15-06-2015

Moer of werkster?

Moer of werkster?

Zodra de jonge moer bevrucht is, zal ze ongeveer twee dagen later haar eiproductie beginnen. Dat alle begin moeilijk is, blijkt uit de hiernaast staande foto, die ik vorige week nam. Vaak kom je dubbele eitjes tegen bij jonge moeren. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen, het is hier niet het werk van eileggende werksters, maar gewoon van een jonge moer, die de slag nog niet helemaal te pakken heeft. Dit verschijnsel komt regelmatig voor. Eileggende werksters leggen overigens vrijwel altijd meer dan 2 eitjes per werkstercel.

Dat het beeld van 2 eitjes per cel vrij onbekend is, komt waarschijnlijk doordat imkers terecht de jonge moerscontrole pas uitvoeren wanneer de moeren 3 of 4 weken oud zijn en dan de beschikking hebben over broed in alle stadia. Hiermee is de kans op het inballen van de moer ook stukken kleiner geworden en de controle op BRIAS is veel eenvoudiger dan het zoeken naar eitjes wanneer de moer na 2 weken net een aantal dagen aan de leg is.

Kom je geen BRIAS tegen, hang dan om duidelijkheid te krijgen een raam open broed in het volk. Na drie geen redcellen: er zit wel een moer in het volk, geduld hebben dus. Wel redcellen, de moer is afwezig!

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Renée

    15-06-2015 om 10:50

    Werkster eitjes liggen ook niet op de bodem van de cel.

  • annet

    15-06-2015 om 11:00

    Bedankt Ben, dit is echt handig om te weten. Mijn volk is 12 juni gaan zwermen. Heb er nu een tweede volkje bij en hopelijk gauw een nieuwe koningin in het andere volk. Spannend als beginnend imker!

  • roel broekman

    15-06-2015 om 12:56

    je moet echt geduld hebben, darrenbroed duurt 24 dagen..... heb nu een moertjes aan de leg na 5 weken. De bij hadden de hele onderbak volgesleept met stuifmeel en honing, vorige week zag ik een rondje van ong. 8 cm doorsnede midden in de kast met mooie gepoetste cellen en vandaag larfjes en eitjes!

  • Petrina

    15-06-2015 om 12:59

    Mijn zwerm van zondag vorige week zit in een Warre kast op een doos zonder kunstraat, wel starter strips, mijn vraag is: hoe snel bouwen de bijen de doos vol met raat, een week, twee weken? Een beginnende imker

  • Ben SdC

    15-06-2015 om 18:25

    De snelheid van het bouwen van raat hangt af van de dracht of het voer dat de imker verstrekt. Als je een zwerm na 3 dagen begint te voeren met 1:1 suikerwater dan is een Warrebakje na een week volledig uitgebouwd. Maar dat moet je wel iedere 2 dagen een bakje suikerwater aanvullen.

  • Mieke

    17-06-2015 om 10:13

    In bovenstaande blog heb je het over het inballen van de moer.
    Met andere woorden niet te snel in de kast kijken of er al eitjes zijn en wachten tot je gesloten broed kunt zien.
    Echter 24 dagen nadat een volk moerloos is geworden, wanneer al het broed is uitgelopen, wordt geadviseerd een 3% oxaal behandeling te verrichten.
    Wat zijn de ervaringen over het inballen van de moer tijdens deze behandeling ?

  • Ben SdC

    18-06-2015 om 08:52

    Indien je de oxaalzuuroplossing druppelt tussen de straatjes zal er nauwelijks kans zijn op inballen. Het inballen is een natuurlijke reactie op vreemd gestresst gedrag van een jonge koningin, net als de reactie bij het binnendringen van een hoornaar. Overigens komt het inballen van een moer zeer incidenteel voor, maar omdat het niet uitgesloten is, wordt hiervoor gewaarschuwd.

  • Mieke

    18-06-2015 om 21:04

    Dank voor je reactie Ben.
    Heb vandaag oxaal gesproeid en ga over een dag of 10 kijken of er gesloten broed is.
    Hopelijk 1 eitje per cel.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.