10-05-2016

Geel gestreepte bijen

Geel gestreepte bijen

Gisteren kwam ik tientallen geel gestreepte en bepoederde bijen tegen in de kast. De oorzaak zoek je dan direct in een vlinderbloemige bloemvorm van een plant of struik. In dit geval staan er heel veel struiken Brem in onze omgeving. Kijk eens goed naar de vorm van de bloem en de meeldraden, het is een kunstwerk op zich, prachtig!

Vanmorgen vlogen de bijen ook al volop op de meidoorn. Aangezien sommige appelbomen hun bloemblaadjes al laten vallen, lijkt de voorjaarsdracht over 1 of 2 weken aan zijn einde te komen. Dit kan natuurlijk regionaal sterk verschillen, maar de zwermtijd is in aantocht en de honingkamers worden rijkelijk gevuld.

Wees erop bedacht dat er in de tweede helft van mei een drachtpauze intreedt. Zeker als de honingbakken voorjaarshoning geoogst worden, kan dit leiden tot voedseltekort. Zelf werk ik vrijwel altijd met 2 honingkamers per volk. De volle honingkamer wordt over 1 a 2 weken afgenomen en de half gevulde honingkamer mag blijven staan op het volk.

Dan is het wachten op de pseudoacacia, gisteren zag ik de eerste blaadjes aan een boom verschijnen, dus over 2 weken zal de Pseudoacacia wel in bloei staan. Misschien hebben we geluk met een volgende warmtepiek, want die heb je echt nodig bij deze bomen (om nectar te produceren). 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Cor van den Berg

  10-05-2016 om 11:43

  Bij mij wordt, naast wat jij noemt, heftig op de kastanje gevlogen.

 • Susanne Ramselaar

  10-05-2016 om 11:53

  Ik had gele en oranje bijen in de kast.
  Was een apart, maar leuk gezicht.

 • Vincent

  10-05-2016 om 14:30

  Beste Ben,

  Ik wil even zeggen dat ik dit een superleuke en interessante blog vind. Je legt het heel leuk uit en begrijpelijk uit en zegt ook echt dingen waar ik wat aan heb.

  Groet, Vincent

 • Anna

  10-05-2016 om 17:19

  Zag gisteren idd ook al geel bestoven bijen rond lopen. Leuk dat ik nu weet hoe dat komt.
  Op welk moment zet je een tweede honingkamer erbij? En zet je die dan onder of boven de 1e bak?

 • Heidi

  10-05-2016 om 17:26

  Dag Ben,
  Ook ik wil aangeven dat ik elke keer ontzettend geniet van je blog. Ik vinderdaad het naast erg leuk om te lezen enorm leerzaam. Je leert me om nog beter naar de natuur en omgeving te kijken. Dank je wel!

 • Xander

  10-05-2016 om 18:40

  Het lijkt erop dat er dit jaar vroeger en meer gezwermd wordt. Het lijkt erop dat 1 volk mij inmiddels al verrast heeft. De ene zaterdag niets aan de hand, de volgende veel open, belegde, doppen en mogelijk de moer er al vandoor. Later deze week nog eens kijken

 • Ben de Blogger

  10-05-2016 om 22:11

  Anna, ik zet de 2e en soms 3e altijd bovenop de vorige. Wanneer? Als de bestaande bak voor ongeveer 50% gevuld is (hoeft nog niet verzegeld te zijn) of als ik zie dat de hk volledig is bezet met bijen. Want hou in gedachten dat de hk ook de bijen leefruimte geeft. Het voorkomt overbevolking in de BK en geeft dus ruimte aan de K om rustig door te gaan met eitjes leggen in de BK. Ik zal de uitleg over het boven plaatsen van de BK nog wel uit de doeken doen in BIjenwerk of een Blogbericht.

 • Werry Jonker

  11-05-2016 om 10:41

  Hallo Ben,
  In mijn Golzkasten zijn de HK ramen even groot als de broedkamer ramen. Er is veel honing opgeslagen, echter maar 10-15% verzegeld, als ik niets doe, is misschien eind mei een groot deel verdwenen.
  Is het een optie om de zwaarste ramen eruit te halen en op te slaan en als de dracht weer begint weer terug te plaatsen, zodat ze de honing verder verzegelen? Uiteraard laat ik voldoende honing voor de volken in de HK achter.

 • Mathijs

  11-05-2016 om 11:19

  Dag Ben,
  Volk F1 heeft de hk half uitgebouwd (6 ramen) en gevuld (voor zover ik kan zien door het plexiglas, mooie spekraten). Volk M2 heeft de hk helemaal uitgebouwd en zeker voor de helft gevuld, maar die heeft gisteren gezwermd (ik heb de zwerm geschept, is te lezen op mijn website: http://mathijsherremans.nl/16-05-10/). Dus dat volk zal zonder moer niet bouwen en de honing onderin het volk opslaan.
  Welk volk zal ik de hk geven? De blauwe bessen bloeien nu volop en heeft het nog wel zin om een van de twee volken een extra hk te geven als over 1 of 2 weken de bloei voorbij is? En als de honingkamerramen maar half verzegeld is over een week (laat zeggen 3 of 4 ramen, ik wil het alvast weten) heeft het dan wel zin om te slingeren (ik zal ook de stootproef doen, mocht dat zo zijn).
  Groeten Mathijs.

 • Ben de Blogger

  11-05-2016 om 19:42

  Werry, ze zullen bij drachtarmoe eerst de open honing consumeren. Maar niet verzegelde honing hoeft niet onrijp te zijn! Die kun je ook slingeren. Doe eerst de stootproef en je weet of de honing rijp is.
  Mathijs, ik zou het moergoede volk een 2e HK geven, dan hebben die ruimte en dat is zwermdrift vetragend.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.