14-08-2024

Gaatjes in het gesloten broed

Op deze foto zie je dat er in het gesloten broed gaatjes zijn geknaagd waardoor witte poppen zichtbaar worden. Er zitten ook volledig zwarte cellen tussen het gesloten broed, vaak zijn deze gevuld met verse nectar of inmiddels opnieuw belegd met een eitje. De oorsprong van de volledig lege cellen kan divers zijn. Er kan sprake zijn van eitjes of larfjes met een genetisch defect of met een broedziekte. Goede hygienische bijen ruimen dergelijke afwijkingen direct op, zodat het probleem letterlijk in de kiem gesmoord wordt. Beschikken je bijen niet of zeer weinig over hygienische eigenschappen dan kunnen ziekten als Amerikaans vuilbroed, Europees vuilbroed en kalkbroed zich sneller uitbreiden en zichtbare schade opleveren. De pintest geeft uitsluitsel over de aanwezigheid van deze eigenschap. 

Terug naar de zichtbare witte poppen op de foto. In dit geval is er sprake van Varroa Sensitieve Hygiene. Dit is een speciale eigenschap die zich richt op de geur die ontstaat vanuit de mijtenfamilie en/of de schade die de mijten aanrichten op de pop. Je ziet op de foto de willekeurige verdeling van de open gemaakte cellen, soms tref je ze keurig op een rijtje aan. In dat laatste geval zijn het geen mijtenbesmettingen, maar ligt de oorzaak bij een wasmotlarf die zich via de bodem van de cellen door het broed vreet.

Beide verschijnselen werden zichtbaar na het openen van de broedcellen onder een stereomicroscoop en het uitnemen van de poppen. Vijftien reeds geopende cellen heb ik verder open gemaakt en in 100% van de gevallen trof ik een mijtenfamilie aan. In 200 andere gesloten cellen waarin poppen zaten met paarse ogen trof ik geen enkele mijt aan. Hiermee is duidelijk vastgesteld dat dit volk beschikt over hoge varroa sensitieve eigenschappen. 

Alleen het zien van een paar gaatjes met witte poppen is dus niet voldoende. Het kan positief zijn, echter verder onderzoek (de Harbo-test) moet aantonen in welke mate het VSH-gedrag aanwezig is. 

Houd in de toekomst rekening met dit verschijnsel. Indien de bevruchtingstations meer darrenvolken inzetten met deze bijzondere VSH-eigenschappen, zullen meer imkers minder last ervaren van de varroamijten en de desastreuze gevolgen van de virussen, die veel mijten met zich meedragen.  

Deel dit bericht

Reacties

  • Petervdijk

    14-08-2024 om 13:38

    Tot mijn verbazing trof ik bij controle 1 volk aan met dit verschijnsel.
    ( en hoe bijzonder is het dat jouw verhaal dit keer dit verschijnsel als onderwerp heeft)
    Bestaat de mogelijkheid dat het schade is welke is veroorzaakt door de toepassing van mierenzuur ?? Wat mij opvalt is dat het voorkomt bij poppen welke in dezelfde ontwikkelfase zijn. - een beperkt deel van het broednest.
    Wordt het volk geholpen met het verwijderen en vernietigen van de raten waarop dit verschijnsel aanwezig is?.

    Dag Peter, bij het gebruik van 85% mierenzuur is de kans op broedschade groot, zeker bij temperaturen boven de 25 graden. Meestal gaan eerst de eitjes en larven dood, daarna de streklarven en jonge poppen met witte ogen. Je mag er vanuit gaan, dat de bijen dit verschijnsel zelf herstellen. Check wel even of je nog nieuwe eitjes ziet, want in uitzonderingsgevallen gaat ook de moer dood. Groet, Ben

  • Herman Hulleman Harderwijk

    14-08-2024 om 16:54

    Dag Ben,

    Er zijn veel andere (oude) blog categorieën op deze NBV site. Als ik daar een vraag op zet, nav een onderwerp in de betreffende blog, reageer je daar niet meer op ?

    Groet, Herman

    Dag Herman, het is de bedoeling dat ik van iedere blogvraag een mail ontvang. Wellicht gebeurt dit niet bij hele oude blogberichten. Laten we nog eens een test doen. Kun je op 3 oudere berichten reageren met test 1, test2 en test 3. Pak maar een bericht uit 2024, 2023 en 2022. Groet, Ben
    ps jouw voorlaatste vraag is van 11 augustus jl.

  • Peter de Weerd

    15-08-2024 om 21:30

    Wat adviseer jij? Mierenzuur 60% of 85%. Ik begrijp dat 85% in Duitsland verboden is.

    Vorige week 60% gebruikt. Door de oplopende temperatuur het vloeipapier verkleind op zondag met 1/8 en op maandag nog eens met 1/8.

    Dag Peter, vanwege het onvoorspelbare weer en de heftigheid van het middel gebruik ik het zeker niet meer. Maar als ik verplicht was om te kiezen, dan maar 60%. De Duitsers zijn verstandiger, die verbieden gewoon 85%. Varromed is veel bij- en imkervriendelijk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.