12-02-2016

Kristallisatie wintervoer

Kristallisatie wintervoer

Vanmorgen samen met imker Robert uit Drempt een rondje bijen gedaan in Lochem en omgeving. Robert wilde de kunst van het liften en beoordelen van de voervoorraad oefenen. We hebben 16 volken gekontroleerd, eerder deze week had ik al 6 volken bekeken. Van deze 22 volken waren er 2, die de komende 4 weken waarschijnlijk niet door zouden komen, zonder honger te lijden. Uitgaande van het worst case scenario (slecht weer) hebben we beide volken een pak open gesneden suikerdeeg op de bodem van de Dadant kast gegeven. De kast is van boven niet open geweest. 

De overige 20 volken zaten nog zeer goed in het voer. De bezetting van de bijen was ook goed tot zeer goed. Ze zaten vrijwel allemaal op de wintertros, een enkeling met broedwarmte zat los in de kast. 

Op de foto zie je een volk, dat volop zeer grote suikerkristallen geruimd heeft. Blijkbaar hebben ze ruimte nodig voor uitbreiding van het broednest (te zien aan de donkere mul). 

Gelukkig bleek het verschijnsel van het gekristalliseerd wintervoer zich maar bij 1 volk voor te doen, en niet bij de andere buurvolken. Gelukkig maar, want het had ook aan de gevoerde cans invertsuiker kunnen liggen. Blijkbaar heeft dit ene volk snel kristaliserende nectar binnen gehaald in de herfst. 

Met zonnig weer en temperaturen van negen graden of meer, zullen we weer volop van de stuifmeel verzamelende bijen kunnen genieten. Er staan al heel veel bolgewasjes in bloei. De sleedoorn staat ook al in bloei en over 2 weken zal de wilg hier ook wel in bloei staan. Het zal, zodra het iets warmer wordt, een zeer vroege uitwintering worden.

Het noorden moet nog wat langer geduld hebben, maar ook daar komt het voorjaar vroeger ;-).  Laat de bijen vooral met rust, open de kasten niet, tenzij er noodvoedering nodig is. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Ferry

  13-02-2016 om 11:05

  Ben, Vorige week heb ik mijn kasten gewogen - beide beschikken volgens mij nog over ongeveer 3kg voer.
  Ik vroeg me toen wel af "is dat nu genoeg of niet?"

 • Blogger Ben

  13-02-2016 om 19:14

  Ferry,
  Dat is afhankelijk van de grootte van het volk, het broednest en de buitentemperatuur. Die 3 kg is voor twee weken nog wel voldoende, maar eind februari zou ik het volk nogmaals controleren. Als het koud blijft, zou het kritisch kunnen worden.

 • Jelle

  19-03-2023 om 07:10

  Hallo Ben,

  Gisteren in alle kasten de hoeveelheid voer bekeken. In iedere kast zat er voldoende voer, maar op heel veel voerramen zag je open cellen met witte brokjes/ korreltjes in. Kristalisatie? Wat doen de bijen hiermee?

  Alvast bedankt

  Ha Jelle, dat zijn inderdaad suikerkristallen. De bijen ruimen ze op zodra ze ruimte nodig hebben. Je vindt ze terug op de schuifla. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.