12-06-2015

Een extra vliegopening?

Een extra vliegopening?

Op deze foto zie je een handgreep aan de voorkant van mijn polystyreen bijenkast. Een groene specht heeft er een gat in gehakt. Slim beestje die specht, want op die plek is het schuim het  dunst. Hoe weet ie dat? Nu vliegen de bijen ook af en aan via dit gaatje. Voor het buitengebied is de Segeberger en de Frankenbeute dus enigszins kwetsbaar.

Overigens, op deze zeer warme vrijdag heeft deze kast ook een voordeel, de dikke wanden isoleren uitstekend, dat geldt zowel tegen kou als ook tegen tropische hitte van buitenaf. Een houten kast in de zon heeft meer last van de zon en laat de bijen massaal naar buiten komen, die gaan in een baardvorm aan de vliegplank hangen. Je kunt als preventief middel de schuiflade verwijderen, dat geeft meer ventilatiemogelijkheden.

Bijen halen water om het broed te koelen, ze spreiden het als een film uit over het gesloten broed, bij verdampring is warmte nodig en dat wordt onttrokken aan het broed. Knappe beestjes toch? Jaarlijks gebruikt een bijenvolk circa 20 liter water. Hopelijk is ons oppervlaktewater schoon.

Nog een klein nadeeltje: Pas met polystryreenkasten goed uit met reizen, de kans op oververhitting bij warm weer  is extra groot t.o.v. houten kasten. Het zou verstandig zijn om zogenaamde bovenbeluchting toe te passen. Voor de Dadant variant van de polystyreenkast bestaat er een bovenbeluchtingsraam. Een raam met gaas waardoor de warme lucht kan opstijgen.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Edith v/d Kuijl

  12-06-2015 om 09:52

  Voor de segeberger spaarkast maat bestaat ook een beluchting raam.

 • Cor van den Berg

  12-06-2015 om 18:26

  Ik heb een vijvertje 3x3 m in mijn tuin en 5 m. daarvandaan staan de bijen. Zij zitten meestal op de rand en die ziet er niet altijd zo schoon uit. Ik heb al vaker gezien dat ze soms een voorkeur hebben voor 'troebel' water dat minder schoon oogt. Zouden ze dat zelf misschien zuiveren zoals ze ook de cellen poetsen...

 • Kees

  12-06-2015 om 20:15

  Ondanks dat ik aan een cursus deel neem leer ik elke keer van je informatie. Ben !! Ik heb namelijk een houten kast met stalen dak en ik vroeg mee al af waarom die bijen massaal op die vlieg plank gingen zitten met warm weer

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.