16-05-2015

Einde voorjaar?

Einde voorjaar?

Een week geleden trof ik onvoorstelbaar veel verse nectar aan in de kasten, wat een groot contrast met gisteren. De verse nectar was blijkbaar verwerkt en getransporteerd naar de bovenste honingkamer, want het broednest was weer beschikbaar voor de moeren. Die hadden het broednest weer volop keurig belegd. Overal trof ik veel open broed aan. De zwermstemming was met het vorige week afnemen van enige ramen broed en bijen, die ik vervangen had met ramen met kunstraat, in de meeste gevallen verdwenen. De ruimte in het broednest voor de leggende moer heeft daaraan bijgedragen, de voedsters kunnen hun voedersappen weer kwijt aan de larven. Nu de meidoorns volop in bloei komen, is het ook gedaan met de voorjaarsdracht. De appels zijn uitgebloeid en de weilanden met paardenbloemen veranderen in weilanden met witte zaadpluizen, mits ze niet verwerkt zijn tot kuilvoer voor de koeien. Komende week kunnen de volle en grotendeels gesloten honingramen eventueel geoogst worden. Pas vooral op met de voedselvoorraad van de bijen, ze hebben door het open broed nog veel voer nodig en de weersverwachting voor de komende week is niet bepaald zomers te noemen.  Gelukkig zijn er locaal nog vele goede bloeiers, zoals de hulst (Ilex) en de brem, die nu volop in bloei staan. Mocht je een tekort aan voer verwachten, geef dan een heel pak apifonda. Deze komt niet in de honingbak terecht, maar is wel afdoende om honger te voorkomen. Het wachten is nu op de pseudoacacia. Heel langzaam ontwaakt die ook uit zijn lange winterslaap. Mocht de temperaratuur over 1 tot 2 weken fors omhoog (> 25 graden) gaan, dan kunnen de bijen hiervan genieten.

Deel dit bericht

Reacties

  • Tijmen v.bodegraven

    16-05-2015 om 21:14

    Is het waar?
    geeft meidoorn op zand geen honing voor onze bijen? of is de hoeveelheid verwaarloosbaar?
    Dit geldt ook voor andere gewassen?

  • Ben SdC

    17-05-2015 om 08:49

    Meidoorn is een matige nectar- en stuifmeelleverancier. De bodemsamenstelling, met zand- en klei als uitersten, hebben daar een resp. negatieve en positieve invloed op. Daarnaast hebben bijv. neerslag, luchtvochtigheid en wind invloed. Locale verschillen kunnen dus groot zijn. Dergelijke invloeden zijn ook merkbaar bij andere gewassen.

  • Henny Driessen

    17-05-2015 om 10:09

    Ik ben blij met de blog! Leer veel en het is inspirerend.

  • Marcel Visser

    18-05-2015 om 09:16

    Beste Ben,

    Fijne en prettige Blog.
    Leerzaam, duidelijk en inspirerend.
    De genoemde items zijn duidelijk controleerbaar in je eigen " bijen " omgeving....
    Top! Ben er, net als anderen, blij mee.

  • ewntrs

    18-05-2015 om 10:12

    Als de HK ramen gedeeltelijk verzegeld zijn Moet je dan wachten tot deze verzegeld zijn? Of zijn er alternatieven?

  • Ben SdC

    19-05-2015 om 08:59

    Indien de dracht teneinde is, zullen nog niet verzegelde cellen niet meer verzegeld worden. Ze zijn domweg nog niet volledig gevuld. Met de stootproef kan de rijpheid van de honing goed getest worden. Stoot de bijen af boven de honingkamer, spettert er niets uit, dan is de honing goed genoeg om te slingeren. Absolute zekerheid over het watergehalte krijg je uitsluitend met een refractometer. Dus niet wachten als je voorjaarshoning wilt proeven. Bovendien is de kans groot dat deze honing over enige weken kristalliseert in de raten.
    Vergeet niet de bijen bij te voeren als je (te) veel honing afneemt van ze. Apifonda is daarvoor het juiste product.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.