12-02-2024

Eerste dag 2024 met volop stuifmeel

Eerste dag 2024 met volop stuifmeel

Het voorjaar begint steeds vroeger. In december stonden de eerste hazelaars al in bloei. Op dit moment bloeien de laatste hazelaars en staan de elzen en sneeuwklokjes volop in bloei. De vroege boerenkrokus staat inmiddels ook te bloeien, dit geldt dan voor de Achterhoek. 

Zaterdag 10 februari was het een prachtige zachte windstille dag. Urenlang verzamelden de bijen volop stuifmeel, vrijwel alle volken deden hieraan mee. Een markant moment in het bijenseizoen, de omslag van winter naar voorjaar. Het eerste verse stuifmeel geeft een boost aan het broednest. Vers stuifmeel opgenomen door de voedsterbijen en omgezet naar voedersap en koninginnengelei stimuleert de eilegproductie van de koningin en bevordert een gezonde opbouw van jonge bijen. Het gezoem rond de bijenvolken doet je hart sneller kloppen. Toch blijft het oppassen, want nectar komt er pas echt binnen wanneer de wilgen in bloei komen. Met het zachte weer kunnen de bijen wel hun wintervoer van de buitenkant naar het broednest slepen. Daar hebben ze het nodig, net als het stuifmeel.  

Wil je als beginnende imker nog een keertje met collega-imkers wegwijs gemaakt worden in het verloop van het bijenseizoen om te leren welke handelingen je als imker met spaarkasten kan uitvoeren, kom dan as vrijdag naar Wageningen om een voordracht van mij hierover bij te wonen. De eerste lezing zat vol, nu zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Voor meer info: kijk op de NBV homepage naar de agenda en schrijf je snel in. Het eenbaksimkeren staat centraal bij deze lezing. De toegang is gratis. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Stien

    12-02-2024 om 23:04

    Kunnen we de lezing ook online volgen, zou mooi zijn!

    Ha Stien, misschien een volgende keer. Wie weet. Groet, Ben

  • Manon de Brabander

    13-02-2024 om 01:15

    Goed idee van Stien, sluit ik me bij aan. Zit op Curaçao nml. Overigens lijken imkers het hier makkelijker te hebben.

  • Judith

    13-02-2024 om 07:18

    He Ben, ook hier bijen die vlogen, het was druk! Ik heb de vliegopening nog heel klein (gemaakt voor 1 bij). Wanneer mag ik deze weer vergroten? Bedankt weer!
    Groetjes Judith

    Ha Judith, wacht maar even tot er meer dagen komen van 13 graden of meer. Dus waarschijnlijk vanaf de wilgenbloei, ergens begin maart. Groet, Ben

  • Mellifera

    13-02-2024 om 08:43

    Hier In het hoge noorden bij de Waddenzee zijn de bijen en de natuur nog niet zo ver !

  • k jellema

    13-02-2024 om 16:27

    10-02-2024

    hier in frl. nog maar eerste reinigingsvluchten. Geen stuifmeelhalers.
    Een enkele krokus in bloei. Wel sneeuwklokjes. Veel tijd(temp.) verschil van zuid naar noord nederland

  • karin

    13-02-2024 om 17:53

    Hoi Ben,
    zou idd top zijn mochten we online kunnen volgen... van omgeving Mechelen (Belgie) is beetje ver.

  • Jan Adrichem

    14-02-2024 om 07:21

    Hallo Ben
    Zou mooi zijn als lezingen in line te volgen zijn. Scheelt heel veel reistijd en de daarbij horende vervuiling van het vervoer.
    Ook hier noord Holland kwamen de bijen met een beetje stuifmeel. Binnen. Mooi om te zien.

  • Karin

    14-02-2024 om 08:27

    Ben ook voorstander van online. Ik woon in Belgisch Limburg en hier staat de wilg al in bloei.

  • Hans

    14-02-2024 om 10:09

    Jaaaaaa, online….. Zou heel graag meer over de eenbaks strategieën willen weten, grt

  • Rick

    14-02-2024 om 11:05

    Hoi Ben,
    Ik verschoon kasten bodems direct na 1 maart. Met de steeds vroegere lente is het vervroegen van de jaarlijkse schoonmaak aan te raden?

    ha Rick, na 1 maart is een rekbaar begrip, daarom zeg ik liever voor 1 maart of met andere worden in februari. Imkers die in de tweede helft bodems verschonen of onderbakken wegnemen zijn vaak te laat vanwege het binnenkomende stuifmeel in de onderbak. groet van Ben

  • Mieke

    15-02-2024 om 18:06

    Hallo Ben, hier in Drenthe komt ook veel stuifmeel binnen. Sommige bijen hadden roestbruin stuifmeel, ik verwonderde me er over waar dat vandaan kwam. Tot ik langs de coniverenhaag liep en hard gezoem hoorde. Aan de randen van de coniverenblaadjes zitten kleine bruine knopjes, daar vlogen de bijen op en had precies dezelfde kleur als de stuifmeel aan hun poten.
    Groet, Mieke

    ha Mieke, wat een leuke ontdekking. Ik zag dat de taxusstruik ook al bijna in bloei komt. Groet, Ben

  • Marila

    17-02-2024 om 15:42

    Hallo Ben,
    Een volk dat de winter niet heeft overleefd had een honingkamer met verzegelde honing bovenop staan. Deze kun je toch wel op een ander volk zetten om bij te voeren? Alle honingramen zien er goed uit.

    Alvast weer bedankt voor je antwoord.
    Groetjes

    Ha Marila, geen probleem, gewoon doen. Groet, Ben

  • ruud

    09-03-2024 om 15:34

    Dag Ben, ik imker op éénbak en constateer dat nu al nagenoeg alle 10 ramen (spaarkast) bezet zijn, ze doen het prima. Maar gelet dat het toch nog wel vroeg en koud is (soms) is het dan verstandig om toch al ruimte via de 1e uitgebouwde HK te geven? Ik heb nog niet durven kijken hoeveel ramen broed er zijn maar ik denk behoorlijk al....

    dag Ruud, het lijkt vanaf as woensdag iets warmer te worden met tevens hogere nachttemperaturen. Op dat moment zou je de hk kunnen plaatsen, mits de dracht in jouw omgeving ook goed op gang komt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.