25-01-2019

eitjes op schuifla?

Vreemd genoeg tref je soms in januari al een eitje of meerdere eitjes aan op de schuifla, maar een combinatie van een eitje en een mijt is nog vreemder. Waarschijnlijk was dit vanmorgen een toevalstreffer en is de schijn van een eitje etende varroamijt onzin. Het is wel leuk om de verhouding in grootte te zien tussen eitje en varroamijt. 

Het verschijnsel van de vallende eitjes berust waarschijnlijk op het feit dat de moer vanwege de samengepakte wintertros geen kans krijgt haar broednestje uit te breiden, maar de eiproductie gaat wel door. Daarom vallen de overbodige eitjes naar beneden of worden door toedoen van de werksters opgeruimd. 

Recentelijk is door de wetenschap een nieuwe ontdekking gedaan omtrent de varroamijt. Tot voor kort dachten we dat de mijten als vampiers leefden van het bijenbloed, dit blijkt anders te liggen. De varroamijten doen zich in de foretische fase (tijdens het meeliften op de voedsterbijen) voornamelijk tegoed aan de eiwitreserves van (jonge) bijen. Aangezien de vetreserves belangrijk zijn voor de langlevendheid van de winterbijen, is het eenvoudig verklaarbaar dat het consumeren van vetreserves door mijten de levensduur van bijen kan bekorten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Piet

    25-01-2019 om 13:40

    Soms zijn eitjes in de winter op de schuiflade ook een gevolg van een darrenbroedige koningin of eierleggende werkbijen.

    Piet, volgens mij bestaan er in de winter geen eileggende werksters. Een darrenbroedige moer heeft zelf niet in de gaten ze darrenbroedig is. Dus is haar lege zaadblaas niet zo relevant bij het verliezen van eitjes in de winter. Groet, Ben

  • Barbara de Klerk

    26-01-2019 om 10:21

    Hallo Ben,
    Ten eerste bedankt voor de altijd leuke en leerzame foto's en teksten!
    Misschien lees ik de uitleg niet goed, maar je noemt in 1 zin dat de varroamijt juist het eiwit eet en in de andere zin dat ze de vetreserves eet. Wil je dit toelichten?

    Barbara, officieel eten de mijten van het eiwitvetlichaam, zoals dat heet. Ik heb het ten onrechte vet genoemd. Het zijn de eiwitvetreserves. groet, Ben

  • Andrés

    26-01-2019 om 18:41

    Hoi Ben,
    mooie foto, ik hoop dat er geen auteurrechten erop zitten ;-)
    Bedankt.

    Andres, nee hoor. Gebruik maar met bronvermelding. Groet, Ben

  • Hans

    26-01-2019 om 22:43

    Hoe weet je dat een darrenbroedige.moer zelf niet in de gaten heeft dat ze darrenbroedig is?

    Hans, zoals je weet kent de moer het onderscheid tussen onbevruchte eitjes, die ze legt in de darrencellen en de bevruchte eitjes, die ze legt in de werkstercellen. Ze weet dus waar ze onbevruchte eitjes moet leggen.
    Zodra ze darrenbroedig is, legt ze gewoon haar onbevruchte eitjes in de werkstercellen vanwege het feit dat zij niet weet dat ze onbevrucht zijn. Mogelijk is haar resterende sperma nagenoeg dood gegaan, zodat ze dit ook niet opmerkt.
    Ander punt zijn de werksters, die merken ieder defect van een moer op en vervangen haar via een stille wissel bij een defect. In het geval van darrenbroedigheid wordt dit blijkbaar vaak niet opgemerkt. Het blijft natuurlijk een beredenering, want vragen kunnen we het haar niet ;-). Groet, Ben

  • Wim Lansdaal

    28-01-2019 om 22:33

    Hallo Ben en Barbara,
    Varroamijten zuigen dus geen hemolymfe (insectenbloed). Maar parasiteren ze nu op vetlichamen of op eiwitlichamen in de bij?
    Gemma Venhuizen schrijft in het wetenschapkatern van de nrc van 19 januari 2019 dat de mijt zich zou voeden met de vetlichamen van de bij. Deze bevatten naast vetten ook koolhydraten en aminozuren. De aminozuren zijn wel de bouwstenen van eiwitten zodat de mijt langs deze weg ook voor zijn eiwit opbouw zou kunnen zorgen. Het blijft interessant.

    Wim, het orgaan heet het eiwitvetlichaam, soms verkort tot vetlichaam, maar daarmee wordt hetzelfde bedoeld.
    Bijen nemen nog een wel een fractie van de hemolymphe op, maar voornamelijk de reserves uit het eiwitvetlichaam.
    Groet, Ben

  • Erik

    05-02-2019 om 09:45

    Hoi Ben,
    Als de moer niet door heeft dat ze darren eitjes legt. Hoe werkt het hoekje wegsnijden of darrenbroed voor darren cellen dan?

    Erik, ik heb gezegd dat een darrenbroedige (zonder sperma) moer zelf niet in de gaten heeft dat ze onbevruchte eitjes legt in het werksterbroed.
    Een gewone vruchtbare moer weet op basis van de doorsnede van de celgrootte precies of er bevruchte of onbevruchte eitjes gelegd moet worden. Groet, Ben

  • Johan

    15-03-2019 om 21:19

    Goede avond,
    Wat denk je van deze manier van varroa bestrijding ?
    https://www.thermosolarhive.com/
    Groetjes Johan

    Johan, de thermosolarhive is wel een heel dure, maar mooie oplossing. Maar het sterkt me in het idee dat de warmtehuishouding inderdaad een belangrijke rol speelt in het afremmen van de mijtenreproductie. In beginsel kunnen we hier ook in onze kasten ook wel iets aan doen. Denk aan meer compacte broednesten. Groet, Ben


Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.