23-04-2016

Europees Vuilbroed

In een volk constateerde ik hagelschot. Meestal wordt dit verklaard vanuit inteelt, maar in een imkerpraktijk met standbevruchting ligt er meestal een broedziekte aan ten grondslag. Hagelschot broed geeft een beeld, zoals op de linker foto te zien is. Heel veel open gevallen cellen tussen het gesloten broed, veroorzaakt doordat de bijen de geinfecteerde en zieke larven opgeruimd hebben. 

Europees Vuilbroed sporen zijn in veel volken aanwezig, echter het komt pas tot uiting, indien de weerstand van een volk afneemt en de larven echt ziek worden. Dat geldt overigens voor veel andere bijenziekten ook, zoals bijvoorbeeld Nosema. Het voorjaar blijft een kritische periode, de overgang van de winter- naar de zomerbijen laat vaak een dip zien in de bezetting en dus in de broedverzorgende bijen.  

Onze oosterburen noemen EVB ook wel goedaardig vuilbroed, in dit geval is de besmetting in mijn volk al duidelijk minder dan 2 weken geleden bij mijn eerste waarneming. Toen waren meerdere cellen te zien met iets verkleurde larven. Met een lucifertest kun je het onderscheid zien tussen het gevaarlijke Amerikaans Vuilbroed (kwaadaardig vuilbroed) en de minder gevaarlijke variant EVB. Steek je een lucifer in de cel met een verkleurde larf, dan blijft de materie bij AVB aan de lucifer hangen indien je de lucifer terugtrekt uit de besmette celinhoud, men spreekt dan van 'draadtrekkend'. Bij EVB is dit niet het geval. Bij een ernstige EVB besmetting ruikt het broed zeer afwijkend. 

Voor mij was het hagelschot-broed direct al verdacht, dus zocht ik naar afwijkend gekleurde larven. Bij de controle van enige dagen geleden kon ik nog maar 1 cel ontdekken met een gele verkleuring (zie de cel precies in het midden bij de middelste foto). Via de NBV-BijenGezondheidsCoordinator heb ik een EVB-testkit opgevraagd (zie foto rechts) en heb ik vrijdag 22 april de test uitgevoerd.  

Met een bijgeleverde spatel lepel je de betreffende larf uit de cel en stopt deze in het flesje met vloeistof, hierin zitten 2 stalen kogeltjes, die de larf purerentijdens het gedurende 20 seceonden schudden van de vloeistof. Daarna doe je met de bijgeleverde pipet 2 druppels van de vloeistef in de testkit (zie rechtse foto). Na 3 minuten zie je 1 of 2 streepjes verschijnen. 1 is het controlestreepje voor de juiste werking van het apparaat en 2 streepjes zie je bij constaterering van EVB.

Dus conclusie van deze BLOGGER: kijk vooral kritisch naar broedafwijkingen en kijk vooral naar de kleur van de larven, deze moeten hagelwit en glimmend zijn, daarnaast moet je de huidrimpels in de larf kunnen zien. 

De medicatie bij EVB is: zet het volk op schone kunstraat en vervang op korte termijn de moer, want mogelijk is het hygienisch gedrag van het betreffende volk onvoldoende ontwikkeld. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Gert Valk

  07-07-2017 om 20:33

  Dag Ben.
  Ik ben 1.5 jaar enthousiast imker.
  2 volken. 1 doet het fantastisch. 1 het hele jaar al slecht.
  Ontwikkeling bleef gelijk in het voorjaar al achter.(Dit volk had ik verenigd met een vreemd volk in september)
  Meerdere keren ramen broed overgangen uit het goede volk. Steeds hagelschot en opruimen van larven ed.
  Ik rook in de winter soms al een apparte lucht.
  Nu zag ik in het broed gaatjes en als ik er in prikte een vieze bedorven lucht. Ook waren me al een paar dwergbijen opgevallen... toen wist ik het.
  Europees vuilbroed. (Kon heen draden trekken met lucifer)
  5 weken geleden f1 buckfast uit 2016 er af gehaald. (Toen had ik het nog niet in de gaten.
  .)Raam met eitjes overgehangen uit goede volk. 1 Redcel uitgelopen
  Nu na 3 weken geen bevruchte koningin dus weer raam net eitjes in gehangen. Zal de broedloze periode en de dracht ze er overheen helpen? Of moet ik hoe dan ook nieuwe kunstraat geven in een schone kast. Dan moet ik zeker wachten op de koningin...? Graag advies
  Ik niet waar ik goed aan doe.
  Achteraf lag het dus niet aan de koningin waarschijnlijk..
  Alvast hartelijk dank!

 • Ben de blogger

  07-07-2017 om 21:40

  Gert, de enige oplossing is afslaan op kunstraat en de voerbak met 1:1 suikerwater erop en tevens zsm de moer vervangen door een andere leggende moer.
  Alle gebruikte raat in de vuilcontainer gooien. EVB is besmettelijk, dus asap uitvoeren. Met deze behandeling kun je de bijen in ieder geval nog redden. Het hygienisch gedrag van de bijen van deze moer schiet te kort, daarom vervangen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.