin niet in het gras lopen of buiten de kast. Ik neem aan dat zij nog in het volk zit. Heb er gisteren 1 raam met open broed bij gedaan waar geen moerde-pen opzaten. Hoe kan er dan toch nog een zwerm afkomen? Ben ik iets vergeten of kan ik nog iets doen?

    Met vriendelijke groet,
    Annelies Weijdema `Beetstra

    Ha Annelies, ik heb nog niet helemaal scherp wat je nu precies gedaan hebt. Is de zwerm terug gevlogen naar een nieuwe kast op de oude standplaats? Had je de moer via een kluisje met suikerdeeg in die nieuwe kast tussen 2 uitgebouwde ramen gestoken?

    Groet, Ben

  • Annelies

    13-05-2021 om 07:34

    Dag Ben, eigenlijk heb ik precies zo gehandeld zoals je laat zien in je filmpje hoe je een vlieger maakt. Alleen was de moer nu al buiten de kast en het volk aan het zwermen. Heb de moer dus samen met een raam open broed van haar eigen volk in een nieuwe kast gedaan (niet met een kluisje) en opgevuld met uitgebouwde ramen en die op de oude standplaats gezet. Hier vloog de zwerm weer op terug. Het andere deel van het ‘oude’ volk heb ik 3 meter verderop gezet.
    Ik heb helaas niet kunnen zien vanaf welke kast gisteren de 2e zwerm is gevlogen maar ze zijn in ieder geval naar de kast gevlogen die op de oude standplaats staat en waar ik de moer in had gedaan.
    Met vr. Gr.
    Annelies

    Ha Annelies, in de video laat ik zien hoe je zelf een vlieger (kunstzwerm) maakt om te voorkomen dat er een zwerm afkomt. Bij jou komt er gewoon een echte (voor)zwerm af.

    Dat zijn twee verschillende dingen. Maar ik begrijp wel jouw gedachtegang. De zwerm had je wellicht geen open broed en voer mee moeten geven. Er wordt gezegd dat je ze daarmee misschien weer de kast uit jaagt (pas na 3 dagen voeren).

    Het lijkt erop dat jouw volk voor de tweede keer is gaan zwermen, echter de moer is weer niet meegekomen. Want de zwerm sloeg weer terug.

    Indien de moer nog in de kast zit, heb je kans op een derde poging of wellicht geven ze het op. Het kan ook zijn dat de moer toch op de grond aan het zicht onttrokken is. In dat geval zullen de bijen wel redcellen aantrekken op het raampje open broed dat ze hebben. Groet, Ben


  • Mark

    13-05-2021 om 12:01

    Wanneer is het nu de beste tijd om een kunstzwerm te maken? Vorig jaar heb ik deze 6 mei gemaakt maar nu alles later is moet dit ook later kunnen. Maar nu is de vraag hoeveel later er zitten nu een paar speeldopjes i n sommige kasten maar geen zwermdoppen.

    Mark, zo lang de speeldoppen niet belegd worden hoef je niets te doen dan ruimte geven. Je kunt de eerste generatie belegde doppen ook een keertje wegbreken en een week later nog eens checken. Soms is de zwermdrift dan voorbijj, soms moet je toch ingrijpen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.