23-05-2020

Eenbaks imkeren en kleine cellen

Eenbaks imkeren en kleine cellen

Op deze foto van een klaproos in onze tuin trof ik vorige week uitsluitend wilde bijen aan, terwijl er hier zo'n half miljoen honingbijen rond vliegen. Ieder insect heeft zijn eigen plekje in de natuur, op voorwaarde dat er voldoende natuur beschikbaar is.  

Bij het Darwiniaanse natuurlijke imkeren wordt volgens Tom Seeley het broednest compact gehouden. Een enkele simplexbroedkamer met elf ramen is voldoende om een goede moer een mooi broednest te laten onderhouden en een gezond volk op te bouwen. Door een betere warmtehuishouding wordt de mijtgroei beperkt gehouden. Ruimte geven vindt plaats in de vorm van twee of meer honingkamers. In augustus controleer ik altijd de mijtbesmetting van die volken, waarin de mijten niet meer bestreden worden. 

Dat zo'n beperkt broednest geen negatieve gevolgen heeft voor de honingopbrengst en geen zwermdrift hoeft te veroorzaken, laat ik in de onderstaande video zien. Dit volk zit trouwens op 5,1 mm raat. Al mijn volken zitten nu op 4,9 of 5,1 mm raat. 

In het tweede deel van de video laat ik mijn eerste volk zien dat ik vier jaar geleden op 4,9 mm raat gezet heb. In deze vier jaar is er nooit een kunstzwerm van dit volk gemaakt, er zijn hooguit enkele ramen broed gebruikt voor een broedaflegger. Daarnaast heeft dit volk geen enkele vorm van varroabestrijding ondergaan. Dit wordt een Varroa Surviving Bijenvolk genoemd. 

Meer info over het Darwiniaans imkeren vind je in de You Tube video's van Tom Seeley of in het boekje over Darwiniaans imkeren dat ik recent uitgebracht heb. Meer info over kleine cellen vind je in het andere boek, dat ik uitgegeven heb. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Piet

    24-05-2020 om 12:30

    Je zegt: voor de Linde dracht een vierde bak er boven op. Vraag: hou je dan de Linde honing wel apart als je dat wilt oogsten?

    Piet, ik haal komende week de twee volle Hk's eraf en laat de 3e hk naar beneden zakken en zet er direct 2 geslingerde hk's bovenop. Zo nodig tijdens de lindedracht nog een 4e plaatsen.
    De achtergebleven Hk bevat natuurlijk wel in 6 ramen voorjaarshoning, maar dat voer hebben ze ook nodig op regenachtige dagen. Groet, Ben

  • Hero

    24-05-2020 om 13:59

    vorig jaar hadden mijn volken veel varroa en deformed wingvirus, zie nu in de hoofdvolken geen ziektebeelden. had broedloze vegers gemaakt, 8 ramen afgeslagen, maar ze zijn vrij klein geworden, toen behandeld met varromed tot mijn verbazing is er geen enkele mijt te vinden op de onderleggers, waarom is me een raadsel, vorig jaar ziek en niets meet te zien? mijn larven werden dit jaar ook zeer slecht aangenomen, zullen deze buckfast te zwermtraag zijn, of ze hadden het te druk met de dracht, zelfs met het 5e dag inkooien hadden ze al raat gebouwd tussen de doppen die ik meenst heb wegesneden, zullen deze moeren zelf uitlopen of moet ik ze op de 12 dag bevrijden? groet Hero.

    Hero, broedloze kunstzwermen hebben weinig mijten, want die zitten vrijwel allemaal in het broed. De beperkte sterkte vanwege het afvliegen kun je voorkomen door vliegers te maken in plaats van vegers. Ik behandel de kunstzwermen nooit! Lijkt me niet nodig, maar ik begrijp waarom jij het wel deed.

    Bij ingebouwde gesloten doppen moet het puntje nog wel intact zijn anders komen ze er niet uit. Volledig ingebouwd doet de poppen stikken. Dus op eind dag dertien open pulken zou ik zeggen. Misschien heb je geluk. Groet, Ben

  • Andrew Millar

    24-05-2020 om 14:10

    Ik zou graag ook op een broedkamer imkeren. Ik ken het principe al langer maar ik loop altijd tegen de beperking op dat wanneer ik de bijen (gedeeltelijk) op eigen honing wil laten overwinteren ik het moer rooster tussen de broedbak en de honingkamer moet halen om ze bij de honing te laten. Hierna zal in het voorjaar de moer broed beginnen in de honing kamer.

    Is de honing kamer onder de broedkamer zetten een antwoord op dit probleem, of kan ik het moer rooster gewoon laten zitten?

    Andrew, gewoon doen zoals je zegt: medio augustus moerrooster weghalen van onder de volle hk en zo overwinteren. Begin maart kun je de bovenstaande HK, waarin nog honing in zit weer onder de BK plaatsen. Het is in die tijd warm genoeg op sommige dagen om het voer daar op te halen. Tegen de tijd dat de voorjaarsdracht echt op gang komt, zet je deze honingkamer boven het rooster bovenop. Er zit toch alleen echte honing in, dus dat gaat prima. Groet, Ben

  • Hans de Vos

    24-05-2020 om 14:56

    Hoi Ben,
    Onlangs nog eens je bericht over de Topkast bekeken.
    Weet jij of de aangepaste versie zoals jij dat aangaf, met minder ruimte tussen raat en bodem al in de handel is en zo ja waar die te koop zijn?

    Hans, is inmiddels aangepast en te koop bij www.topbarhive-imker.nl/ Groet, Ben

  • Gaby

    24-05-2020 om 15:54

    Heerlijk systeem Dadant US. Niet alleen praktisch voor de imker, maar voor de bijen ook een veel betere vorm van het broednest. In spaarkasten ed. heb je een langwerpig ovaal broednest van boven naar beneden (met twee broedkamers). In Dadant US heb je een veel natuurlijker vorm van dit broednest, meer bolvormig naar beide kanten. Meer zoals het in de natuur voorkomt. Het systeem zou nog beter werken als leveranciers van deze kasten eens met een 'timmermansoog' gaan produceren. Bijvoorbeeld het bestuderen van wat 'bijenruimte' precies betekent. Nu moet ik bijvoorbeeld van dekplanken een paar millimeter afhalen om te voorkomen dat er war- en braamraat ontstaat (leverancier Holtermann). Een kleine aanpassing om te zorgen dat de bijenruimte weer klopt. Maar het zou beter zijn als dit niet nodig was! En zo zijn er nog wat kleine punten ter verbetering. Maar goed, het systeem werkt voor zowel de imker als de bijen beter. Mij gaat het om de bijen.

    Gaby, helemaal eens met je. Die timmermannen en designers hebben blijkbaar geen kaas gegeten van bijen. Ik gebruik vaak de dekplank met de minste ruimte als onderkant, maar die is nog steeds te hoog. Ze zouden de ramen net 5 mm lager moeren laten uitkomen. Groet, Ben


  • GerdP

    24-05-2020 om 17:39

    Hallo Ben, bedankt voor deze bijdrage.
    Heb al een aantal jaren volken op honing + broed ipv 2xbroed gehouden. Viel op dat de onderste bak (hk dus) vrijwel geen broed en nooit doppen bevatte. Dit jaar heb ik tien volken op enkele bk gezet. Gaat uitstekend, nog beter dan gehoopt. Ik hou de regel aan dat de totale kastruimte 2x tot 3x de broedruimte moet zijn. Tot nu aan toe nog geen dop gezien met F1 en F2 BF moertjes.

    Ha Gerd, ook mijn ervaring dat ze de onderbak gebruiken voor opslag van verse nectar en stuifmeel. De dubbele latten van de raampjes zijn een hindernis voor de moer. Maar zonder onderbak gaat het ook prima. Groet, Ben

  • JES HONEY

    24-05-2020 om 18:43

    Dag Ben,
    De twee boekjes die je noemt in je blogg, hoe kan ik hieraan komen?
    Wat is het aantal pagina's en wat is de prijs?
    Via internet kon ik het niet vinden....
    Graag hoor ik van jou. Hartelijke groet.

    Het eerste imkerboek dat ik uitgaf heeft 172 pagina's, het nieuwste boekje heeft 66 pagina's. Prijzen vind je op onze website www.de-vlinder-en-go.nl
    Groet, Ben

  • Thijs

    24-05-2020 om 20:47

    Hoi Ben, je gaf in de video kort aan dat je de voorkeur gaf aan kunstraat i.p.v. uitgebouwd raat voor de 2 nieuwe honingbakken. Waarom die voorkeur??

    Thijs, mijn eerste hk zit altijd vol met uitgebouwde raat, maar de tweede mag gerust vol zitten met kunstraat, want in die periode is het goed om de bouwbijen in hun natuurlijke drang tot raatbouw te ondersteunen. Groet, Ben

  • Ange

    25-05-2020 om 06:51

    Hi Ben, ik ben nieuwe imker en dus begonnen met de spaarkast. Heb je ervaring, of een mening, over de duhoka?

    Ange, ik heb er toevallig nu eentje staan. Maar dat is tijdelijk want het is niet natuurlijk om midden in het broednest een soort drempel te hebben van twee houten latten met lucht er tussen. Het broednest moet niet onderbroken worden voor de moer. Maar als jij er goede resultaten mee hebt, dan moet je er vooral mee doorgaan. Het imkeren is een persoonlijke beleving. Groet, Ben

  • Monique

    25-05-2020 om 11:19

    Hoi Ben, heel interessant deze blog over imkeren in 1 BK. Het lijkt mij wel wat. Je hebt het ook over koudbouw en warmbouw. Ik weet het verschil niet. Kun je daar misschien eens iets meer over vertellen?

    Monique, warmbouw kan alleen in Segebergerkasten of in houten dadantkasten. Bij koudbouw staan de ramen haaks op de vliegopening. De wind kan als het ware tussen de ramen door waaien. Bij warmbouw staan ze 90 graden gedraaid. Dit zorgt voor meer warmte in de kast, maw minder verkoeling. Groet, Ben

  • Lippe

    25-05-2020 om 11:23

    Hey Ben, ik ben het ook gaan proberen. Heb 2 productievolken op 1 bak gezet met 2 HK;s er boven. Heb wel extra HK's gekocht van't weekend, want er moeten er minimaal 3 op, voordat de acasia en linde losbarst.
    Hoe winter je deze 1-baks volken overigens in? Bij de oogst de HK waar weinig in is gedaan onderop zetten en zo op anderhalve bak de winter in? Wordt anders ook wel proppen als de ruimte ineens met de helft verminderd.

    Lippe, ik zet inderdaad de niet goed gevulde ramen medio augustus in een onderbak voor de winter. In maart deze bak weer weghalen. Groet, Ben

  • Willem Jacobs

    25-05-2020 om 11:25

    Dag Ben,
    Waar vind ik jouw boekje over Darwiniaans imkeren?
    Met vr groet,
    Willem Jacobs

    Bij mij of bij de imkershop.nl Groet, Ben

  • Annette Staal

    25-05-2020 om 12:49

    Gm Ben
    We hebben een vraag over de tbh
    Daar gaan gewone broedramen in
    Waar knip jij deze ramen mee zodat ze een beetje op maat komen
    Met vr gr
    Annette

    Annette, eerst bedrading doorknippen met draadtang daarna met een goede scherpe snoeischaar de zijlatten doorknippen. Groet, Ben

  • J El

    25-05-2020 om 22:42

    Hoi,
    Jij wilt dus 1baks imkeren met spaarkast.
    Nu zie ik twee opstakels:
    1. Jij hebt ze op kleine cellen, heeft een goede moer op normale cellen ook genoeg cellen om te leggen?
    2. Hoe los jij het op als ze een mooie honingkraag om het broednest hebben gevouwen?

    J, in de kast op de video zitten 5,1 mm cellen (nog geen 4,9) en 11 ramen, dus 9 ramen broed en 2 volle ramen honing/stuifmeel. Ervaring bij anderen (lees de reacties) dat dit met 5,4 mm raat ook goed kan werken. Natuurlijk is de kans op zwermdrift iets groter, maar de kans op zwermdrift is er ook met 2 BK's.
    2. Bij mij zit het broednest op de middelste ramen altijd tegen de toplatten van de ramen, dus de honing wordt er boven in de HK opgeslagen. Uiteraard zijn de kantramen wel verhoningd. Of bevatten nog wintervoer. Groet, Ben

  • Ramin

    26-05-2020 om 08:52

    Dag Ben,

    Ik snap de redenering over smal ruimte leidt tot beter warmtehuishouding wel ….
    Maar ik snap het volgende niet: Als je meerdere honingkamers op de broedkamer zet dan creëer je in feite een toren waarin de warmte altijd naar boven stijgt, toch? Dus in feite of men op een broedkamer imkert en/of op twee broedkamer waarin de Renson wordt toegepast dan zou in feite de warmtehuishouding hetzelfde blijven of niet ?
    Groetje, Ramin

    Ramin, bij de Rensonmethode werk je toch met 1 HK als broedkamer? De 1e HK is veel lager dan een eventueel boven geplaatste 2e BK. Daarin zit vooral het verschil in warmtehuishouding en in de kortere raamafstand. (3,5 ipv 3,8 cm). Die 1e hk en volgenden worden pas geplaatst wanneer het volk er aan toe is. Dus die zijn vrij snel bezet met veel bijen.
    Kern is dat een compact broednest met kortere raatafstand en een sterke bezetting minder warmteverlies oplevert. Het zijn natuurlijk subtiele verschillen, maar voor de broedduur kan het wel iets uitmaken. Broedduur is belangrijk voor de reproductie van de mijten. Groet, Ben

  • wdvill

    26-05-2020 om 16:23

    Dag Ben,

    Je reactie over de voerkrans boven broednest en honingopslag in de HK erboven:
    ik liet me al vertellen dat juist een verzegelde voerkrans boven het broednest een barrière kan vormen voor het bezetten van de HK erboven. Vandaar ook de truc om een broedraam in de HK te trekken en zo de bijen de HK te doen bezetten.
    Ik weet niet wat er van aan is, maar ik nam het als verklaring voor het erg traag bezetten van mijn HK's vorig jaar.

    W, het traag bezetten van je HK's kan liggen aan het gebruik van twee BK's of aan de sterkte van je volken en/of aan de dracht. Meestal een combinatie van oorzaken. Groet, Ben

  • Leo Hazelzet

    27-05-2020 om 07:28

    Hoi, Ben,
    dat boekje over darwiaans imkeren , dat kan ik niet vinden in de imkershop.nl , waar kan ik een verzoek doen of op welk adres.

    Leo, op onze website www.de-vlinder-en-go.nl vind je mijn e-mailadres. Groet, Ben

  • Robbie

    14-06-2020 om 21:47

    Beste Ben,

    Het Darwiniaans imkeren van Thomas Seeley boeit me wel. Naar aanleiding van een van je filmpjes ben ik zelf aan het proberen gegaan met een volkje dat klein de winter uit kwam. Ik heb het mooi laten groeien in 1 BK Duits Normaal. In plaats van een extra BK te geven heb ik er een rooster opgelegd met HK op. Dit volkje deed het op een gegeven moment zo goed dat ik het zelfs al moergoed pleegvolk voor m'n koninginnenteelt heb gebruikt (met succes overigens...).
    Wat ik me wel nog afvraag is hoe ik de inwintering het best aanpak? 
    Grtz, Robbie

    Robbie, gewoon op 1 BK inwinteren en zorgen dat ze 14 kilo wintervoer hebben medio september. Dus medio augustus beginnen met voeren. De HK kun je er half juli afhalen en slingeren. Groet, Ben

  • Ruud

    18-06-2020 om 08:08

    Beste Ben,
    Als je deze methode combineert met kleine(re} cellen, gebruik je de kleine cellen kunstraat dan alleen in de BK? En kun je voor de HK's de "normale" kunstraat gebruiken?

    Ruud, 4,9 mm in de HK schijnt ook te gaan. Ik gebruik echter 5,4 mm en nu steeds vaker 5,1 mm in de HK's. In de natuur is de celmaat ook variabel dat wil zeggen groter in de HK's.
    Groet, Ben

  • Sjaak

    15-02-2021 om 19:58

    Dag ben,
    Is dit een dadant us kast of een spaarkaart? Ik lees overal dat dit onmogelijk is op 1 spaarkaart, maar ik zie het je doen..

    Ha Sjaak, spaarkast, gewoon een kwestie van tijdig honingkamers plaatsen en aanvullen zodra de bijen de bovenste beginne te bezetten. Compacte broednesten in 1 BK zet een rem op de mijtenproductie. Groet, Ben

  • Roberto di Sabbia

    31-03-2021 om 08:51

    Beste Ben,
    Ik heb mijn spaarkast omgebouwd van 10 naar 11 ramen. Met het oog op het behoud van warmte, is het aan te bevelen ook de HK's om te bouwen naar 11 ramen?

    Roberto, nee dat is geenszins nodig. Groet, Ben

  • ruud

    14-06-2021 om 08:49

    Dag Ben, ik vraag me even af wat erop tegen is een BK als HK te gebruiken bij het eenbaks imkeren, handig ook als je een voerraam nodig hebt voor een andere kast.

    Ha Ruud, in de zomer is daar niets op tegen. Echter in het voorjaar is het warmteverlies bij een bk als hk erg groot. De warmte stijgt op uit het broednest en dat kost de bijen veel warmtestress om het broednesttemp op peil te houden. Een lage temp bevordert de mijtenreproductie. Groet, Ben

  • Claudio

    21-01-2022 om 18:26

    Hi, Ben.
    Eindelijk ben ik begonnen met de basis cursus. In 2021 heeft een imker mij bij gestaan totdat ik cursus kon gaan volgen. (Het leed van Covid heet).
    Zelf gaat mijn voorkeur uit naar 1baks imkeren maar ik heb daar een vraag over.
    Omdat je met 1baks imkeren maar 1 broedkamer gebruikt. Wordt het volk dan niet beperkt met de groei. Kan de moer wel gewoon door gaan met leggen. Hoe heb jij dit ervaren ?. Want ik kan me voorstellen dat de moer met 2 broedbakken beter door kan gaan met het leggen van eitjes.

    Groetjes Claudio

    Ha Claudio, een moer legt max 2000 eitjes per dag. Dat zijn 42.000 eitjes in 3 weken, vervolgens lopen de eitjes van dag 1 weer uit. Op 10 ramen zitten 55.000 cellen. Trek nog 20% af voor voer dan hou je nog genoeg cellen over. Bovendien...je moet wel tijdig en voldoende hk's geven. Lees vooral de reacties, de meesten zijn met mij enthousiast over deze vereenvoudiging. Groet, Ben

  • Jan zachariasse

    01-06-2022 om 08:42

    Dag Ben

    Door omstandigheden over gegaan op een broed kamer imkeren

    Ga Darwiniaanse methode proberen
    Graag info hoe kom ik aan je boek
    Dank voor alle info -
    Groet
    Jan

    Jan, ik zal je mailen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.