30-05-2022

Gesloten doppen en jonge moeren invoeren

Na 5 dagen in de Broeder-Adam-Verzamelbroedaflegger - beter gezegd aan het begin van de vijfde dag, dus na 4 volle dagen - zijn de moerdoppen gesloten en kunnen ze opgekooid worden of overgebracht worden naar de broedstoof. In volken zonder BRIAS (broed in alle stadia) wil de temperatuur vaker en meer varieren dan in een moergoed volk. Die temperatuurwisselingen geeft vooral op de uiteinden van de teeltlat kans op een negatieve invloed op de ontwikkeling van de koninginnen in wording, waardoor er soms iets mankeert aan de vleugels of aan een pootje. De broedstoof geeft een permanente temperatuur, waardoor er nauwelijks uitval ontstaat. 

De grootte van de gesloten dop zegt niets over de grootte van de moeren. Soms leveren kleine doppen zelfs mooiere moeren op dan grote doppen. De kwaliteit van de moeren hangt meer af van de verzorging in het larvale stadium en de hoeveelheid koninginnegelei dat ze gekregen hebben. 

Afhankelijk van temperatuur en bijenras lopen de eerste koninginnen aan het begin van de twaalfde dag al uit, de rest volgt later die dag. Na het controleren van de koningin op uiterlijke afwijkingen (pootjes, vleugels, dikte van het borststuk) worden ze gemerkt met een gekleurd merkje met een tweecijferig nummer. Zelf gebruik ik hiervoor een andere kleur merkjes dan volgens het jaartal wordt voorgeschreven. Op deze manier weet je tenminste zeker dat het mijn koninginnen zijn, die teruggekeerd zijn in de bevruchtingskastjes. Want met 300 tot 600 gemerkte koninginnen per bevruchtingsronde zullen de merkjes met de nummers 1 tot en met 10 wel heel vaak voorkomen. Daarnaast ben ik kleurenblind en kan ik rood en groen nauwelijks onderscheiden. 

De koninginnen worden na de geboorte ingevoerd in schudzwermpjes (bijvoorbeeld in apidea's of kilers) of in negen dagen oude broedafleggers, waarvan de haalbijen afgevlogen zijn. Ik laat ze zoals je kunt zien in de video zo los in de broedafleggers of schudzwermpjes. In 9 van de 10 gevallen worden de moeren geaccepteerd. De schudzwermpjes worden gemaakt met de bijen uit de honingkamers boven het moerrooster. Dit heeft als voordeel dat er geen darren tussen zitten en het zijn jonge bijen met een ideale leeftijd. 

De avond voordat de bevruchtingskastjes op transport gaan, check ik of de gemerkte koninginnen nog gezond aanwezig zijn in de kastjes, want het heeft natuurlijk geen zin kastjes met een dode moer in te sturen. Bij een uitvaller gaat er een reservekastje mee. 

Komend weekend staan ze in mijn geval weer op Ameland vanwege de daar opgestelde lijnen met uitstekende Buckfast-eigenschappen inclusief VSH-eigenschappen, maar het had ook Marken of in het geval van Carnica-telers Vlieland kunnen zijn. De Zwarte bijen telers hebben sinds enige jaren een landbevruchtingsstation in de Flevopolder. De Teeltgroep Flevo en de Marne hebben eveneens een landbevruchtingsstation voor de Buckfastteelt. 

Dit jaar heb ik voor de eerste keer 5 imkers volledig online gecoached in de koninginnenteelt. Door middel van een zoom meeting zijn ze ingewijd in de methoden en benodige hulpmiddelen, vervolgens zijn ze via een Whatsapp groep individueel gecoached in de teelt. Iedereen kon van iedereen leren, de tops en flops waren niet van de lucht. Het eindresultaat bestond uit blije reacties na de geboorte van de moeren, van Zeeland tot de Achterhoek zonder fysieke samenkomsten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Christof

  31-05-2022 om 09:46

  Wordt de koningin wel aanvaard in het filmpje , de bijen trekken wel hard aan de poten/vleugels. Lijkt precies of ze ze willen inballen of ben ik echt verkeerd

  Ha Christof, ik heb er zo 16 ingevoerd. Eentje afgestoken omdat er een redcelmoer in rond liep. Groet, Ben

 • Peter van den Berg

  31-05-2022 om 15:12

  Ze word vermoord denk ik.
  , of niet Ben ?

  Ha Peter, nee hoor. Zoom maar in, ze lijken haar schoon. Is vrijwel allemaal goed gegaan.
  Groet, Ben

 • Frank

  31-05-2022 om 22:39

  Beste Ben,

  Wanneer mag de afvlieger weer voorzien worden van een honing kamer ?

  Ha Frank, als de bovenste bk nagenoeg volledig bezet is met bijen mag er weer een hk geplaatst worden. Groet, Ben

 • Joost

  01-06-2022 om 20:48

  Dag Ben,
  Maandag 31 mei dopjes in een 10-raams starter- pleegvolk gehangen. 3 jaar geleden koninginnenteeltcursus gevolgd in mijn aantekeningen staat na 10 dagen (doppen zijn dan minder kwetsbaar) opkooien. Wat is voor een beginner het beste? Waarom doe jij het na 5 dagen ?

  Ha Joost, ik kluis ze al aan het eind van dag 4. Langer wachten geeft een zeer grote kans op het inbouwen van de doppen in natuurraat. Tenzij het teeltraam tussen moerroosters zit.
  Ik verplaats mijn gesloten doppen naar de broedstoof. Groet, Ben

 • anne westerhof

  04-06-2022 om 09:01

  Goedemorgen Ben,
  Ik wil graag een bijzondere waarneming metje delen. Gisteren bij het nakijken van d Buckfastkast zag ik wel een tiental allemaal gemerkte koninginnen rondlopen (althans dat dacht ik in 1e instantie. Het bleken darren re zijn, waarvan de voorschildjes wit waren. Ik zou graag willen weten hoe dat kan, heb jij een suggestie?
  Groet Anne

  Ha Anne, wat versta jij onder voorschildjes? Ik vermoed dat je de grote ogen bedoelt? Witte of cremekleurige ogen is een genetische afwijking, die al in de koningin zit, maar uitsluitend via de enkelvoudige chromosoomset bij de darren tot uiting komt, zichtbaar wordt. Niet verder natelen van deze moer. De darren kunnen geen kwaad want deze kunnen niet zien, dus ook niet goed vliegen. Groet, Ben

 • Frank

  05-06-2022 om 21:34

  Hoi Ben,
  Dit jaar voor het eerst aan koninginneteelt gedaan. Tips van degene die me de aangeblazen larven levert opgevolgd en sterk volk moerloos gemaakt. Na 9 dagen doppen gebroken. Daarna teeltraam ingevoerd en wilde na 5 dagen de doppen inkooien. Helaas waren de doppen niet uitgebouwd. Waarschijnlijk toch een redcel over het hoofd gezien? Gisteren, 2 weken na mislukte Q teelt, volk gecontroleerd op broed, maar helaas nog geen eitjes of larven gevonden. Wat is nu wijsheid? Volk is niet echt agressief. Was dat wel bij check teeltraam op 5e dag. Overigens 2e poging gedaan met Qteelt in ander volk en als alles goed gaat, lopen koninginnen a.s. donderdag uit.

  Groet Frank

  Ha Frank, er zit vast een jonge moer in dat volk. Je larven zijn geruimd. Hang er maar een raam open broed in, als er een moer in zit, krijg je geen redcellen. Dan gewoon de tijd geven. Groet, Ben

 • anne westerhof

  06-06-2022 om 10:41

  Ha Anne, wat versta jij onder voorschildjes? Ik vermoed dat je de grote ogen bedoelt? Witte of cremekleurige ogen is een genetische afwijking, die al in de koningin zit, maar uitsluitend via de enkelvoudige chromosoomset bij de darren tot uiting komt, zichtbaar wordt. Niet verder natelen van deze moer. De darren kunnen geen kwaad want deze kunnen niet zien, dus ook niet goed vliegen.

  Nee, misverstand . Ik bedoel het dekschildje en dan die voorste Het lijkt op een genetische afwijking Ik imker ruim dertig jaar maar heb dit niet eerder gezien. Groet Anne

 • Patrick

  08-06-2022 om 21:51

  Hoi ben,
  As. Vrijdag ontvang ik n buckfast moer van Marken.
  Wil haar invoeren in een afgevlogen volk.
  Ik wil gebruik maken van de vlieger methode.
  Nieuwe kast op de oude plaats zetten,oude kast oude q eruit met 2ramen (open)broed.
  De rest kunstraat in de nieuwe kast op de oude plek.
  Oude kast 3meter verder op zetten en vlieg bijen naar de nieuwe kast op de oude plek laten vliegen.
  2uur later nieuwe q in kooitje in de oude kast hangen waar broed en jonge bijen inzitten.
  Gaat dit goed komen,of heb jij nog wat opmerkingen.
  Mvg.patrick

  Ha Patrick, voor een p-moer van Marken is de aanpak te riskant.
  De beste methode is om in de ochtend een net geslingerde bak ramen bovenop een kast met bk's, moerrooster en hk's te plaatsen. In de loop van de middag neem je deze bak af, die inmiddels vol jonge bijen zit en geef haar een eigen bodem en dak en een nieuwe standplaats. Hang het kluisje met moer en suikerdeeg afsluiting tussen de ramen.
  Een tweede optie lijkt op de jouwe, maar zou eerder voorbereid moeten worden. Namelijk 9 dagen voor de komst van de moer. Hier werk je met een kleine broedaflegger van 1 raam voer, 2 ramen gesloten broed en bijen. Af laten vliegen en na 8 of 9 dagen redcellen breken en moer via een kluisje suikerdeeg invoeren.
  Mocht je toch jouw riskantere methode willen inzetten, laat de moer dan eerst 3 dagen in het gesloten kluisje zitten, pas daarna clipje wegbreken en niet plakkende suikerdeeg gebruiken. Groet, Ben

 • Patrick

  09-06-2022 om 10:09

  Ben,
  Bedankt dat je tyd hebt om even mee te denken.
  Ik beschik nu alleen niet over natte honing ramen.
  Kan ik ook de jongen bijen uit de honing kamer gebruiken.
  Dus honing kamer eraf halen en bv n 6 ramee vullen met de ramen en de in gekluisde koningin tussen de raten hangen.
  Is toch bijna t zelfde
  Groetjes,Patrick

  Ha Patrick, ja goed alternatief. Wel even 1,5 tot 2 uur wachten en dan de moer erin doen via kluisje. Twee dagen in de donkere schuur laten staan en daarna in de avond open zetten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.