17-08-2024

Eenbaksimkeren, raatvernieuwing en een webinar over het eenbaksimkeren

Een veel gestelde blogvraag betreft het onderwerp "raatvernieuwing". Het antwoord op deze vraag is zowel toepasbaar op het eenbaks- als tweebaksimkeren. De term één- of tweebaks slaat dus uitsluitend op de grootte van de broedkamer. Bovenop de broedkamer staan meerdere honingkamers. Bij het eenbaksimkeren worden meer honingkamers gebruikt dan bij het tweebaksimkeren. De totale inhoud van de volledige bijenkast blijft ongeveer hetzelfde. 

Raatvernieuwing kun je zowel in kleine stapjes doen, maar het kan ook in één grote stap. Het laatste wordt in de onderstaande video getoond. Hierbij is gedurende de zomerdracht als 3e honingkamer een broedkamer met 11 ramen kunstraat 5,1 mm geplaatst. Dit volk heeft dus 1 volle hk voorjaarshoning en 2 volle hk's zomerhoning verzameld. Daarnaast hebben ze 9 bk-ramen 5,1 mm uitgebouwd in de bovenste kamer. 

De koningin zit nu al ruim 3 weken boven het rooster in de bovenste nieuwe kamer, die dus nu als broedkamer functioneert. Komende week zal ik de onderbak met oude 5,4 mm ramen wegnemen en omsmelten tot was. Hiermee zit het volk voor de winter op nieuwe raat. 

Indien je beetje voor beetje raat wil vernieuwen, pas de raatvernieuwing dan vooral toe tijdens de eerste voorjaarscontrole, tijdens het maken van broedafleggers en direct voorafgaande aan het inwinteren. Hiermee kun je makkelijk 4 ramen per jaar vernieuwen. 

Wil je meer weten over het eenbaksimkeren of heb je vragen over dit onderwerp schrijf je dan in voor het NBV-webinar over dit onderwerp op 26 september aanstaande. Via deze link kun je je inschrijven. Het webinar is gratis voor NBV-leden. Niet NBV-leden hebben voor tien euro een leuke en interessante avond. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Meer info over het eenbaksimkeren vind je terug in het imkerboek "Natuurlijk(er) en duurzaam imkeren in eenbakskast of spaarkast, hoe doe je dat?

Deel dit bericht

Reacties

  • Marina

    17-08-2024 om 18:51

    Dag Ben, vanmiddag ben ik ook bezig geweest met de bijen met als doel ze kleiner te zetten en aansluitend een mierenzuur behandeling te geven voor we komende week een weekje weggaan.
    Dit jaar heb ik grotendeels het eenbaks imkeren toegepast. Jij laat in het filmpje een klein volkje zien,maar ik heb een paar kasten met een koningin van dit jaar die nog volop broed hebben (7 ramen met platenbroed). Zo heeft een volk in de onderste HK (onder de BK) 5 a 6 ramen met stuifmeel, een Hk (boven q-rooster) met 7 ramen deels gesloten honing/voer en nog een honingkamer met open voer.
    Je moet nu geen honingkamer met voer onder de BK zetten, toch? Daarbij raakt het volk ook het mooie stuifmeel kwijt. Of wel en dan alleen het open voer met stuifmeel onder. Op die manier krijg je; HK-BK-HK zonder q-rooster. Wordt dat niet in het voorjaar lastig?
    Sorry voor dit langs verhaal. Groet, Marina

    Dag Marina, bij het eenbaksimkeren wil je het volk in de bk laten overwinteren. Daarin komt in principe ook het wintervoer, omdat je in een hk die je gebruikt om komend jaar honing te oogsten geen suiker wil hebben.
    Heb je echter een volle hk of nagenoeg volle hk die je als wintervoer wil gebruiken, dan blijft deze bovenop staan zonder rooster. In principe kun je die nog wel aanvullen met 2 of 3 kilo invertsuiker, want dat komt onderin die ramen en dat eten ze wel weer op in de winter.
    Indien er echter weinig honing en verder nog stuifmeel in de hk zit, zou ik deze toch naar onderen verhuizen. Dan eten ze het stuifmeel en honing nog wel grotendeels op in de komende weken en komt al het wintervoer in de bk.
    Dus bij jou dan hk, hk, bk. Groet, Ben



  • Rob Kooy

    17-08-2024 om 22:10

    Beste Ben. Ik wil een volk laten overwinteren op eigen honing. Zet ik de hk onder de bk? Plaats ik nog een moerrooster.

    Ha Rob, je laat de volle hk bovenop staan zonder moerrooster. Bijen willen het wintervoer boven en naast de wintertros hebben. Groet, Ben

  • Marina

    18-08-2024 om 08:43

    Dank je wel voor je reactie Ben. Ik begrijp je uitleg. Maar wat ik bij dergelijke volken, met veel broed in de BK niet begrijp is waar ze het voer moeten laten als ze ook nog voldoende winterbijen moeten krijgen (zodat het voer niet het broed verdrijft).
    Wat in het voorjaar in de HK overblijft voer ik aan hongerige volkjes (of afleggers).
    Bijkomend probleem met HK boven is dat daar in het vroege voorjaar (winter) broed in komt.
    ( wintervoorraad onder kan niet had ik eerder begrepen van je, want daar gaan de bijen niet heen in de winter).
    Groet, Marina

    Ha Marina, wintervoer onder telt inderdaad niet mee als wintervoer. Toch zullen ze er de komende maanden tot de winter invalt, wel van eten.
    Indien je een can invertsuiker bijvoert als wintervoer komt er 12 kilo wintervoer in de bk te zitten. Dat zijn 6 bk-ramen. Dan blijven er nog 4 of 5 ramen over voor het broednest en de wintertros straks.
    De komende weken krimpt je broednest echt tgv het uitlopen van het gesloten broed. De buitenste ramen vh broednest lopen uit en worden vol gesjouwd met wintervoer. Voorin de kast blijft een broednest aanwezig tot ver in oktober. Groet, Ben

  • Arnold

    18-08-2024 om 10:22

    Ben waarom zet je die V op de ramen. een deel naar rechts en een deel naar links ?

    Ha Arnold, zoek svp op het blogbericht met de titel "Housel Positionering". Daarin vind je de uitleg. Groet, Ben

  • Ad van Esch

    18-08-2024 om 14:26

    Hallo Ben, ik had 2 raszuivere koninginnen met stamkaartje. Carnica. Ze zijn goed aangenomen door de bijen, ze halen goed stuifmeel, ze hebben het voer goed aangenomen. Maar nu werken de bijen de larfjes en de eitjes van de nieuwe moeren naar buiten. wat zou dat kunnen zijn Ben. Ze hadden ook nog gesloten broed. Zou dat Overgaan. Groeten Ad

    Dag Ad, is het gesloten broed van de nieuwe moeren of van de oude? Blijkbaar werken ze niet alle eitjes de kast uit, want er ontstaan ook larfjes die ze de kast uitwerken. Dat geldt ook voor de larfjes, want je hebt nog gesloten broed.
    Een deel van het broed wordt er uitgewerkt. Je vindt ze op de schuifla?
    Het kan diverse redenen hebben. Ten eerste een genetisch defect bij een deel van het sperma van de moer, of een virale besmetting van een deel van het sperma. Heb je misschien kunstraat van jaren geleden in deze twee kasten gebruikt? Dat was toen verontreinigd met paraffine. Soms worden er eitjes en larven geruimd vanwege voedseltekorten en soms omdat het broednest groter is dan de voedsterbijen aankunnen. Of heb je kort geleden behandeld met mierenzuur? Misschien kun je er nog iets meer over vertellen. Groet, Ben

  • Ad van Esch

    18-08-2024 om 16:18

    hallo Ben ,ik had de bijen behandeld met de mierenzuur. toen dat was gebeurd. had ik pas later de nieuwe moer ingevoerd. had wel veel broed de nieuwe moer. voer dat hadden ze voldoende. nu maar afwachten.

    Dag Ad, zou het kunnen dat het ruimen verband houdt met het afsterven van een deel van open broed ten gevolge van het mierenzuur? Dan zou het zich wel vanaf nu moeten herstellen. Groet, Ben

  • Gerrit

    19-08-2024 om 10:11

    Hoi Ben,
    Ik kan de 26e niet maar wil wel graag webinar volgen. Als ik mij opgeef krijg ik dan een link om op later tijdstip terug te kijken?

  • Jonah

    19-08-2024 om 14:00

    Hoi Ben,

    Morgen wil ik de laatste HK afnemen van een volk op 1 BK. Toch zitten er nog aardig wat bijen in, kan dit geen kwaad en past dat allemaal wel? Groetjes Jonah.

    Ha Jonah, kijk maar eens naar mijn laatste video op mijn you tube kanaal. Dat past echt wel. Soms zie je enige baardvorming, maar dat verdwijnt snel weer. Groet, Ben

  • Kristel

    19-08-2024 om 19:33

    Hallo Ben,
    Hartelijk dank voor je blog. Ik zou graag een of twee oude ramen vervangen. Hier zit nu aan één kant broed in, de andere kant is zwaar van het voer. Zijn er manieren om ze eerst het voer op te laten maken/ dit te verplaatsen om daarna pas de raat te vernieuwen? Alvast bedankt!

    Ha Kristel, hang dit raam gewoon naar de buitenkant van de kast. Dat broed loopt dan vanzelf uit. Later zullen ze ook het voer als eerste aan de buitenkant aanspreken. In het prille voorjaar kun je deze ramen dan omruilen voor kunstraat. Kunstraat dan wel tegen het broednest aanhangen. Groet, Ben

  • Remmelt Kootstra

    19-08-2024 om 19:34

    Op de vraag van Arnold, over 'Housel Positionering' op de volgende website staat hierover veel info: www.resitantbees.com
    Het is een Amerikaanse site maar is ook in het Nederlands en Duits te lezen. Uitgebreide info.

  • Jelle de Visser

    19-08-2024 om 20:16

    Ben, dank voor je bericht. Wat ik niet goed begrijp is dat je in de kast op de video moet bijvoeren ondanks de enorme hoeveelheid bijen die nectar kunnen halen en een klein broednest dat maar beperkt van de tijd en voeding van de bijen vraagt. Is er bijvoorbeeld geen nectar in de omgeving van de kast beschikbaar? Of zie ik iets over het hoofd?

    Ha Jelle, er is inderdaad niet veel nectar beschikbaar hier in het buitengebied, dat vooral uit veel bos en mais bestaat aangevuld met een beetje heide. Er is nu vanwege het zonnige warme weer sprake van een lichte dracht, waardoor roverij nog uitblijft. Echter er komt minder binnen dan ze dagelijks nodig hebben. Ik ga ze vanaf inwinteren. Groet, Ben

  • mark

    20-08-2024 om 12:49

    Hoi ben, jij beschouwt dus 3 ramen broeden niet als zwak volk dat verenigd dient te worden voor de winter? Wat is jou definitie van een zwak volk dat wel verenigt dient te worden? Dank je, en groetjes weer

    Ha Mark, dit volk had drie weken geleden nog 7 ramen broed in de onderbak, omdat de bovenbak op dat moment honingkamer was. Inmiddels is dat broed volledig uitgelopen en is het nieuwe broed in de bovenkamer geconcentreerd op 3 ramen. De sterkte van het volk duidt op het aantal bijen, niet op het aantal ramen broed. Bijen vormen het volk.
    In deze kast zitten nu 11 ramen tjokvol met bijen, 's avonds zie je dat ze de onderruimte onder de ramen ook volledig vullen. Dit is dus gezien het aantal bijen een sterk volk.
    Het is wel de bedoeling dat die sterkte de komende maanden door de geboorte van jonge bijen gehandhaafd blijft, dat blijf ik volgen. Je gaat het zien. groet, Ben

  • mark

    21-08-2024 om 12:24

    Dank je Ben, maar zijn die hoeveelheid uitgelopen bijen dan nu al winterbijen?

    Ha Mark, de bijen, die niet meer slijten vanwege het feit dat ze geen larven meer behoeven te voeren, worden langlevende winterbijen. Dat slijten staat eigenlijk synoniem voor het aanspreken van de opgebouwde eiwitreserves.
    Door een krimpend broednest in de nazomer zijn er steeds minder voedsterbijen nodig, die leven dan 5 a 6 maanden. Ze halen dus niet allemaal 1 april. Maar vanaf februari begint ook weer beetje bij beetje de geboorte van jonge bijen op gang te komen. Groet, Ben

  • Jab.

    24-08-2024 om 15:21

    Hallo Ben, ik wil graag mijn oude koningin vervangen met er één van jouw jonge koningin die je dit jaar gekweekt hebt.
    Alvast bedankt voor je reactie! Groet B.

    Ha Jab, ik heb je inmiddels gemaild. Groet, Ben

  • Jack boere

    29-08-2024 om 13:56

    Hallo ben ik moest je een email sturen maar ik heb je adres niet .mijn adres is
    jboere@zeelandnet.nl
    Groeten jack boere

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.