28-04-2020

Een zwerm met geknipte moer komt af

Op deze foto zie je een bloeiende eik staan tegen een strak blauwe lucht. De eiken geven nu volop stuifmeel. Gelukkig is het een paar dagen minder uitbundig weer, want de broednesten verzopen in sommige gevallen van de honing. Over een week extra goed de zwermcellen in de gaten houden, want door de vele thuisverblijvende bijen ontstaat er overbevolking en soms dus ook zwermdrift.  

Indien je geen controles uitvoert in sommige volken, dan moet je niet gek opkijken als ze toch plotseling gaan zwermen vanwege de overbevolking, die niet goed gemanaged is. Terwijl ik het ene volk aan het controleren was, kwam er 3 meter verder een zwerm uit een MiniPlus-torentje. Gelukkig was de moer geknipt en kun je haar nadat de meeste bijen al uitgezwermd waren, de kast uit zien komen (geel merkteken). Het blijft genieten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Dirk (B)

    28-04-2020 om 12:50

    Ben, wat een mooie belevenis.
    Ik zie op de video dat je op dit moment nog meerdere volkeren in MiniPlus-torentjes hebt. Mag ik vragen waarvoor je deze gebruikt?
    Groeten, Dirk

    Dirk, ik gebruik de miniplus-torentjes om 4,9 mm cel volkjes op te kweken met jonge F1-moeren erin. Dus ik splitst de torens in enkele bakjes, die een jonge moer krijgen. In de winter test ik deze op de mijtenbesmetting. Ook P-moeren voer ik in in deze enkele bakjes. Groet, Ben

  • Willem

    28-04-2020 om 13:14

    Vraag over gistende honing.

    Haal net een paar potjes gistende zomerhoning van vorig jaar uit de kast. Vorige week nog niets aan gezien. Nu "koken" ze over. Bovenin nog dunne lekkere honing. Onderin een vaste massa. Had bij het slingeren een vochtpercentage onder de 18%.
    Komt dit toch door teveel vocht? Hoe verloopt dit proces dat het nu pas optreedt? Is de vaste massa suiker? Kun je iets doen met dit gistende product?

    Willem, het komt door de gistcellen. Die groeien bij een bepaalde temperatuur sneller. Honing boven in de pot is altijd iets vochtiger aangezien de honing bij jou onderin gekristalliseerd was. Bovenin dus iets natter, wat weer gunstig is voor de gistcellen. Honing van 18% is ongeveer een jaar houdbaar. Je kunt deze gistende honing gewoon consumeren.
    Niet aan de bijen voeren en niet verkopen! Groet, Ben

  • Andrew Millar

    28-04-2020 om 13:21

    Ik kwam gisteren bij een volk een stuk of 8 belegde (open) zwerm cellen tegen. Omdat ik de ongemerkte moer niet kon vinden heb ik een vlieger gemaakt waarbij ik een van de ramen met doppen in een 6 ramer heb gedaan. Ik heb ook ramen met doppen in de originele kast gelaten. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik per ongeluk de moer in de aflegger stop en alle doppen in de originele kast breek waarna ze hopeloos moerloos zijn geworden omdat de moer al gestopt was met leggen.

    Moet ik volgend weekend in een van de kasten de doppen breken nadat ik zeker ben dat daar de moer in zit?

    Andrew, je hebt een broedaflegger gemaakt, geen vlieger, want daarvoor moet je eerst de koningin vinden.
    Over 4 a 5 dagen kun je zo vaststellen in welk deel de moer zit, namelijk waar je eitjes vindt. Vind je in dat deel zwermcellen, dan uiteraard wegbreken en na 7 dagen nog eens controleren. Groet, Ben

  • Marcel Elshout

    28-04-2020 om 18:16

    Beste Ben, mooie foto van de bloeiende eik met volop stuifmeel, en van de afgekomen zwerm. Op dit moment staat hier de paardekastanje volop in bloei, en daarna volgt hier de acacia, hopelijk met veel nattigheid en een zuidwestelijke wind, gaat dit wel lukken. Maar terug naar de bloeiende eik. Op dit moment zijn ze in mijn gemeente aan het sproeien en spuiten met Vertimec tegen de processierups op alle hollandse eiken. Ik zelf ben er erg huiverig van , omdat dit een zogenaamd biologisch middel is, maar alle andere rupsen behalve de processierupsen in de eiken gaan ook dood. Mijn vraag, nemen de bijen en ander insecten, het stuifmeel van de eiken , wat nu met "gif" bespoten wordt door de lokale overheid, mee naar de kasten, en wat voor effect heeft dit "spuitgedoe" op hun welzijn, en hun nakomelingen?

    Marcel, ik heb je vraag doorgezet naar de NBV. Ik hoop dat ze daar een deskundige kunnen vinden, die het antwoord op je vraag kent. Hou vooral je bijen en het broed in de gaten de komende week. De bijen vertellen je wel wanneer er iets mis is. Groet, Ben

    Marcel, ik kreeg per kerende post antwoord van de NBV: zie deze link: https://amp.nos.nl/artikel/2330648-bestrijdingsmiddel-eikenprocessierups-te-risicovol-streep-door-proef.html
    Het middel mag dus nu niet meer gebruikt worden! Met dank aan Frank Moens. Groet, Ben

  • Jos Snoek

    28-04-2020 om 19:38

    Hallo Ben,
    Een interessante video van de controle op zwermcellen in de TBH maar, wat is nu het voordeel van de TBH?
    De bijen bouwen de raten vast op de zijkant en in mijn ogen (vergeef mij als ik het verkeerd interpreteer) wordt het een ontzettende kliederboel. Waarom gebruikt men in de TBH geen zijlatten en onderlat volgens het principe van een omgekeerd trapezium?
    Overigens, ik geniet enorm van je video's en blogberichten dus ga daar a.u.b. mee door!
    Groet,
    Jos Snoek

    Jos, ik ben het helemaal met je eens. Het was een kliederzooi met ook nog al wat geplette bijen. Ik was er gewoon veel te laat bij. Voor mij zijn of waren de TBH's een leerproject om cursisten te kunnen adviseren. Ik heb ze nu iets van 8 jaar, maar het is wel een heel bijzondere ervaring. Juist die natuurbouw is zo bijzonder.
    Voor de imkers, die in een horizontale kast willen werken met behoud van raampjes, kun je beter de topkast gebruiken. Horizontaal, zonder zware bakken en te gebruiken met simplexramen. Groet, Ben

  • Lineke

    28-04-2020 om 20:22

    Hoi Ben, nog een ander vraagje. Ik ben vorige week donderdag gestart met het wekelijks checken op belegde zwermcellen. Toen was er nog niets te zien. Ook geen speeldopjes. Wel wat darrenbroed langs de randen. Ook ben ik toen gestart met het bestrijden van de mijten met Varroamed.

    Eigenlijk moet ik aanstaande donderdag dus weer opnieuw checken en ook weer bestrijden, maar de weersvoorspellingen zijn slecht. Moet ik toch op een droog moment de kast hiervoor openen, of uitstellen waardoor in ieder geval de bestrijding niet meer adequaat is...

    Graag jouw advies.

    Hartelijke groet, Lineke

    Lineke, in de middag een droog moment kiezen en gewoon controleren. Groet, Ben

  • Sietse

    28-04-2020 om 21:19

    Beste Ben,

    Graag zou ik een duidelijk antwoord krijgen op waarom wel of niet een starter gebruiken bij koninginnen teelt? Ik ga het in een verzamel broed aflegger doen, en was/ ben van plan om dit rechtstreeks te doen vanaf het overlarven in deze kast. Is het gebruik van de starter puur voor in een moergoed volk? Of ook om het aannamepercentage hoger te laten zijn? En is het dus per definitie nodig?

    Hopelijk kun jij hier een verhelderend antwoord op geven. Op het internet is hier moeilijk een duidelijk antwoord op te vinden.
    Ook ik geniet/ leer veel van je blogs, top dat je alles zo verduidelijkt met woord en beeld.

    Vriendelijke groet,
    Sietse

  • ben de blogger

    28-04-2020 om 21:30

    Sietse en anderen, volgende week woensdag is er een Q&A sessie over koninginnenteelt. Jouw vraag kun je daar aan de orde stellen. Heb je je al opgegeven?
    Groet, Ben

  • Mark

    28-04-2020 om 22:16

    Hoi Ben, zijn er nadelen als je een kunstzwerm rond 5 mei maakt i.p.v. rond 10 mei het zou mij beter uit komen om ze 4 of 5 mei te maken.

    Mark, nee hoor. gewoon doen. Groet, Ben

  • Bio(Toon)

    28-04-2020 om 22:17

    Vraagje over de broedaflegger van Andrew, als deze op dezelfde bijenstand geplaatst wordt en twee dagen gesloten/dicht blijft, vliegen er dan ook veel bijen af? Hoe kan dan voorkomen worden dat er te weinig huisbijen in achter blijven?

    Toon, ik zou een dergelijk grote broedaflegger niet twee dagen dicht zetten, want ze kunnen warm lopen en er ontstaan vochttekorten. Je kunt ze extra huisbijen meegeven door wat extra ramen met bijen af te slaan. Vooral op het open broed en in de honingkamer zitten veel jonge bijen. Groet, Ben

  • Bianca

    28-04-2020 om 23:06

    Dag Ben,

    In een van de voorgaande blogs vertelde je dat het checken op doppen meestal volstaat met het checken van de eerste 3-4 zijramen.

    Hoef ik bij het maken van een broedaflegger dan ook niet meer alle 20 ramen (spaarkast 2 BK’s) één voor één te checken? De bijen zijn vaak nogal onrustig in de onderste BK. Of dan toch wel verstandig?

    Dag Bianca, wanneer je een broedaflegger maakt en deze ramen grondig controleert op belegde doppen, dan is - in het geval je niets vindt - dit voldoende en kun je de rest met rust laten. De kans op belegde doppen elders is dan heel klein.
    Vind je echter wel belegde doppen op de eerste paar ramen, dan ben je de klos en moet alles nagekeken worden.
    Dit is 1 van de redenen waarom ik met dadantkasten met ongeveer 8 bk-ramen werk. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    29-04-2020 om 09:39

    Hoi Ben,
    Wat doe je met deze koningin met zwermplannen zet je die in een nieuwe kast?
    Komen de bijen haar dan achterna of zet je de kast op een andere locatie.
    Het mooie bijen weer is een paar dagen over dus de meeste haal bijen blijven in de kast, krijgen die dan een andere taak of werkt dat niet zo?
    Groet, Ed

    Ed, op de video vertel ik wat ik met de koningin doe. De haalbijen zitten nu te chillen en zorgen voor overbevolking. Dit vergroot de kans op zwermdrift. Groet, Ben

  • Vincent Heemskerk

    29-04-2020 om 11:00

    Goedendag Ben,

    Graag zou ik willen weten wat er gebeurt met een geknipte moer als zij gaat zwermen en niet direct door de imker wordt gevangen. Blijft zij dat op de grond voor de kast zitten en zal zij dit samen met een klompje werksters een aantal uren/dagen volhouden, zodat ik haar later kan oppakken en ook in een nieuwe kast kan zetten?)

    Groet,
    Vincent

    Vincent, ze blijft wel enige uren in het gras zitten. Soms met wat bijen, soms zonder. Meestal houdt ze dat geen dagen vol, want er zijn genoeg andere insecten en muizen die trek hebben. Groet, Ben

  • Berto

    29-04-2020 om 12:58

    Hoi Ben, wederom een schitterende opname. Even een andere vraag. Je hebt ze in een 6 raams kast gedaan. Hoe verenig jij een 6 raams kast met een reguliere spaarkaart? Welke techniek hanteer je, omdat de 6-raams kast natuurlijk qua oppervlak kleiner is en vaak een dichte bodem.
    Dank bij voorbaat.

    Berto, ik verenig die 6-ramer niet. Ik hang ze na een paar weken over in een tienramer met twee ramen kunstraat tegen het broednest en twee sluitblokken aan de buitenkant. Twee weken later sluitblokken vervangen door kunstraat tegen het broednest. Groet, Ben

  • Sietse

    29-04-2020 om 13:59

    Hoi Ben,

    Bedankt voor je snelle reactie, helaas zou ik graag eerder een antwoord ontvangen indien mogelijk. Ik ga namelijk komende zaterdag 2 mei overlarven. En ben van plan om de larven twee uur na het uitbreken van de redcellen in de verzamelbroedafllegger rechtstreeks in de verzamelbroedaflegger te plaatsen. Mocht dit niet handig zijn dan hoor ik dat toch nog graag van je. Indien mogelijk ga ik mij nog inschrijven voor de Q&A sessie voor aanvullende info.

    Vriendelijke groet,
    Sietse

    Ha Sietse, prima om de larven twee uur na het wegbreken van de redcellen in de VBA te hangen. Dat gaat goed zo lang je geen redcellen overslaat. Dus wel de bijen van de ramen schudden, want bijen zijn kampioen verstoppertje spelen. Bij mij ging het vorige week nog mis ;-). Groet, Ben

    De Q&A link vind je in dit bericht.

    https://www.bijenhouders.nl/blog/q-a-en-voorjaarsschoonmaak-van-een-tbh

  • Willem N.

    29-04-2020 om 18:57

    Hallo Ben, Als je het kluisje nu had gehangen daar waar in de heg de bijen wilden gaan zitten als zwerm, hadden ze daar plaats genomen rondom de kluis/koningin.
    Als je de koningin op een raampje met broed in een "prik" kluisje plaatst gaan de bijen op/om de koningin zitten en kan je het raampje incl. koningin zo in een kast hangen incl. een groot deel van de kluit, de rest volgt.
    Gemak dient de mens.
    m. vr. gr.; w. n.

    Willem, de bijen gaan inderdaad rond de koningin in het kluisje zitten. Daarom heb ik het kluisje in een 6-ramer gehangen, zodat alle bijen in de 6-ramer gingen zitten. In de avond was alles binnen. Gemak dient de mens!
    Groet, Ben

  • Han Holdijk

    02-05-2020 om 19:33

    Het bericht over gistende honing, ving ik maar raar. Als de honing bij het slingeren minder dan 18 % water bevat zal de honing volgens mij niet gisten.Door de hoge concentratie suikers is het voor gisten onmogelijk om daarin te leven laat staan zicht te vermenigvuldigen, Bij het konfijten van b.v. kersen wordt de suiker concentratie op minimaal 70 % gebracht, de Franse bigarreau,s worden op 90 % suiker gebracht. nog nooit bederf ervaren. Dus honing mer een concentratie suiker van 80 % kan volgens mij niet gisten. Groet Han Holdijk Docent banketbakken.

    Han, je reageert op gistende honing in een ander item. Ik kan dus het blogbericht niet makkelijk terugvinden. Als imkers hebben we net als bakkers te maken met de NVWA. Deze schrijft etiketteringsregels voor. In het Honingbesluit staan richtlijnen voor de houdbaarheid van honing. Uit mijn hoofd dacht ik dat 17% een houdbaarheid geeft van 2 jaar en 18% 1 jaar. In heel veel natuurlijke honingen komen natuurlijke gistcellen voor. Bij een toenemend watergehalte kunnen de gistcellen zich ontwikkelen.
    Indien de honing 17,5% water bevat, zal het dus niet snel gisten. Echter de honing in de flacon kan ontmengen, waardoor er onder en bovenin de pot een verschil ontstaat in samenstelling en vaak ook in vochtigheid. Aan de oppervlakte is de honing altijd een fractie vochtiger. Ook heeft kristallisatie invloed op het watergehalte van het overige deel. Dus bestaat er wel degelijk kans op gisting. Vele imkers kunnen bevestigen dat honing soms na 12 maanden, soms zelfs na 18 maanden nog gaat gisten. Groet, Ben

  • Anton vV

    04-05-2020 om 23:45

    Hoi Ben, vandaag stond al een grote kast klaar om een zesramer in over te hangen, maar de bijen waren mij voor; een zwerm. Na een half uur stond ik erbij met een tweede zesramer maar de dames keerden weer terug naar de oorspronkelijke zesramer. De Q is niet geknipt, maar heb ik vorige maand gemerkt. Wellicht zijn vleugels beschadigd bij het vangen? Of kan er nog een andere reden zijn dat de bijen weer terugkeerden?
    Toen de meeste bijen weer in of bij de kast waren, heb ik ze alsnog overgezet naar de grote kast en extra KR gegeven. Het was op dat moment zo’n drukte met vliegende bijen dat ik het wegbreken van de zwermdoppen tot morgen heb uitgesteld.
    Groet,
    Anton

    Anton, soms gaat de moer de kast niet uit. Meestal heeft ze daar geen zin in, maar ze wordt min of meer de kast uit gepest door de bijen. Als de vleugels beschadigd waren, dan was ze er wel uit gegaan en was ze voor de kast terecht gekomen.
    Neem snel actie vandaag anders gaan ze vandaag bij de eerste warme zonnestralen weer de lucht in. De zwermdrift krijg je er mogelijk niet uit met een grotere kast.
    Je kunt eventueel wel een vlieger maken..... Groet, Ben

    PS wekelijkse doppencontroles zijn echt een must om zwermen te voorkomen of tijdiger ruimte geven. Groet, Ben

  • Peter

    05-05-2020 om 15:00

    Hallo Ben

    Wat er in mijn kast precies gebeurd volg ik even niet meer.
    In mijn overvolle kast heb ik onlangs doppen gebroken. Er was overduidelijk zwermstemming. Naar mijn weten alle doppen gebroken. Gisteren wederom doppen gebroken omdat ik nog geen vlieger kon maken ivm wachten op kunstraat via de post.

    Dus vandaag wou ik de vlieger maken en vond de geknipte koningin. Deze in de lege kast gedaan maar alleen op die raam hoor ik dus ook getuut maar kan geen andere koningin vinden. Kan de oude dit ook doen als de zwermstemming hoog is?

    Wat overigens opviel waren nu (vandaag)behalve beginnende zwermdoppen nu ook doppen op het midden van de raat .
    Lijkt me toch sterk dat ze ineens willen wisselen als de zwermstemming zo hoog is

    Peter, ik neem aan dat het de oude moer was, die tuutte. Bij een jonge moer hadden ze toch al gezwermd. Het kan met het zwermen te maken hebben. Zwermcellen zitten soms ook wel midden op de raat.
    De vlieger kun je over vier dagen wel controleren, kun je zien of de oude moer eitjes gelegd heeft. Je vond ook nog open broed in de afvlieger?
    Groet, Ben

  • Peter

    06-05-2020 om 17:58

    He ben ja ik heb de oude moer gezien en eitjes.
    Wel weinig eitjes maar de moer zal wel niet zoveel meer hebben gedaan door de zwermstemming.
    Raakt het volk gestresst waardoor ze tuut omdat het zwermen zolang is uitgesteld.

    Peter, ik heb er wel eens iets over gelezen, maar ik heb het niet meer paraat. Volgens mij is het niet de koningin, die wil gaan zwermen. Dus tuut zij niet vanwege uitstel van het zwermen. Volgens mij stellen bijen bewust niets uit. Het zijn allerlei signalen, zoals van het broed e.d. die van invloed zijn op het gedrag van bijen. Groet, Ben

  • Peter

    20-05-2020 om 16:13

    Hallo Ben.
    Is het terug doen van een geknipte moer altijd veilig. Kunnen ze haar bijvoorbeeld ook inballen.

    Peter, inballen is een reactie op het gedrag van de moer. Wanneer de moer gestresst begint te rennen, kunnen ze haar inballen. Het gebeurt echter zelden, is mijn ervaring.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.