17-12-2021

Gebruikte raat en dan?

Onlangs werd er door een Blogvolger een vraag gesteld over de verwerking van oude raat tot wasblokken en vervolgens tot kunstraat. Hoe krijg je de wasblokken voldoende schoon?  Bij mij ondergaat de was slechts twee bewerkingen, daarna gaan de blokken was naar een kunstraatproducent. Hierbij wordt de gesmolten raat nogmaals verhit en gefilterd. Er zijn dus drie bewerkingen nodig. De eerste in de stoomwas- of zonnewassmelter, de tweede in een Weckketel met pantybroek als filter (na stolling afschrapen) en een derde voor het gieten of walsen van de kunstraat. 

Je kunt dit alles nog eens teruglezen in DIT BLOGBERICHT van 10 oktober 2021.

Een andere vraag kwam gisteren van Ivo, die het volgende vroeg: "regelmatig wordt er verwezen naar het gebruik van uitgebouwde ramen. Hoe en wanneer maak je die? En hoe bewaar je ze (indien zo'n raam (gedeeltelijk) gevuld is met honing/broed/stuifmeel) tot je ze nodig hebt?".

Uitgebouwde raat ontstaat vanzelf tijdens goede drachtperiodes, je geeft dan extra bakken met broedkamerramen en honingkamerramen. Je houdt ze meestal weer over in het voorjaar, wanneer de volken op zijn kleinst zijn. Wanneer je volken hebt verenigd voor het inwinteren, zitten ze in de regel in een te grote samengestelde kast. Dan neem je de onderbak weg en houd je uitgebouwde ramen over. Datzelfde gebeurt wanneer je sterke volken op twee BK's hebt ingewinterd of op 1,5 BK. Dan kun je rond 1 maart meestal de onderbak wegnemen. Bij de imkers, die werken met dadantkasten, is het gebruikelijk om de volken in het prille voorjaar "krap" te zetten. Dat wil zeggen je sluit de ramen met broed plus een voerraam op tussen 1 of 2 geisoleerde sluitborden en de overige broedkamerramen neem je weg. Na de zomerdracht neem je complete honingkamers weg om ze te slingeren.

Dit alles levert gebruikte uitgebouwde raat op. Mooi uitgebouwde raat dat nog goed doorzichtig is (dus niet zwart van de vervellingen), kun je bewaren. Indien er nog honing in zit, dan moet je ze echt binnen enige maanden hergebruiken in broedafleggers of als reservevoer, anders is er kans dat het voer gaat gisten. Ramen waarin stuifmeel zit, kun je ook beter teruggeven aan de volken. Stuifmeel of bijenbroed is het kwaliteitsvoer van de bijen en in de schuur opgeslagen, valt het ten prooi aan stuifmeelmijten. Dus ramen met deels stuifmeel/bijenbrood gaan altijd terug de kasten in. 

Zo houd je dus alleen schone uitgebouwde ramen over. De rest gaat terug de volken in en alle oude donkere of verkeerd uitgebouwde ramen of ramen met te veel darrencellen gaan de wassmelter in. 

Mocht je de beschikking hebben over een vrieskist, dan kun je daarin de ramen bevriezen zodat de eventuele wasmotlarven en eitjes dood gaan. Om nosema sporen op de raten te doden, kun je gebruik maken van azijnzuur, dat in een schoteltje op de bovenste bak met raat wordt gezet. De toren met bakken wel van boven afsluiten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Corry Botterman

    18-12-2021 om 08:42

    Dank voor deze info Ben,
    Het is zo fijn dat je dit regelmatig voor ons herhaalt.
    Ik ben ook heel blij met de ordening in een “bijenjaar” in jouw blogarchief. Ik maak er veel gebruik van.
    Hele fijne feestdagen en een goed nieuw (bijen)jaar gewenst.

    Dank je Corry. Voor jou ook mooie feestdagen en een gezond 2022! Groet, Ben

  • Gerrit

    18-12-2021 om 09:23

    Hallo Ben.
    Dank voor je leerzame blogs. Ik gebruik je blogs als een soort kalender omdat je hetgeen wat op dat moment speelt behandeld. Goede dagen en een voorspoedig nieuwjaar.

    Dank je wel Gerrit. Ik wens je ook mooie dagen en een goede gezondheid toe. Groet, Ben

  • Gerhard

    18-12-2021 om 15:12

    Hi Ben,
    Volgende week gaat de temperatuur omlaag en wil ik mijn 4 volken gaan druppelen met oxaalzuur.
    3 volken zitten mooi op de tros bovenin en 1 volk verdeeld over 2 bk,s
    moet ik dit volk boven en in het midden, of alleen in het midden druppelen?
    Hele fijne feestdagen en een goed nieuwjaar gewenst.

    Ha Gerhard, het laatste volk moet je kiepen en dan druppelen in de onderste BK in de straatjes (zie twee of drie blogberichten terug). Jij ook hele gezellige feestdagen! Groet, Ben

  • Hero

    18-12-2021 om 15:23

    Zeg Ben bedankt voor je leerzame en mooie blogs, ondanks de vreemde tijden op dit moment wens ik je een goede kerst en een gelukkig en vooral ook een goed bijenjaar, eens hoop ik dat we onze vrijheid terugkrijgen.! Groet Hero.

    Ha Hero, gelukkig kunnen we onze hobby nog volop in vrijheid bedrijven ;-). Jij ook een mooi en gezond bijenjaar gewenst. Groet, Ben

  • Robert

    18-12-2021 om 17:13

    Hallo Ben,
    je kunt de lege honing- of uitgebouwde ramen toch ook in de buitenlucht bewaren? ik heb begrepen dat als er voldoende lucht tussen blijft, ± 1cm, de wasmot ze met rust laat.
    klopt dat of zijn er ook risico's aan deze manier van opslaan?

    Ha Robert, wasmotten hebben een hekel aan tocht/luchtstromen. Maar wel regelmatig checken. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Groet, Ben

  • Eric

    18-12-2021 om 20:32

    Kun je raten ook behandelen tegen wasmot door mierenzuur te laten verdampen in een afgesloten bak?
    Ik heb dit al eens gelezen. En Mierenzuur heb je toch al staan

    Ha Eric, mierenzuur is uiteraard een insectendodend middel. Je kunt er nog veel meer mee doden. Uiteraard niet doen, want het is gewoon niet nodig.
    Gebruik walnootbladeren of volsta met het goed afsluiten van de bakken. Bewaar uitsluitend onbebroede ramen in een koude schuur en je hebt nauwelijks last van wasmotten. Groet, Ben

  • Wilfred

    18-12-2021 om 21:04

    Ben bij je plaatje staat de tekst “onderkant”
    Ik zou het plaatje dan kwartslag draaien naar links.

    Ha Wilfred, tik maar eens op de foto dan kun je alle kanten van de raat zien. De foto staat echt goed met de onderkant naar beneden. Hier hebben de bijen de raat inderdaad met een rechte zijde aan de bovenkant van de cel gebouwd. De puntjes staan naar rechts/links. Heb je goed gezien. Blijkbaar zijn ze anders dan anders begonnen. Alhoewel de buitenkant van de cel zeskantig is, vind ik de binnenkant gewoon rond oftewel cilindrisch. Wanneer je ronde cellen op elkaar stapelt, verschijnen er vanzelf zeskanten als opvulling. Groet, Ben

  • Dirk

    18-12-2021 om 21:26

    Ik heb een Bk en daaronder een HK.
    goed , hebben ze ruimen ook met oxaalzuur .
    Op een BK met oxaalzuur veel doden bijen.

    Ha Dirk, de afgelopen dagen konden de bijen de bodems weer ontdoen van dode bijen, want het was weer iets warmer. Jouw dode bijen hoeven dus niet dood gegaan te zijn van het druppelen met oxaalzuur. Het zou natuurlijk wel kunnen. Zorg in de toekomst voor handwarme oxaalzuur en behandel de kleine buitenste straatjes niet. Piepkleine volken kun je ook beter niet behandelen vanwege de te grote afkoeling. Groet, Ben

  • Dirk

    19-12-2021 om 17:22

    Nee is niet druppelen met de brander bedoel ik..
    Oxzaalzuur komt meteen tegen de
    Bijen aan met de brander of verdamper dus een HK er onder.de Bk dan heb je geen last van doden bijen.

  • D.deGroot

    20-01-2023 om 11:36

    Wat is de marktwaarde van een raam uitgebouwde raat?

    Ha D., hangt af van het type van het raam. Maar gemiddeld zou ik zeggen 3 tot 4 euro zonder bijen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.