19-05-2016

Geslaagde eerste serie

Geslaagde eerste serie

Altijd spannend zo'n eerste teelt van koninginnen. Op 6 mei heb ik samen met cursist Bart 32 larfjes overgelarfd en de larfjes in een starter geplaatst. De volgende dag zijn de 22 aangenomen larfjes verhuisd naar een pleegvolk. Een pleegvolk kan een sterk moergoed volk zijn met de moer onder een moerrooster. In de dubbele honingkamer worden 1 of 2 broedkamerramen open broed gehangen met daar tussen het teeltraam met de al aangenomen larfjes. 

Vorige week woensdag 11 mei zijn de gesloten doppen opgekooid en gisteren waren er 21 koninginnen geboren. Een mooi resultaat met mooie moeren. Grappig was de verscheidenheid in tekening en kleuren van de moeren, hetgeen bij Buckfast moeren niet relevant is. Het gaat om het karakter ;-). De grootte van het borststuk voorspelt wel iets over de grootte van de toekomstige moeren.

Alle moeren zijn gisteren gemerkt met een genummerd wit plaatje en ingevoerd in broedafleggers. Een paar moeren heb ik in een kooitje in de honingkamer gehangen, deze worden door bevriende imkers later opgehaald. Je kunt ze makkelijk een aantal dagen in de honingkamer bewaren, de huisbijen verzorgen ze prima.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Tjip Buwalda

  19-05-2016 om 10:26

  Dat ziet er goed uit Ben, wil ik volgend jaar ook gaan doen.

 • Mathijs

  19-05-2016 om 17:23

  Het is goed nieuws blijkt wel, ik heb drie keer de nieuwsbrief ontvangen ;-)
  Succes er verder mee en ik volg je, daar leer ik veel van.

 • Annelies

  19-05-2016 om 19:06

  Dag Ben, ik ben heel blij met je mailtjes, maar om 5 x per dag dezelfde mail te ontvangen is een beetje veel van het goeie.
  Is er vandaag iets mis gegaan?

 • Marjolijn laroo

  19-05-2016 om 21:23

  Hallo Ben, ik ben een trouwe lezer van je blog en je boek. Als beginnend imker wil ik je een vraag stellen, ik kan noch in de boeken of in mijn lesmateriaal van vorig jaar een duidelijk antwoord vinden op mijn vraag. Daarom stel ik hem aan jou in de hoop dat ik antwoord krijg. UIt een van van kasten iseen nazwerm afgekomen en hing in een pruimen op een handige hoogte. De zwerm hebben we geschept en in een danantkast gedaan, die ik gereed had staan. De kast met zwerm staat nu nog onder de pruimenboom,zodat de laatste bijen er nog in kunnen. Mijn vraag is kunnen we vanavond of morgen de kast naast de andere twee kasten zetten? Ik hoop op antwoord, vriendelijke groeten, marjolijn laroo

 • Ben de blogger

  19-05-2016 om 21:40

  Marjolijn, dan moet je hem NU of morgen voordat ze gaan uitvliegen verplaatsen in je tuin. Morgenochtend gaan ze zich opnieuw invliegen. Ze blijven geori├źnteerd op de nieuwe plek.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.