14-05-2015

Koninginnenteelt

Koninginnenteelt
  

Deze week stond voor mij en voor vele andere liefhebbers van de koninginnenteelt in het teken van het overlarven. Op foto 1 en 2 boven worden voor de vervolgcursus in Bussum de 24-uurs larfjes van een raszuivere moer in Nicot dopjes overgebracht. Het starter- en pleegvolk is negen dagen geleden al voorbereid, voor het ontvangen van de larfjes zijn ALLE redcellen gebroken. Het volk is nu hopeloos moerloos en puilt uit van de voedsterbijen.

Op de foto in het midden zie je de Nicot dopjes met larfjes in een natte theedoek liggen, deze worden overgebracht op het teeltraam met teeltlatten. Op de onderste foto zie je de open plaats in het volk waar het teeltraam komt te hangen. Over 5 dagen mag je een resultaat verwachten, zoals op de foto rechts onder. De moerdoppen zijn keurig uitgebouwd. Vanwege de dracht en eventueel het voeren met verdunde honing kunnen doppen soms ingebouwd worden in natuurraat, zoals bij de 3e dop aan de bovenste lat. Door tijdig (in dit geval 2 dagen te laat) de gesloten doppen in te kooien kan dit voorkomen worden.

Hierover volgende week meer foto's.

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    14-05-2015 om 15:50

    Ik heb van de 10 overlarvingjes 5 mooi gesloten doppen;
    waar er 2 nog niet volledig , ik heb de beschermkooitjes geplaatst maar nog open gelaten en geen voeding dat is voor dag 10 .

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.