22-08-2015

gele nazomer bloeiers

gele nazomer bloeiers

Een kleine greep uit de vele gele bloemen, die nu staan te bloeien in onze tuin. Dahlia's, Guldenroede en nog vele andere planten geven veel stuifmeel en nectar. Om de broednesten in stand te houden, die onze langlevende winterbijen gaan leveren, is een goede nectardracht onontbeerlijk. Een mooie nazomer zal de ontwikkeling van de nieuwe generatie bijen ten goede komen.  Aan de kleur van de bijen is duidelijk te zien dat het Buckfastbijen zijn.

Zo lang het mooi weer blijft, staat het inwinteren nog op een laag pitje. Alle volken hebben nog genoeg zomerse honing rond de broednesten zitten. Over een week wordt het voeren (het inwinteren) echt begonnen.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    22-08-2015 om 20:59

    Ik heb 1 volkje in een 6-raams kast die helemaal geen honing meer bleek te hebben, terwijl er volop dracht om ze heen is. Ik moet ze dus al volop voeren.

    Mijn andere (hoofd) volk, daar heb ik dit jaar 20 kg voorjaarshoning en 20 kg zomerhoning van geoogst en die hebben alweer een hele broedkamer vol met honing verzameld. Dus die hoef ik helemaal niet bij te voeren voor de winter.

    Kunt u dit soort grote verschillen verklaren?

  • M.Visser

    22-08-2015 om 21:48

    Ik heb een klein en gezond volkje (10 ramer ).
    Dit volkje heeft inmiddels al 12 kg voer verwerkt, en het lijkt nog niet genoeg...
    Daarnaast staat een groot volk waarbij de raten vol zitten met door het volk zelf gehaalde nectar en stuifmeel.

    Hoe komen deze verschillen zo groot?
    Ligt dit nu aan het volk?

  • Ben SdC

    22-08-2015 om 22:34

    Het ligt aan het verschil in ontwikkeling. Een hoofdvolk heeft nog heel veel haalbijen en een afnemend broednest. Dit vergt dus minder voeding voor de larven, dus kan er nog - bij het huidige mooie weer - nectar opgeslagen worden. Jonge volken zijn nog in de opbouwfase en hebben niet de beschikking over veel haalbijen. Een klein opbouwend volk steekt zijn energie - nectar of voer dus - in de instandhouding of groei van het broednest.
    De ontwikkelingsfase is dus totaal verschillend in beide type volken.

  • Henk Janssen

    23-08-2015 om 10:39

    Ik heb ook een volkje dat niets meer bleek te hebben. Volgens mij zijn ze, ondanks voorzorgsmaatregelen, volledig leeggeroofd.

  • Inge

    23-08-2015 om 11:36

    Tot mijn grote schrik bleek dat het volk in de TBH totaal geen voedsel meer te hebben. Alle honing en stuifmeel weg. (En ik heb geen honing afgenomen.) Nu dus al aan het bijvoeren. Het is een behoorlijk groot volk aan 14 latten.
    Ben, dank voor deze blog!

  • Imker Harry

    23-08-2015 om 12:08

    We hebben zo ontzettend veel last van wespen twee niet al niet te sterke afleggers hebben al het loodje gelegd.
    We zijn natuurlijk al aan het voeren en dat trekt ook veel wespen.
    Hebben meer mensen dit probleem of te wel is er een oplossing?

  • Ben SdC

    23-08-2015 om 13:34

    Zie ook de rubriek Bijenwerk in Imkernieuws, dat vandaag uit komt. De oplossing tegen wespen is de vliegopening te beperken tot een doorgang voor 1 of 2 bijen, dus 1 cm breedte en hoogte. Dat geeft de bijen de mogelijkheid zich te verdedigen. Voeren doe je uitsluitend 's avonds tegen de schemering.

  • Lineke

    24-08-2015 om 09:23

    Bedankt voor jullie reacties. En ook goed te horen dat meer mensen dit is opgevallen. Het komt vast goed met een beetje hulp van de imker.

  • Mathijs

    29-10-2015 om 06:56

    Hoe kun je zien dat het een Buckfast is? In mijn volken, bastaarden, zitten ook bijen met 1 of 2 gele ringetjes, andere zijn weer zwart met geel witte haarbanden. Maar als ik een gele op de bloemen zie kan ik toch niet zeggen dat het een Buckfast is?
    Ik heb ook een keer een filmpje gezien van een Buckfast die gezwermd had en werd geschept bij een zorg imkerij, veel ervaren imkers zeiden: "Dat lijkt wel Carnica". Ze waren donker met geel witte haarbanden, geen gele banden. De imker die het filmpje erop had gezet zei: "Schijn bedriegt".

    Hier een goede tip tegen rovers:
    https://buckfastimker.wordpress.com/2015/07/30/rovers/

  • Ben SdC

    29-10-2015 om 08:53

    Mathijs,
    Gele bandjes zijn van origine afkomstig van de Apis Mellifera Ligustica. Broeder Adam begon zijn teelt van de Buckfastbij met een kruising tussen de Apis Mellifera Mellifera en de Ligusticabij. De Europese bij is donker gekleurd, de Carnica heeft grijze viltbandjes. De bastaardbij heeft van alles een beetje. Aangezien de gele Ligusticabij nagenoeg niet in Nederland voorkomt, kun je van de bijen op de foto zeggen dat het of bastaardbijen zijn of Buckfastbijen. In mijn geval ligt het dus voor de hand dat het mijn eigen Buckfastbijen zijn.
    De lijnen van mijn eigen bijen zijn bekend, het zijn allemaal nakomelingen (dochters) van raszuivere Buckfastmoeren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.