12-03-2016

Verkleumde bijen rondom de kast?

Verkleumde bijen rondom de kast?

In het prille voorjaar worden ook bij temperaturen onder de 10 graden de bijen door de zon naar buiten gelokt. Het gevolg is dat bij sommige volken de bijen bij thuiskomst vermoeid onder de bijenkast door vliegen of voor de kast terecht komen. Ook zie je soms enkele verkleumde en dode bijen tegen de kast aan zitten. Bijen verkleumen bij 8 graden in de schaduw en raken vervolgens in coma en sterven. Collega imker Eric meldde gisteren dit verschijnsel: tientallen dode bijen rondom de kast. De haalbijen zijn op dit moment de oude winterbijen. Ze doen een ultieme poging - ondanks de lage temperatuur - om voedsel te verzamelen voor het nieuwe broed. Om de landing te vereenvoudigen is de onvolprezen houten Dadantkast (je weet wel die kast met slechts 1 grote broedkamer) uitgebreid met een super brede vliegplank van zeker 25 cm breedte en net zo lang als de voorkant van de kast. 

De vermoeide bijen kunnen de landingsbaan niet missen en lopen snel de nestholte in! Weer een voordeeltje van deze bij- en imkervriendelijke bijenkast. 

In de winter haal ik alle verbrede vliegplanken weg en geef de randen een extra verfje, afgelopen week heb ik ze allemaal weer geplaatst. Dat laatste geldt ook voor de schuifladen, die ik zelf overigens niet weg neem in de winter. 

Ben Som de Cerff hobbyimker en docent bijenteelt 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Irma Johnson

  12-03-2016 om 11:06

  Vorige week lagen er ook wat bijen op de vluegplank.
  Ik heb ze in een potje gedaan met wat folie met gaatjes erop en binnen bij de warme kachel gezet. En ja hoor er kwam in een paar weer leven in. De volgende dag in de zon terug bij de kast vrij gelaten. Leuk expwrimentje met mijn zoontje van 8 jaar.

 • Anja de Kruijf

  14-03-2016 om 09:10

  Wat extra blokjes hout bij de ingang liggen helpt ook

 • Wilco

  14-03-2016 om 11:10

  Dan toch maar een landingsbaan aanbrengen voor mijn THB kast;-)

 • Blogger Ben

  14-03-2016 om 12:11

  Of verhuizen naar Afrika? ;-)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.