30-06-2016

Ervaar wat bijen ervaren in een zwerm

Ervaar wat bijen ervaren in een zwerm

 

Uiteindelijk vormde de wolk bijen na een kwartier vliegen  een menselijke gedaante in de meidoornhaag. Hoofd, lichaam met een arm en benen lijken duidelijk te onderscheiden te zijn op de foto. Was dit een impressie van de gestalte, die ze een kwartier lang midden in de zwerm gezien hadden?

Bij het afkomen van de zwerm gistermiddag greep ik onmiddellijk mijn camera om dit geweldige fenomeen gedurende bijna een kwartier te volgen. Dit volk was al weken enorm groot en altijd van een super zachtaardige Buckfast kwaliteit. Daarom ben ik zonder kap - met camera in de hand - meegelopen in de kern van de zwerm. Soms moest ik even een paar meter afstand nemen om de op mijn hoofd, rug en armen landende bijen van me af te schudden. 

Ervaar de geweldige indrukken, die deze zoemende massa van bijen met zich meebrengt. 

Hoe dit verder afliep? Ik heb de zwerm in een oude korf geschept en laten staan (ongeveer 50 meter bij de kast vandaan). Na 2 tot 3 uur werd het bij de kast, waar de bijen die middag uit kwamen weer enorm druk. Wat bleek? De bijen vlogen weer terug naar huis en de kast puilt weer uit van de bijen.

Mogelijk was dit een bruidszwerm, waarbij de onderdrukte zwermdrift (vanwege de geknipte moer) alsnog tot uiting komt. De bijen volgen een jonge moer, die op orientatie- of paringsvlucht wil gaan. Waarschijnlijk is de jonge moer ontsnapt aan de bijen. 

Vandaag zal ik een raampje open broed inhangen om de aanwezigheid van een moer vast te stellen. Vind ik na 24 uur geen redcellen, dan zit er gewoon een moer in het volk.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Ingrid de Jong

  30-06-2016 om 11:57

  WOW Ben, wat moet jij een opwinding hebben gevoeld! Geweldig om daarvan deel te mogen hebben uitgemaakt.

 • Jan van Cadsand

  30-06-2016 om 12:57

  Ik heb een vraag over een ervaring die ik in mijn 35 jaar imker zijn voor de eerste keer me maak. 4 dagen na het maken van een veger, met 1 raam voer, 1 uitgebouwd raam, in 4 kunstraten, ( de veger bleef op de stand) zet ik er 1 liter voer op. de volgende dag controleer ik of er s.w. opgenomen wordt, er zit geen bij in de voerbak, dus kijk ik en de kast, er zit geen bij meer in. er is aan 2 raten gebouw, en het uitgebouwde raam zit vol eitjes en larfjes, er was ook voer veplaatst van het voerraam naar het uitgebouwde raam. ik was stom verbaasd, en heb dit nog nooit meegemaakt. mijn vraag , komt dit meer voor ?

 • Ben de blogger

  30-06-2016 om 13:07

  Jan, ze hebben de kast dus niet verlaten vanwege voergebrek (hongerzwerm), want er zat nog voer in het uitgebouwde raam. Het compleet verlaten van de kast past eerder bij Afrikaanse bijen dan onze Europese bijen.
  Wellicht zijn ze lastig gevallen (weg gepest) door bijvoorbeeld mieren?

 • Anifetty

  30-06-2016 om 13:33

  Hallo Ben, wat een fantastische film. Erg indrukwekkend. Ik vind het zelf moeilijk om foto's of filmpjes te maken tijdens het imkeren. Het lukt me niet met m'n pak en handschoenen aan. Zonder bescherming is voor mij helaas geen optie. Ik ben erg blij met jouw materiaal. Echt geweldig en dank hiervoor !!!

 • agnes

  30-06-2016 om 13:47

  Hardstikke gaaf! Genieten! Dank je wel!!

 • Gerda en Bert Burgers

  30-06-2016 om 14:57

  Ben, wat een mooie film, dat wordt vast een you tube hit!!

 • Rikkie

  30-06-2016 om 15:31

  Hoi Ben, ken je de Immenik, of in het Duits de Bienerich? Ik heb samen met Ingrid pas geleden ook een mooie ervaring meegemaakt met een zwerm op Steegland, zij hing hoog in een boom en we konden er echt niet bij. We hebben het volk aangezegd, dat als ze wilden blijven, ze lager moesten gaan hangen,.., uiteindelijk na 3 keer verhuizen naar een lagere tak,konden we de zwerm gedeeltelijk scheppen en hebben we dit ook zelf ervaren hoe het is om in een zwerm te staan , echt prachtig en indruk-wekkend!

 • Kees

  30-06-2016 om 20:15

  Wat-ontzettend-mooi Ben. Kippenvel! Prachtig!
  Ik moest toch even denken aan de film Birds van Hitchcock... Voor omwonenden in een villawijk best wel schrikken.
  Vraag over de lakmoesproef met een raampje open broed. Waarom zou er geen open broed zitten in de afgezwermde kast? Als je bij controle na zeg 24 uur wel open broed vindt, en geen redcellen, dan zou je toch mogen verwachten dat er een koningin aanwezig is. Hoef je geen open broed in te hangen. Waar maak ik mijn gedachtenfout?
  Ik ben wel benieuwd wat je aantrof bij het openen van de kast.

 • Rikkie

  01-07-2016 om 08:54

  De Immenik of Bienerich is het wezen dat het Bijenvolk begeleid, bekend in de Antroposofie en BDimkers ;-)

 • Annet

  01-07-2016 om 10:48

  Wat prachtig ben! Er is vast meer waar wij niets van afweten.....
  Wat moet je hier van genoten hebben!

 • Rikkie

  03-07-2016 om 09:18

  Beetje plagen,..., dit 'missen'de bijen als ze niet kunnen of mogen zwermen. Zwermen is een oerdrift van de bijen, maar soms lastig voor de imker en/of omgeving. Hoe minder vaak mensen dit wonder meemaken, hoe zeldzamer dit verschijnsel wordt en onbekend maakt onbemind. Als het even kan laat dan het volk zwermen, dan maar wat minder honingopbrengst ;-) het komt de gezondheid van het jonge nieuwe bijenvolk ten goede.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.