04-07-2022

Eerst tot tien tellen, dan pas handelen

De zomerdracht loopt af. In de Achterhoek ligt de lindedracht vrijwel achter ons, de meeste tamme kastanjes staan echter nog wel in bloei en sommige weilanden zien wit van de witte klaver. Voor een goede klaverdracht heb je kleigrond nodig. Hier op de zandgronden lijkt de zomerdracht bijna achter ons te liggen. Dan mag ook wel want de honingkamers zitten vaak overvol. Zelfs de ruimte tussen de honingkamers is gevuld met honing. 

Voor de bestrijding van de varroamijten moeten de honingkamers als voorzorgsmaatregel weggenomen worden. Dit om smaakbederf van de honing of vervuiling met bestrijdingsmiddelen tegen te gaan. Het is wel van belang deze maand de zomerbestrijding te beginnen, vooral bij de overjarige volken. Bij dit jaar opgezette jonge volken kun je de bestrijding ook een paar weken later beginnen want de broednesten van jonge volken ontwikkelen zich ook nog door tot in september. 

Eerst tot tien tellen, daarna pas handelen. Dit gezegde is vooral bedoeld voor imkers, die bij het zien van moerdoppen uitsluitend denken aan zwermcellen. Ze hanteren zonder na te denken de kastbeitel en weg zijn die spaarzaam voorkomende doppen. Echter achteraf blijkt dat het maar 3,4 of 5 mooie doppen waren. In het gunstigste geval vraag je je dan af "heb ik wel de juiste conclusie getrokken en goed gehandeld?". Nee, dus. In deze tijd vind je minder vaak zwermcellen, maar veel vaker wisselcellen. Ten onrechte wordt alles aangezien voor zwermcellen. 

Tel dus eerst tot maximaal zes, daarboven mag je aannemen dat het zwermcellen zijn. Maar bij zes of minder zijn het in de regel wisselcellen. Vooral NIETS doen, de moer is meestal in haar tweede of derde levensjaar, legt nog wel wat eitjes, maar de werkbijen hebben overduidelijk in de gaten dat zij minder presteert. De natuur zorgt voor opvolging in de vorm van een grote jonge moer. Je hoeft bi wisselcellen niet bang te zijn voor enige vorm van zwermgedrag.

Ben Som de Cerff, auteur imkerboeken, docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne

    04-07-2022 om 10:00

    Ja, vorig jaar maakt ik die fout. Dit hele jaar geen zwermstemming gehad en een redelijk volk. Ongeveer 3 weken geleden was het weer zo ver en nu heb ik ze laten staan. De koningin was dan al 4 jaar oud. Ik was tot nu toe 1 van mijn beste volken. Dus ik ben benieuwd wat deze nieuwe gaat brengen.

    Ha Susanne, wisselmoeren zijn vaak goede moeren omdat ze zo goed verzorgd worden. Groet, Ben

  • Henk

    04-07-2022 om 10:10

    Goedemorgen Ben, ik vraag mij af wat ik het beste kan doen met de honingramen die nog niet gesloten zijn. Voor de behandeling gaan deze er af maar wat doe ik er vervolgens mee? Kunnen ze na de behandeling terug op de kast of er eventueel onder?

    Groet,
    Henk

    Ha Henk, mocht je van plan zijn deze honing toch niet te slingeren, dan kun je ook direct die hk onder zetten. In de herfst eten ze het wel op en kun je die hk eind februari wegnemen. Groet, Ben

  • Hub. Starmans

    04-07-2022 om 21:43

    Zaterdag hingen hier in de buurt twee zwermen. Eentje heb ik geschept voor de ander had ik geen kast meer. (hopelijk heeft iemand anders van de club ze kunnen scheppen) Het was de bedoeling dat ik rond half tien 's avonds de bijen in een kast zou doen. Edoch rond half zes zijn ze vertrokken en we hebben ze nergens zien landen. Wat kan de oorzaak zijn?

    Ha Hub, dat kan meerdere redenen hebben, maar de meest voor de hand liggende reden kan zijn dat de speurbijen al in de middag adequate huisvesting gevonden hebben en dus daar naartoe vertrokken zijn. Andere reden, maar minder voor de hand liggend, is de zon die wellicht volop op de kieps of kast stond te schijnen. Groet, Ben

  • Jan Michiels

    04-07-2022 om 22:30

    Dag Ben,
    Één van mijn kasten is, denk ik, de ganse winter moerloos geweest (fout van de imker). 20 maart heb ik er een raam Brias ingehangen. Daaruit is een koningin geboren en aan de leg gegaan (ik heb ze gemerkt). Een beetje later hebben de bijen wisselcellen laten beleggen. Daar is weer een nieuwe koningin uit geboren en aan de leg gegaan (ook gemerkt). Nu zitten er weer één gesloten redcel, een viertal gesloten wisselcellen én een leggende koningin in de kast. Vreemd. Wat moet ik dáár nu van denken?
    Jan

    Ha Jan, blijkbaar mankeert er iets aan de moer. Mogelijk wordt het van moeder op dochter door gegeven. Ik zou de huidige wissel laten gaan maar toch overwegen de laatste eind augustus te vervangen door een andere leggende moer. Groet, Ben

  • Peter

    05-07-2022 om 11:17

    Ik laat de honingkamers voorlopig nog even staan de witte klaver komt hier vol in bloei in de weilanden.
    Daarnaast staat het langs bermen vol met witte en citoengele honingklaver. en de winterlindes zijn hiet net in de bloei :-)

    Ha Peter, na een dag met flink wat regen kan de witte klaver goed honingen. Maar komt die dag de komende weken? Groet, Ben

  • Michel

    05-07-2022 om 11:30

    Hoi Ben,

    Ik ben bang dat ik misschien ook te overenthousiaste ben geweest met het verwijderen van doppen. In sommige kasten bevinden zich nog de laatste gesloten broedcellen maar geen eitje en geen larfjes. Bij enkele heb ik eerder, zonder resultaat, een jonge Q ingevoerd. En overweeg nu een raam brias over te hangen vanuit een andere kast. Is dit wat jij ook zou adviseren. Wat opmerkelijk is is dat al deze kasten, zonder Q, enorm veel honing hebben binnengehaald

    Ha Michel, een jonge K invoeren, lukt niet omdat de oude nog rondloopt. Inderdaad de lakmoesproef doen: een raam open broed inhangen en 5 dagen later checken op redcellen. Geen redcellen, dan eerst oude moer opzoeken en andere moer invoeren. Wel redcellen? Breken en jonge moer invoeren. Groet, Ben

  • Ellen

    05-07-2022 om 13:32

    Hoi Ben en iedereen die reageert: ik leer hier veel van ieders ervaringen! Als startende imker heel waardevol! Dank hiervoor!

  • Mirjam

    05-07-2022 om 13:56

    We hebben een snijheestertuinderij en bij ons zijn de bijen nog wel een tijd druk met de Hypericum, rozenbottels en sneeuwbessen. Tot wanneer kan je uiterlijk wachten met de varroa bestrijding?
    En moet je uiterlijk beginnen met inwinteren?

    Ha Mirjam, de bijen staan daar vooral voor de bestuiving, dus kun je rustig de hk's afnemen en behandelen. Hertshooi en rozen geven vooral stuifmeel. Het is verstandig tenminste voor eind juli begonnen te zijn met de besrrijding. Groet, Ben

  • Elias

    05-07-2022 om 15:34

    Dag Ben

    Wederom slaag je erin een zeer boeiend filmpje te maken!

    Ik gebruik in mijn TOP-kast plastic afstandstrips maar nu vraag ik mij af of een behandeling met mierenzuur geen rare dingen met dat plastic zal uithalen…
    Weet jij of er gevolgen zullen zijn of kan plastic tegen mierenzuur?

    Heel veel groeten en succes met de lindehoning binnen te halen,
    Elias

    Ha Elias, hoe wil je mierenzuur toepassen in een topkast? Misschien met MAQS. Volgens mij gebeurt er niks met hard plastic door mierenzuur. Groet, Ben

  • Natasja

    05-07-2022 om 16:04

    Hoi Ben,

    Ik heb twee honingkamers staan waarvan ik er 1 heb geslingerd, de andere was nog niet verzegeld dus daar wacht ik nog even mee nou zag ik in de tweede bk dat de bijen daar ook honing hebben opgeslagen eigenlijk alleen maar, en de onderste broedbak is echt alleen voor Brias, nu vraag ik mij af hoe pak ik dit aan? Ik wil graag de bijen op eigen honing laten overwinteren maar hoe zou u dit doen met de broedkamer en de nog niet verzegelde honingkamer.
    Groetjes Natasja

    Ha Natasja, plaats je niet geslingerde hk onder de bk dan gebruiken de bijen deze reserves wel. Ze verplaatsen het dan ook naar de bovenste bk. Groet, Ben

  • Kolijn

    05-07-2022 om 16:37

    Dag Ben,
    Als je bij het eenbaksimkeren de honingkamers weghaalt voor de zomerbestrijding, wat plaats je dan terug om voldoende ruimte te geven aan het volk?
    groet,
    Kolijn

    Ha Kolijn, een lege hk onder. Groet, Ben

  • Henny

    05-07-2022 om 16:40

    Hallo Ben, Dank weer voor je uitleg. Ik heb in een bijenkast in de broedkamer alleen maar darrenbroed. Zelfs boven in de hk zit darrenbroed. Dit had ik nog nooit eerder gezien. Ik zie ook geen koningin meer. Is het volk moerloos en zijn de werksters aan het eitjes leggen? Wat denk jij? Is het volk nog te redden?

    Ha Henny, inderdaad volop eileggende werksters. Gezien het stadium en het vele darrenbroed zou ik zeggen opheffen. Het herstel via wekelijks open broed inhangen en na 3 weken jonge leggende moer invoeren gaat te lang duren voor herstel. Groet, Ben

  • Lippe

    05-07-2022 om 17:08

    Hey Ben, ik geef de cursisten ook altijd aan bij twijfel niets te doen of advies vragen voordat....

    Andere vraag. Hoe is je bevruchting op Ameland geweest?

    De 1e ronde Vlieland schijnt niet zo best te zijn geweest en ik vernam afgelopen zondag dat de 2e ronde maar 30% succes heeft behaald. Ik heb zelf geluk gehad met 4 goed van de 6 in de 2e ronde, maar enkele anderen hadden maar 1 of 2 van de 6.

    Ze hebben 2 weken op Vlieland gestaan en ik kreeg ze terug met reeds gesloten broed. Dat zou betekenen dat de moeren in de eerste week al direct op dag 2 uiterlijk dag 3 al zijn bevrucht. De moeren waren 6 dagen oud.

    Ha Lippe, 1e periode Ameland 75% en 2e periode 90%. Voor mij doen ook bovengemiddeld goed. Bij de 2e periode ook veel gesloten broed bij thuiskomst. 1e weekend was blijkbaar gelijk raak. Groet, Ben

  • Peter

    05-07-2022 om 20:41

    Hallo Ben,

    Ik heb sinds kort ook een topkast, er zit pas een volk in.
    Het afstand houden tussen de ramen vind ik wat lastig om aan te houden, ze schuiven erg makkelijk op de metalen strip. In het filmpje van vorige week zag ik dat je metalen dopjes als afstandhouder gebruikt. Nou is mijn vraag waar ik zulke dopjes zou kunnen vinden.

    Ha Peter, dat makkelijk glijden is juist de bedoeling, maar dat werkt alleen met afstandhouders. Je kunt vrijwel overal plastic afstandhouders kopen. Dan krijg je 3,5 cm hart op hart afstand. Groet, Ben

  • Sander uit Groningen

    05-07-2022 om 23:07

    Vraagje met betrekking tot 1baks imkeren en de aflopende dracht. Ik zit nu met vrij grote volken met op 1 bk broed en verder honingbakken. De meeste hks gaan geslingerd worden. Blijft er dan niet te weinig ruimte over? Zet ik de hks terug en neem ik ze af bij het kleiner worden van het volk? En hoe ga je in zo’n geval om met varroa bestrijding?

    Ha Sander, je laat één hk met open honing achter als reserve voor de bijen onder de bk en vervolgens kun je de mijtenbestrijden. De eerste paar weken zie je vaak baardvorming, maar de oude zomerpopulatie krimpt in juli/augustus snel. Groet, Ben

  • Erik

    06-07-2022 om 09:20

    Hoi Ben.
    Ik heb verschillende Honingkamers die ramen bevatten die niet zijn verzegeld.
    Kan ik onder de broedkamer 2 honingkamers zetten als wintervoer.
    Is het een idee om onverkochte honing terug te voeren, en hoe pak je dat aan?
    Gr.Erik

    Ha Erik, onverzegelde honing wil niet zeggen dat deze te vochtig is. Doe maar eens de stootproef, zonder spetters is deze honing gewoon goed.
    Uiteraard mag je ze ook aan de bijen geven. Als je ze nu onder zet, dan eten ze die als eerste op de komende weken of maanden.
    Met oude onverkochte honing moet je voorzichtig zijn, ze mag hooguit 1 jaar oud zijn. Na 2 jaar kan het giftig zijn voor bijen (HMF). Groet, Ben

  • Frank

    08-07-2022 om 11:35

    Beste Ben,
    Kan men makkelijk overstappen in het najaar van een bak naar twee baks (HK-BK) in winteren om bijvoorbeeld het volk in januari -maart met jonge raten te kunnen laten beginnen ?
    Groet
    Frank

    Ha Frank, als je graag op twee bakken wil inwinteren, dan moet je er na het afnemen van de zomerhoning een bak met kunstraat opzetten en 1 op 1 gaan voeren. Groet, Ben

  • Dewi

    15-07-2022 om 09:17

    Beste Ben...
    Ik heb een vraag. In mijn honingkamer zitten veel larfjes ipv honing. Wat doe ik verkeerd? En wat moet ik nu doen?
    Ik ben een beginnende
    Bedankt voor je hulp
    Dewi

    Ha Dewi,
    Maak je gebruik van een koninginnenrooster onder de honingkamer? Daarmee sluit je de toegang af voor de koningin.

    Het kan zijn dat het rooster niet goed past en de K er toch langs geglipt is. Het kan ook zijn dat eileggende werksters een paar eitjes gelegd hebben in de honingkamer. Zoek in je woonplaats een mentor bij de lokale bijenvereniging en sluit je daarbij aan. Een meekijkende collega imker is goud waard. Groet, Ben

  • Jasper

    12-08-2022 om 16:27

    Ben, hartelijk dank voor dit blogbericht! Het heeft een aantal koninginnecellen in m’n kast gespaard. Trof zo’n 5-6 gesloten cellen aan, met name aan de randen (en één in het midden). Met tegelijk een koningin met nog aardig veel eitjes en open/gesloten broed.

    Voor nu maar de cellen laten staan, ben meisjes wat er gaat gebeuren.

  • Jasper

    13-08-2022 om 14:51

    Ben, hartelijk dank voor dit blogbericht! Het heeft een aantal koninginnecellen in m’n kast gespaard. Trof zo’n 5-6 gesloten cellen aan, met name aan de randen (en één in het midden). Met tegelijk een koningin met nog aardig veel eitjes en open/gesloten broed.

    Voor nu maar de cellen laten staan, ben meisjes wat er gaat gebeuren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.