10-11-2016

Eind november oxalen?

Eind november oxalen?

 Linksboven het weerkaartje met de minimumtemperaturen op klomphoogte van 8 november en rechts 9 november. Vrijwel heel Nederland was blauw op de kaart, dus bijna overal heeft het gevroren. Alhoewel het vannacht minder koud was, heersen er ook overdag lage temperaturen. Onder het folie is duidelijk te zien dat de volken zich compact samen getrokken hebben, de foto onder links is van 21 oktober en de foto onder rechts van 8 november. Iedere imker met folie of plexiglas zal dit zelf kunnen ervaren. 

Bij alle volken hier in de achtertuin is hetzelfde beeld te zien, een compacte bijentros, die ervoort zorgt dat de tros zo weinig mogelijk warmte verliest. Er is slechts een volk, dat zich anders gedraagt, maar daar zal ik een andere keer een video van maken. Als gevolg van deze compacte tros zal de koningin - als ze al niet eerder gestopt was - nu zeker moeten stoppen met het leggen van eitjes. Dat betekent dat we drie weken later vanaf 29 november een broedloze periode zullen krijgen. 

Een goed moment om dan te oxalen, want een hoge effectiviteit is alleen mogelijk zonder broed. 

Op de NBV-site is een winterbehandelingsenquete opgenomen. Bedoeling is dat je tijdens het oxalen de sterkte van de volken turft en deze door geeft.

Kijk maar vast op de website van de NBV. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Renée van Diessen

    10-11-2016 om 12:54

    Hopelijk is de temperatuur dan geschikt om de behandeling uit te voeren.Tussen -5 en +5?

  • Ben de blogger

    10-11-2016 om 13:24

    Dagtemperatuur iets boven nul tot 8 graden is meer geschikt, bij vorst is de tros te compact en kunnen de druppels niet goed tussen de bijen komen.

  • Werry Jonker

    10-11-2016 om 18:06

    Hallo Ben,
    De koninginnen zullen nu wel stoppen met leggen, maar wat gebeurt er als de temperatuur voor 29 november weer omhoog gaat?
    Als de koningin dan weer gaat leggen, dan kruipen daar weer de mijten in en zal het oxaalzuur niet zo effectief zijn.
    Ik gebruik een oxaalzuurverdamper dan kan ik me voorstellen, dat dan de tros niet compact moet zijn?
    Onder een 6 ramer lag vandaag een plasje condens, in die 6 ramer zit dan nog een broednest?
    Met vriendelijke groet
    Werry Jonker

  • Ben de blogger

    10-11-2016 om 18:34

    Werry, zo lang het koud blijft, zal het broed uitblijven. Zodra de koningin weer gaat leggen, heb je nog zeven tot acht dagen zonder oudere larven waarin de mijten instappen. Maar als de temperatuur duidelijk enige dagen boven de tien graden komt, komen de bijen weer los van de tros en hervat de koningin het eitjes leggen.
    Het sublimeren kun je het beste doen bij temperaturen duidelijk boven de vijf graden, zodat de gassen makkelijk doordringen tot in de kern van de tros.
    Condensvocht ontstaat ook bij broedvrije volken, het komt eerder vanwege de koude zijwanden van de kast waarop de waterdamp neer slaat.

  • Mathijs

    10-11-2016 om 18:49

    Dag Ben,
    Bij hoeveel gevallen mijten met natuurlijke val gemiddeld per dag is oxaalzuur druppelen niet nodig. Ik heb een volk in een 7 ramer waar ik 20 dagen heb geteld tussen 1 oktober en vandaag, in totaal zijn er 6 mijten gevallen, een gemiddelde van: 0,3 mijten per dag. (Ik probeer zo lang mogelijk achter elkaar te tellen. Het volk heeft een hele kleine moer, maar wel een top dame!)
    Er wordt steeds meer geroepen dat er in de landbouw minder bestreden moet worden tegen plagen, schimmels etc. En alleen als dit nodig is. Dit zou bij de bijen ook moeten alleen met thymovar en mierenzuur gaat dat lastig, behandel je een volk niet, dan vliegen daar de bijen in van de volken die je behandeld. Met oxaalzuur druppelen gaat dit wel. Mijn vraag is: wat is raadzaam. Ik ben van plan dit volk in het voorjaar te verenigen met een volk waar een moer uit 2014 in zit. In september zat er zelfs nog gesloten darrenbroed in, daarom wil ik verenigen.
    Nog een andere vraag: in het volk met de oude moer gingen ineens veel mijten vallen, tot wel meer dan 40 per dag, soms ook maar 25. Thymovar ligt er niet meer op, toch is het volk zeker 6 straatjes groot. Het is wel een veger geweest van een volk waar enorm veel mijten in zaten, dat volk is nu nog maar twee straatjes groot. Zou dat de reden kunnen zijn? Dat ook de veger erg besmet was?
    Al mijn volken waar ik in kan zien (5) zijn minstens 6 straatjes groot, eentje 5, en zelf 1 10 staatjes met 1°C groot en dat is geen Buckfast en eentje helaas 2 straatjes.
    Groeten Mathijs.

  • Ko de Jong

    10-11-2016 om 19:01

    Vraagje, kan ik aan de hand van de diameter van een samengetrokken volkje aflezen hoeveel bijen er in de kast zitten. Ik heb dadant kasten.
    Met vriendelijke groet.
    Ko

  • Marc Criel

    10-11-2016 om 21:51

    Terug bedankt !!

    Met vriendelijke groeten

    Marc

  • Ben de blogger

    11-11-2016 om 09:35

    Matthijs,
    Antwoord 1. bij 0,5 mijten per dag (1 per 2 dagen) hoef je geen late herfst(winter)behandeling uit te voeren.
    Antwoord 2. De veger zal zeker veel mijten meegekregen hebben en het 'moedervolk' met 2 straatjes, dat gaat nu ten onder aan de mijten. Helaas.
    Je kunt overwegen het volk met 2 straatjes samen te voegen met het volk met de 5 straatjes. Je kunt dan beter eerst verenigen (bij temp > 8 graden) en dan 2 weken later oxaalzuur druppelen of sublimeren.
    Een volk met 2 straatjes behandelen, overleven ze vaak niet, onvoldoende bijen om zichzelf warm te houden na het druppelen.

  • Ben de blogger

    11-11-2016 om 09:47

    Ko, de bezetting met bijen is van boven af slechts indicatief in te schatten. D.m.v. kiepen kun je zien of de bijen de hele straten bezetten. Veel betrouwbaarder is 'ramen lichten', want op iedere 10 dm2 zitten ongeveer 130 bijen. Maar ramen lichten doe je nu uiteraard niet meer.
    Op een volledig bezet spaarraam zitten onder normale omstandigheden (temp > 10 graden) aan 1 kant ca 900 bijen. Bij Dadant 1600 bijen.
    Ieder straatje van een spaarkast (niet de kleinere buitenste straatjes) kun je inschatten op 1000 tot 1250 bijen en bij Dadant op 1250 tot 1750 tot bijen. Dit is een zeer groffe benadering, dus indicatief.
    Bij een spaarkast kan het volk ook nog in de onderbak zitten, lastig om dan eea te schatten.

  • fred schotsmans

    11-11-2016 om 12:19

    he ben;

    ik zit met 2 verdwenen volken?zomaar van vandaag op morgen,al het eten en stuifmeel nog in de kasten.op de varao bodems,lagen maar een 10 tal dode bijen,de rest waar naartoe,god mag het weten.Alle volken hadden in augustus een zomerbehandeling gehad met hive clean en de mijten val was zeer klein,na de 3 behandeling,zelfs nul meer.De 2 verdwenen volken,waren ook mijn sterkste volken en hadden een allebei een koningin van dit jaar,met mijn 7 andere lijkt alles prima in orde,maar dat was 2 weken geleden ook zo met de 2 verdwenen volken.Men zegt dat dit te wijten is aan de mijten druk in de kasten,dus hoop ik dat de koude aanhoud en ik zo snel mogelijk kan behandelen met oxaalzuur.De natuurlijke mijtenval is nochtans niet hoog af en toe 1 maar zeker niet onrustwekkend.Mocht blijken dat er de oxaalzuur behandeling toch nog een groot aantal mijten valt,dan ga ik zeker de producent van de hiveclean even aanspreken.Of ziet u een andere reden voor de verdwijning.
    Woon in belgie genk,dank u bij voorbaat voor uw antwoord en mening hierover.
    trouwens een zeer leerzaam en interessant blog

  • Ben de blogger

    11-11-2016 om 12:37

    Fred, ik sluit me aan bij de andere meningen, namelijk een typisch voorbeeld van verdwijnziekte. Bij een ernstige mijtenbesmetting en CCD tref je meestal naast voldoende wintervoer ook nog gesloten broed en deels dode uitlopende bijen aan met een uitgestoken tong. Ik zal zo een nieuw BLOG bericht plaatsen met een foto.
    Heb je ook nog gesloten broed gezien?
    Zo niet, dan zou het ook kunnen zijn dat de moer al in de nazomer omgekomen is (zonder goede vervangende jonge moer) en dat er dus geen langlevende winterbijen geboren zijn. Maar dan zou je wisseldoppen of redcellen tegen moeten komen. Soms worden deze later afgeknaagd, zodat de geschiedenis niet meer te achterhalen is.

  • fred

    11-11-2016 om 13:06

    he ben,

    bedankt om de snelle reactie.
    geen gesloten broed meer,geen dode bijen in de raten,er zijn geen redcellen in de kasten te zien geweest,bijna weekelijks nagekeken.De kasten zaten eind september wel propvol met heide honing,mischien te weinig plaats geweest voor winterbroed?ik heb er geen verklaring voor

    vgrt fred

  • Ben de blogger

    11-11-2016 om 14:08

    Fred, veel late honing en daardoor zeer weinig ruimte voor broed in combinatie met een hoge mijtenbesmetting zorgt er inderdaad voor dat relatief veel broed besmet is met mijten. Hierdoor ontstaat er geen wintervolk!
    Zie ook het nieuwe blog bericht met foto's van een verlaten broednest in november 2009.

  • Mathijs

    11-11-2016 om 14:50

    Dag Ben,
    Wat denk jij van deze lezing?
    https://youtu.be/Pok9lAs-QR0
    Het gaat erover dat we zeggen dat bijen in de winter broedloos zijn, het onderzoek wat hij aanhaalt is uit de jaren 1950 (voor varroa en ik meen in de VS), een imker heeft 10 winters lang 10 volken iedere 2 weken gecontroleerd tijden de winter op welk broed. De winter is in het noordelijk halfrond van 21 december t/m 21 maart. Dan blijkt er dus wel broed te zijn. Maar in Nederland wisten we dat al. Maar hij laat ook grafieken zien, dat als het broedloos is, dat dat in november is, zelden zijn volken in december broedloos en er is zelfs bij veel volken broed in november, zij het vaker broedloos en niet broed in alle stadia's. Ook blijkt dat de moer gewoon aan de buitenkant van de tros loopt.
    Maar ik mis het een en ander aan het onderzoek, wat is het klimaat, is het te vergelijken met Scandinavië, Nederland, Zuid-Frankrijk of Italië? Met welk ras werd er gewerkt, Ligustica's, Carnica's, Bastaards, Mellifera's? Dat maakt namelijk ook veel uit. En er was nog iets wat ik mistte in het onderzoek, wat belangrijk is, maar daar kom ik niet op.
    Ik hoor graag (uiteraard als je tijd hebt te bekijken) wat je er van vindt.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    11-11-2016 om 15:16

    Matthijs, ik kende deze voordracht al. Ik zeg altijd dat er in januari bij het lengen der dagen zeker weer een broednest ontstaat. In de late herfst stoppen echte landrassen met eitjes leggen, zodat november en december de beste maanden zijn om te oxalen. Sommige hybride rassen kunnen bij zachte winters ook doorbroeden.

  • Gerrit Bouhuis

    21-11-2016 om 21:22

    hallo Ben, onderstaande site van de Duitse overheid (Rheinland-Pfalz) biedt imkers gebiedsgebonden planningshulp voor varroabehandelingen. Ik zelf woon dicht bij de Duitse grens en maak er dankbaar gebruik van. Omdat ik denk dat vele (beginnende) imkers in Nederland baat hebben bij soortgelijk advies, is dit niet iets om via de NBV aan te kaarten bij de Ned. overheid?

    http://www.dlr.rlp.de/Internet/global/inetcntr.nsf/dlr_web_full.xsp?src=X59QY4860Q&p1=05Y4210002&p3=D2KEU5C709&p4=XJPZBV4849

  • Ben de blogger

    22-11-2016 om 10:43

    Gerrit, ik ken het en goed idee. Ik heb het al eens via de e-mail aangekaart bij 'onze' bijenlector, maar helaas geen enkele response.

  • Sineke

    02-12-2016 om 11:45

    Hallo Ben,

    Ik ben een beginnend imker en heb mijn eerste volkje.
    Kan ik een dezer dagen een hive clean behandeling toepassen?
    Is de temperatuur goed,
    Wat ik me afvraag, gaat er niet teveel warmte verloren door het openen van de kast? De bijen hebben de transparante afdekplaat mooi vastgekit! Verstoor ik hetvolk niet teveel met deze behandeling?

  • Blogger Ben

    02-12-2016 om 12:10

    Sinneke, lees vooral Bijenwerk nog een keertje door. Daarin staan alle handelingen en weertypen aangegeven voor de winterbehandeling.
    Duizenden imkers behandelen hun bijen 's winters. Je kunt rustig de verzegeling van de afdekplaat verbreken. Daar hebben de bijen geen last van. De warmte houden ze door de trosvorming op peil. Buiten de tros is het in de kast ook koud.
    Vandaag 2 december is het te warm om te druppelen met oxaalzuur of Hive Clean, de bijen moeten echt op een compacte tros zitten. Dus wachten tot de temperatuur onder de 7 graden en het 's nachts ook iets kouder is.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.