05-08-2018

Flow Hive honing

De basiscursisten Maria en zoon Raoul gingen gisteren uit hun dak na het zien van de eerste honing in hun Flow Hive. Na het maken van een vlieger in mei wilde het niet lukken met het vullen van de honingbak van de Flow Hive, waarin 6 brede lege plastic 'spekraten' hingen te wachten op het vullen. Ook tijdens de lindedracht wilde het niet lukken. In overleg hebben we toen besloten het plastic moerrooster, dat standaard wordt meegeleverd, weg te nemen. Dubbel plastic leek mij wat te veel onnatuurlijk spul voor de bijen. 

Tijdens de hittegolf heeft menigeen boshoning kunnen oogsten en ook in Zutphen bleek dit het geval te zijn. Bij het afnemen van de Flow Hive honingbak bleek het gewicht aanzienlijk toegenomen te zijn. Zeker 5 van de 6 ramen bleken gevuld te zijn met heerlijke aromatische boshoning!

Ondanks mijn scepsis i.v.m. de extreem hoge prijs van deze kast, blijkt de combinatie van een beperkte broedruimte (9 ramen Langstroth) en dikke spekraten toch een goede manier om de honing naar boven te stuwen, beneden was gewoon geen plaats voor honing. 

In onderstaande video van Rene uit ik mijn verbazing over de geweldige honingvoorraad!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Roel Broekman

  05-08-2018 om 14:54

  Nu hoor ik weer dat woord liizenhoning... we zouden dat bladhoning, boshoning of woudhonimg noemen. Net als op de radio waarin een imker zei: "Er is nu alleen nog liizenhoning, maar dat zeggen we niet tegen de klant'.............

 • Edith van der Kuijl

  05-08-2018 om 15:41

  Ik zou graag het oogsten gefilmd zien. Dat is toch heel makkelijk met zo'n kast? Ik zie beelden dat het er via een kraantje uitloopt. Ik vraag mij dan af komen daar geen bijen op af terwijl je oogst?

 • Ben de blogger

  05-08-2018 om 16:24

  Edith, bijen van het raam vegen, raam meenemen naar de keuken en leeg laten lopen. Met een imbussleuteltje draai je de 2 plastic helften van elkaar. Daarna stroomt de honing er in 10 minuten uit.
  Op hou tube staan al heel veel video's.

 • Ina ter Haar

  05-08-2018 om 18:43

  Ik vind boshoning geen goede term voor deze honing. Ook daar waar in geen velden of erge een bos te bekennen is, wordt bladhoning gewonnen. Dat het bij de Duitsers Waldhönig heet hoeven wij niet te vertalen in boshoning. Ik vind de term bladhoning veel realistischer in Nederland.

 • evert lensink

  05-08-2018 om 21:16

  Ben, de boshoning nu te laten zitten in de kast geeft dat in de winter problemen? Heeft deze honing niet hetzelfde als heidehoning grotere restanten en daardoor meer kans op roer.

 • Ben de blogger

  05-08-2018 om 21:31

  Evert, de opslag van boshoning in juli is meestal geen probleem. De bijen hebben nu nog een redelijk groot broednest. Maar dat broednest wordt steeds kleiner de komende 2 maanden. In de vrijgekomen cellen slaan ze het wintervoer op dat jij ze versterkt.
  Dat schone voer gebruiken ze dus in de winter. Groet Ben

 • Thea

  06-08-2018 om 00:58

  Wil het Bijkersgilde niet liever een vaste prijs zien voor deze boshoning? Kun jij een suggestie geven, Ben voor een pot van 450 gram ?

 • Ben de blogger

  06-08-2018 om 08:05

  Thea, vraag en aanbod bepalen de prijs in een vrije markt. Er zijn ook regionale verschillen. Maar een consumentenprijs van 7 a 8 euro lijkt me wel normaal voor een 450 grams pot bos- of bladhoning.

 • Tanja

  06-08-2018 om 09:18

  Ik heb begrepen dat zowel de opslag van koolzaad als heidehoning geen goed idee is i v m het oogsten uit de plastic "spekraten". Er word geadviseerd in die periode van dracht gewone houten ramen in te hangen met wastafels.Hoe kijk je daar tegen aan?

 • Marco

  06-08-2018 om 09:26

  Bij mijn geen plastic in de kast. Bah! De flowhive is een leuke gadget. Niet meer, niet minder. Zul je zien dat mensen straks weer gaan zeggen dat imkers niets meer hoeven te doen, want de honing loopt vanzelf de kast uit. En de robotBij kan straks gaan bestuiven. Waar zijn de Bij en imker nog voor nodig? ;-)

 • Ben de blogger

  06-08-2018 om 11:25

  Tanja, je hebt gelijk dat je de Flow Hive niet kunt gebruiken voor heidehoning, want dat krijg je er absoluut niet uit. Koolzaadhoning kan nog wel mits je het direct aan het einde van de dracht aftapt. Geen dag laten staan!
  Marco, gelukkig gebruik je een ;-). Want bij het imkeren is het juist zo leuk dat iedereen zijn eigen ding kan doen. Overigens ben ik ook geen voorstander van plastic ramen. Maar ik moet bekennen dat ik wel deels polystyreen kasten gebruik. Tja.....

 • Tine

  28-11-2019 om 12:27

  Hoe weet je, of de honing verzegeld cq rijp, is. Ik zie ze dat op filmpjes nooit controleren.

  Tine, ik kijk voor het plaatsen van de uitlaatborden en later thuis weer of de honingbakken voldoende verzegeld zijn. Op onverzegelde honing doe ik de stootproef, indien het nog spettert, zet ik deze ramen ter zijde om later voor eigen gebruik te slingeren. Na het slingeren controleer ik iedere emmer honing met de refractometer.

  Je kunt dit alles ook teruglezen in dit nieuwe blogbericht https://www.bijenhouders.nl/blog/8-juli-de-zomerse-honingoogst
  Dit blogbericht maakt onderdeel uit van een nieuwe BLOG-categorie: 'de jaarlijkse imkerhandeling'. Groet, Ben

 • Jo de cock

  03-02-2020 om 09:47

  Zoek iemand in Limburg die ervaring met een flowhive kast heeft

 • Jo Molenschot

  31-12-2021 om 10:53

  hoi ik zoek naar een handelaar in Nederland om die raten /flow bar hives of zo ken er zo geen Nederlandse naam voor
  Waar ik ze eventueel kan bestellen of gaan kijken en kopen

  Bij voorbaat hartelijke dank

  Ha Jo, bij Flow Hive Europe kun je zoeken naar resellers. Er wordt iemand vermeld in België als Flow ambassadeur. Email:
  dirk.narinx@telenet.be
  Probeer hem eens te mailen. Groet, Ben

 • Bart V

  12-02-2022 om 08:57

  Hoeveel flowhive zijn er in belgie en nederland?

  Ha Bart, ik heb geen idee. Het zal hooguit 1 of 2% van de imkers zijn, die zo'n dure kast aanschaft. Echte niche markt. Je kunt misschien beter informeren bij de leverancier. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.