22-11-2015

Folie of plexiglas doorkijkje

Folie of plexiglas doorkijkje
   

Op een koude dag als vandaag (zondag 22-11) kun je de bezetting van je wintervolken goed controleren, mits je gebruik maakt van folie- of plexiglasdek 'planken'. De linker- en rechterfoto is een spaarkastvolk en de middelste zit in een Dadant US kast (polystyreen Frankenbeute). Bij een dergelijke bezetting van 8 straten bijen ben ik er voor 99% zeker van dat deze volken sterk uitwinteren. Over 3 weken kan ik beginnen met de oxaalzuurbehandeling. Deze volken krijgen dus 30 ml oxaalzuursuikerwater oplossing toegediend in de vorm druppelen op de straatjes bijen.  Het plexiglas heeft dus ook het voordeel dat je van te voren je injectienaald met de juiste dosering (wel handwarm toepassen!) kan vullen.

De geadviseerde dosering is 5 a 6 ml per straatje met een maximum van 50 ml. Zelf gebruik ik liever een iets lagere dosering, want het blijft natuurlijk een zuur dat mogelijk ook deels in de darm terecht komt en schade toe kan brengen aan de bijen. Mocht je aan de kust wonen, waarbij de temperatuur warmer blijft, zou ik toch voor oud en nieuw de winterbahndeling toepassen. In januari zitten de volken namelijk zeker weer in het broed en kunnen de mijten zich lekker verschuilen tegen de bahandeling met oxaalzuur.

Op de getoonde foto's kun je nog meer zien:

a) de volken zitten aan de voorkant (kant van de vliegopening) van de kast, dat betekent dat ze zeker nog over voldoende reservevoer beschikken. Dat zit namelijk aan de achter- en zijkant van het volk.

b) het volk in de polystyreen kast zit duidelijk minder sterk op de tros. Deze kast isoleert dus beter en het voedsel gebruik zal daardoor een fractie lager zijn; groot is de invloed niet, want de opname van voer bij broedloze volken is erg laag in deze tijd van het jaar. Pas in februari en met name maart stijgt de opname zeer sterk vanwege de aanleg van het nieuwe broednest.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  22-11-2015 om 16:08

  Hi Ben
  Als beginnend imker heb ik enkele vragen het zou het fijn zijn als je ze wilt beantwoorden.
  Hoe haal ik was en propolis van mijn plexiglas af?
  Wat leg je tussen het glas en de deksel als het echt koud wordt?
  Moet je de invlieg opening in de winter verkleinen ivm condens vorming zou je het toch beter open kunnen laten?
  En ik wil mijn lege kasten gaan schoonmaken door met de verfbrander / hete lucht te ontsmetten. Dit lijkt mij een goed idee ....... mee eens?

 • Lineke

  22-11-2015 om 16:16

  Mooi gezicht zo! Ik heb meteen zelf ook even gespiekt bij mijn kast, maar mijn volk zit denk ik nog in de onderste BK (ze staan op 2 BK) want van boven zie ik niets. Wel kan ik ze horen dus ze zijn er nog wel.

  Heb de varroala eronder geschoven zodat ik morgen kan zien hoe het met mijn volk gesteld is...

 • Ben SdC

  22-11-2015 om 18:25

  - bij een dubbele BK willen de bijen wel eens dieper in de kast onder de voerkoepel zitten. Gezien het geringe voergebruik zal je pas na een week kunnen zien waar ze zitten en eten;
  - het plexiglas krab ik meestal na het inwinteren af met mijn kastbeitel, dat geeft voldoende helder zicht op de bijen. Propolis lost op in brandspiritus, echter ik weet niet of dat het plexiglas aantast;
  - zomer en winter heb ik steenwol, 2 cm piepschuim of isolatieplaat aan de binnenkant van mijn houten daken zitten. Dit om condensatievocht tegen het plexiglas te voorkomen. Dus isolatie snel aanbrengen en altijd laten zitten.
  - de vliegopening mag in de winter (geen last meer van roverij) rustig in de breedte volledig open zijn, echter niet in de hoogte. De hoogte beperken tot maximaal 6 a 7 mm, anders komen spits-, bos- of veldmuizen de bijen verstoren. De vliegopening zal geen condensatie voorkomen op zogenaamde koudebruggen, zoals ongeïsoleerd plexiglas.
  - houten kasten kun je inderdaad met een brander ontsmetten (eerst ergste vuil afkrabben met beitel). Bij een Segeberger of Frankenbeute kun je met een 6% sodaoplossing uit de voeten.

 • Sikkie

  23-11-2015 om 02:18

  Hoi Ben, zou je de tros, met n zaklantaarntje niet kunnen zien ? Als ze in de diepte zitten...
  Ik ga morgen ook even de dames bekijken. heb 1 volk op 2 bakken. Ik vermoed dat ze nog niet aan de bovenkant te zien zijn.Probeer t wel uit ..
  Dank voor je prachtige ervaringen die je met onsch deelt. Ik meld tt wel.vrg sikkie, den haag

 • Ben SdC

  24-11-2015 om 13:04

  Ha Sikkie, volgens mij blijft het zicht te donker zo diep tussen de ramen. Vanmorgen kwam ik ook een 1 baks volk tegen zonder zichtbare straatjes. Ik heb toen de BK even los gekiept van de bodem. De bijen zaten inderdaad diep in de kast en hingen tevens onder de BK-ramen in een tros.

 • Lineke

  24-11-2015 om 14:22

  Nou het ziet er inderdaad slecht uit.. op de bodem zie ik maar sporen van 3 straatjes bijen... dus de hoge varroa besmetting heeft helaas zijn tol geëist.. is er nu nog iets wat ik kan doen behalve hopen?

  BV het volk nu nog vereniging met ander volk? Ik heb elders nog een volkje in een 6-raams kastje.. ik weet echter niet hoe zij ervoor staan, omdat daar geen la onder zit..

  de kast verkleinen? 3 straatjes bijen in een dubbele 10 raams BK is wat veel om warm te houden lijkt me... maar probleem is wel dat de bijen beneden zitten en het voer boven, dus ik kan niet zomaar een bak eraf pakken, zal ramen over moeten hangen..

  Ik hoor het graag!

  Anders doe ik gewoon rond de kerst bij beide volken de oxaalzuur behandeling en hoop ik er maar het beste van.. wat er nog leeft van het voorjaar kan ik dan verenigen (in het voorjaar kan je zonder krant alles gewoon bij elkaar zetten toch?)

 • Ben SdC

  24-11-2015 om 14:39

  Drie strepen mul kunnen 4 ramen bijen zijn..... het is wel weinig, dus een zwak volk. Statistisch gezien heeft het een hoge sterftekans. Je zou zodra het weer beter wordt de zesramer naast je andere kunnen plaatsen en de zesramer verenigen met dit volk. De ramen met de 2 broednesten tegen elkaar hangen, dus eerst ruimte creëren in je 10-ramer.
  Je kunt ook afwachten en de oxaalzuurbehandeling toepassen. Pas op: niet meer dan 5 ml per straatje bij het zwakke volk, dus 15 of 20 ml is meer dan voldoende. Overigens de oxaalbehandeling is niet reddend! Ze krijgen er wel een schone voorjaarsstart mee.
  Bij een voorjaarsvereniging (maar ook nu) kun je de ramen met bijen gewoon bij elkaar hangen(zonder krant).

 • Lineke

  24-11-2015 om 17:16

  Dankjewel voor je adviezen. Mocht er ineens nog een uitzonderlijk mooie dag komen dan verenig ik ze nu al, anders na de oxaalzuur behandeling.

 • Sikkie

  26-11-2015 om 00:10

  Gister gekeken door de PLEXIDEKPLANK ,de dames ,zoals ik vermoede ,zitten leker diep, de tros zit grotendeels in de onderste BK. Ik heb een zaklampje van mijn telefoon gebruikt en op het plexiglas gelegd en ik ook tegen het glas aan EN ..

 • sikkie

  27-11-2015 om 12:06

  ... 7 straten in de diepte aan de voorkantiets uit het centrum..... Als je met je lichtbundel op het plexiglas tussen de ramen schijnt ( jij eroverheen hangend) zie je duidelijk de vleugeltjes en ogen. weerkaatsen. EN is heel snel te doen.

  groeten sikkie

 • Ben SdC

  27-11-2015 om 12:12

  Sikkie, dat volk komt de winter met gemak door. Nu nog oxalen tussen 14 en 26 december bij -5 tot +5 graden, voor zover je druppelt. Bij sublimeren (verhitten van oxaalzuur) moet je juist > 5 graden hebben.

 • Lineke

  30-11-2015 om 10:53

  Goedemorgen Ben,

  Mag ik je nogmaals om advies vragen? Ik heb vanmorgen nogmaals op de la gekeken, deze ligt er nu een week onder; ik zie nu ook op straatje 4 en 5 wat sporen van donkere wasmul. Dus het volkje is toch iets groter dan ik dacht denk ik.

  Wat zou uw advies zijn? Eind dec beide volkjes oxalen en er verder het beste van hopen dan dan in het voorjaar verenigen?

  Of toch nu al verenigen en daarna eind dec oxalen. As. woensdag lijkt het een redelijke dag te worden (11 graden, WK 4, beetje zon), dus dan zou ik dan willen gaan verenigen. Maar het gaat wel erg tegen mijn gevoel in hoor om het volk nu nog te verstoren.. en ik besmet het andere volkje ook door te verenigen..

  Ik hoor het heel graag!

 • Ben SdC

  30-11-2015 om 11:06

  5 straatjes donkere mul wil zeggen dat er nog 6 ramen bezet zijn met bijen (teken maar uit) en dat ze dus ook nog broed hebben. Donkere mul = broed en gele mul = opengevreten voer. Ik zou dus zeggen: volg je hart en verenig ze niet, eind december oxalen en hopen op een niet te strenge winter.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.