18-01-2016

Eindelijk winter

Eindelijk winter

Eindelijk een paar dagen matige vorst, komen we ook een keer af van die laatste werkster wespen. De bijen trekken zich warm terug op de wintertros en houden de temperatuur op 10 tot 25 graden, met in de kern rond het eventuele broednestje zelfs 34,5 graden.

Het gemiddelde voedsel gebruik is in de maanden november, december en januari altijd erg laag. Niet meer dan 1 kg per maand. En bij warme buitentemperaturen, zoals in december hebben de bijen ook een voordelige energierekening net als wij. Ze hoeven minder suiker te verbranden om het binnen op temperatuur te houden.

Collega imker Dirk uit Bussum heeft dit weekend de 6 lesvolken van de basiscursus aan de ulster gehangen, dat heeft hij ook in oktober na het inwinteren gedaan, zodat hij precies weet hoeveel wintervoer er nog in de kasten zit. Alle volken zijn in augustus/september net zo lang gevoerd totdat ze 20 kg wintervoer opgeslagen hadden.

Op dit moment is de stand: 2 volken hebben nog 12 kg over, 2 volken hebben 10 kg over, 1 volk heeft 9 kg over en het laatste volk heeft nog 7 kg over. 

Dat is voldoende om het voorjaar te halen, de volken gebruiken gemiddeld in februari 2 kg en in maart 4 kg. In april is er bij goed weer voldoende dracht om de reserves weer aan te vullen.

Bijen hebben al duizenden jaren na de laatste ijstijd in Europa kunnen wennen aan de variabele winters, die we hier hebben. Ze kunnen mits de winter begonnen is met voldoende reservers de winter prima door staan. Dus niet te snel denken dat je de bijen de winter door moet helpen, dat is nergens voor nodig. Alleen bij dreigende verhongering helpen door een vol raam voer over te hangen en bij gebrek daaraan een pak apifonda geven. Maak er zeker geen gewoonte van om in de winter bij te voeren, onze honingbij is geen koolmees! Bovendien kunnen die volgels het ook wel af zonder onze steun, maar het zien van die beestjes is zo leuk voor ons ;-).

Ben Som de Cerff, hobbyimker en bijenteeltleraar

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    20-01-2016 om 12:16

    1. "Alle volken zijn in augustus/september net zo lang gevoerd totdat ze 20 kg wintervoer opgeslagen hadden."
    Het gaat dan om volken op een dubbele broedkamer?

    2. Wanneer is er sprake van dreigende verhongering? Hoe kan dat vastgesteld worden?

  • Blogger Ben

    20-01-2016 om 13:19

    1. 20 kg wintervoer is bestemd voor de 2-BK volken, 14 kg is voor de 1 BK-volken voldoende.
    2. Verhongering treedt op zodra al het voer op is of wanneer de bijen het contact verliezen met het voer. Aan het laatste kun je weinig doen, wel aan het eerste: door de kasten iedere maand te lichten, bouw je ervaring op met het gewicht van de kast incl voer.
    Tevens kun je pllexiglas of folie dekplaten gebruiken, zo lang er verzegeld voer in de raten achter de tros zichtbaar is, zit er nog voer in de volken.

  • Ferry Bantjes

    20-01-2016 om 13:25

    Je zegt dat ze 20 kg voer hebben gekregen en per maand ongeveer 1 kg gebruiken dan zouden ze nu toch nog 17 kg moeten hebben maar wat blijkt ze hebben dus maar 12 kg of 10 of zelfs maar 9. Dus waar zijn de resterende kilo's gebleven. Want ze hebben dus beduidend meer gebruikt.

  • Blogger Ben

    20-01-2016 om 13:39

    Ik heb niets gezegd over het gebruik in de maanden september en oktober. In die maanden wordt er meer dan 1 kg per maand gebruikt, want ze hebben nog open broed. Ook in november was het warm en zal er dus meer dan gemiddeld verbruikt zijn.

  • Nienke Binkhorst

    20-01-2016 om 14:12

    Beste Bram, dank voor je interessante blogs, ik volg ze met veel plezier.
    Bij mij gaan de bijen zodra het even boven nul is vliegen (ook als het niet zonnig is) met het gevolg dat er veel dode bijen zijn voor en rondom de kast. Kan dit ook een teken zijn dat er onvoldoende voer is? Heb je anders ideeën wat er aan de hand zou kunnen zijn waarom ze niet op de tros blijven tot het rond de negen graden is en wat ik evt. kan doen om de sterfte te voorkomen?

  • Blogger Ben

    20-01-2016 om 14:34

    Nienke, de reden kan tweeledig zijn:
    1. Bijen, die al dik in het broed zitten, hebben water nodig om hun wintervoer op te nemen en de larven te voeren. Dit halen ze van buiten, maar meestal alleen bij zonnig weer en 6 a 7 graden. Vaak zie je dit in februari als het broednestje groeit;
    2. Bijen, die ziek zijn, verlaten ook bij niet vriezend weer de kast om buiten te sterven; die zie je uiteraard ook niet meer terug komen;
    Zie jij nog terugkerende bijen? Soms zullen die inderdaad verkleumen op de vliegplank.
    Je kunt er heel weinig aan doen.

  • Nienke Binkhorst

    20-01-2016 om 14:41

    Beste Bram,

    Dank voor je antwoord. Er zijn ook terugkerende bijen.

    Groet,
    Nienke

  • Ben SdC

    20-01-2016 om 14:46

    Als je Ben zegt, dan is het helemaal goed. ;-)

  • Catherine

    20-01-2016 om 16:52

    Beste Ben,
    Is de methode om te volgen waar de tros zit dan onvoldoende? Ik heb me laten vertellen dat zolang een volk vooraan zit, ze nog voorraad hebben en als ze achteraan zitten, dat ze hun laatste voorraad bezig zijn. Deze afdruk kan je mooi volken op de varroalade als je die regelmatig eens leeg maakt.
    Trouwens heel interessant voor een beginnend imker als ik, die blog van jou!!
    mvg, Catherine

  • Ben de Blogger

    20-01-2016 om 17:46

    Catherine, mits er in oktober voldoende wintervoer is gevoerd en is opgeslagen, is de methode van de plaats van de wintertros inderdaad toereikend. Om iedere twijfel weg te nemen, kijk ik even door het folie of het plexiglas en kan ik het verzegelde voer nog zien zitten. Maar een schuiflade met straatjes voor in de kast zegt dus ook voldoende.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.