20-05-2019

Gesloten doppen opkooien

De koninginnenteelt is een spannend verlengstuk van onze hobby. Ter voorbereiding op de eerste doorgang op de bevruchtingsstations is er vorige week overgelarfd en moeten vandaag de gesloten doppen in kooitjes veilig gesteld worden. Die vijfde dag na het overlarven is een spannend moment, want de bijen hebben snel de neiging om raat te bouwen rond de gesloten doppen. Wacht dus niet langer en bescherm je doppen met kluisjes.

Op deze video zie je een verzamelbroedaflegger op dadantramen. Deze bijen zijn kleine bijtjes uit 4,9 mm raat, maar verder zijn er geen verschillen met normale cellen. Het buurvolk heeft dezelfde aanname van ongeveer 75%. Let ook eens op de bijen op de kluisjes op het moment dat ik het teeltraam uit de kast haal. Die bezetting rond de doppen moet goed zijn. Na uitname van het raam zie je de bijen aan de linderkant in colonne terug lopen de kast in. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnentelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • hero

    20-05-2019 om 20:18

    dag Ben morgen is mijn dag 5 en kooi ik ze op, laat je de moeren uitlopen in hun kooitjes of ga je 10 daagse doppen verdelen in je bevruchtingsvolkjes? er werd me verteld dat het beter is om de moeren uit te laten lopen in het bevruchtings volk in plaats uitgelopen moertjes in te voeren, wou ze eigelijk eerst merken en dan met wat rook via de vliegopening in laten lopen. Wat vind jij hier van groet Hero.

    Hero, aan beide methoden zitten voor- en nadelen. Voor de moeren is het beter ze in de volkjes geboren te laten worden. Maar ik wil ze perse beoordelen op grootte, kleur en op compleetheid (hebben ze alle napjes nog aan de poten bijvoorbeeld). Daarnaast wil ik ze voorzien van genummerde plaatjes. Ik vul de apidea's met een soeplepel bijen en gooi direct vanuit de nicot-kluisjes de gemerkte K erbij. Gaat altijd goed! In de verwarring merken ze er niets van. Groet, Ben

  • Annelies

    20-05-2019 om 22:29

    Dag Ben, En als er al te veel raat om de dop gebouwd is om er nog een kluisje omheen te doen, kan de koningin er dan nog toch nog uit komen?

    Annelies, ligt eraan of de punt van de dop ook ingebouwd is. Zo niet dan komt de moer er nog wel uit. Groet, Ben

  • Henk Schram

    21-05-2019 om 11:18

    Het inbouwen van moerdoppen kun je voorkomen door een teeltraam te gebruiken van 25 mm breed i.p.v. de standaardmaat van 22 mm. Dit raam wordt dan aan beide kanten voorzien van een moerrooster. Je hoeft dan de moerdoppen pas de 11e dag in te kooien. Wel met een paar begeleidende bijen die de jonge moer zo nodig helpen bevrijden wanneer ze terug gekropen is in de moerdop.

    Henk, die begeleidende bijen is heel veel werk bij tientallen gesloten doppen. Ik hou het dus op dag negen en dan ben je daarmee het inbouwen ook voor. Groet, Ben

  • jan Roozenburg

    21-05-2019 om 13:50

    hallo Ben hoe komen de mee opgesloten bijen in het kooitje aan voer?

    Jan, die worden door de 'buitenbijen' gevoerd. De kooitjes zijn van plastic gaas. Groet, Ben

  • Hero

    21-05-2019 om 20:22

    Hoi Ben, zeg je vertelde me dat je ook op kleur selecteert , heb je dan een voorkeur voor de lichte moeren of maakt dat niet uit, na jaren gewerkt te hebben met buckfast is mijn indruk dat de donkere moeren volken opleveren met mindere eigenschappen ? en waarom geeft een donkere moer ook donkere werksters? als je selecteert op lichte moeren dan worden de werksters steeds lichter van kleur. broeder Adam selecteerde ook op kleur, maar waarom? vanmiddag de 5 daagse doppen gekooid zag er prachtig uit! groet Hero.

    Hero, Broeder Adam adviseerde om extreme kleuren, zoals overwegend zwart of geel buiten de selectie te houden. Hij had een voorkeur voor leerbruine moeren.
    De eigenschappen van de moer vererven in de nakomelingen en kleur betreft slechts 1 gen (voor zover ik dit goed heb).
    Zelf let ik ook op uniformiteit in de kleuren van de moeren, soms houd ik wel eens een mooie gele moer aan voor standbevruchting. Maar in mijn P-moeren wil ik dit Ligustica-kenmerk niet hebben. Groet, Ben

  • Patrick

    21-05-2019 om 22:32

    Dag Ben, ik wijk even af. Als je een starter maakt hoelang wacht je dan om over te larven?

    Patrick, na 2 uur kun je larven in hangen. Dus voor 40 larven kun je 1,5 uur na het vullen van de starter beginnen. Ik heb de starter ook wel de avond van te voren gemaakt. Gaat ook goed. Ga nooit reizen met een net gevulde starter!
    Groet, Ben

  • Gert Valk

    22-05-2019 om 06:25

    Hoi Ben,
    Voer jij de pleegvolken ook een week van te voren? Het is niet ideaal met de dracht.. ik ga over 1 week overlarven.
    Hartelijke groet! Gert Valk

    Gert, ik voer ze inderdaad vrijwel dagelijks of om de dag met natte waszegeltjes of verdunde honing uit de afdruipbak van het ontzegelen. Ook na het inhangen blijf ik nog 4 dagen voeren. Wel op dag 5 gelijk inkooien ivm inbouwen doppen. Groet, Ben

  • Gert Valk

    22-05-2019 om 09:53

    Hoi Ben, bedankt!

    Jij schrijft hier boven...
    Ga nooit reizen met een net gevulde starter!

    Wij moeten op de curcus as. maandag thuis een starter maken en meenemen naar de curcus, om daar over te larven om ze gelijk in te hangen. Gaat het niet goed met reizen dan? Bodem is geheel van gaas.
    Ben benieuwd waarom? Alvast hartelijk dank!

    Gert, vanwege de onrust en de hobbels in de weg zullen je larven niet verzorgd worden. Dat leidt deels tot uitdroging van je larven en deze worden daarna geruimd. Je aanname wordt dus fors lager als je gaat reizen. Je moet ze een goede start t.a.v. de verzorging bieden, dus de 1e 2 uur zeker niet reizen met een starter.
    Je kunt beter de starter in rust thuis laten en bij de cursus de overgelarfde nicotdopjes in een natte koude theedoek doen. Dan kun je er wel mee reizen, want dat kan 2 uur zeker geen kwaad! Groet, Ben

  • Lippe

    22-05-2019 om 13:08

    Hey Ben, wat me opvalt bij het kooien is dat je de doppen niet recht houdt. Mij is verteld dat je de pas gesloten doppen heel voorzichtig moet behandelen en recht op moet houden. Vanaf dag +5 (kooien) tot +10 zijn doppen erg kwetsbaar.
    Ik zie dat jij de lat gewoon neerlegt en ook wel stootjes krijgt.
    Het is dus minder kwetsbaar dan ik dacht?

    Lippe, ze kunnen wel iets hebben. Horizontaal houden kan nog wel. Je moet ze niet omgekeerd op z'n kop zetten, want dan kunnen de streklarven van hun plek komen. En stoten is ook niet goed, dat ging per ongeluk ;-). Maar ze lopen hier echt wel uit! Groet, Ben

  • Henk Schram

    22-05-2019 om 14:06

    hallo Ben.
    Je schrijft: Henk, die begeleidende bijen is heel veel werk bij tientallen gesloten doppen. Ik hou het dus op dag negen en dan ben je daarmee het inbouwen ook voor. Groet, Ben

    Begrijp niet wat je bedoelt. Een paar bijen van een raam scheppen en dan het kooitje aanbrengen? Is dat veel werk? En op dag 9 ( na het over larven) zijn de doppen nog kwetsbaar. Hoe voorkom je dan ook het inbouwen vanaf dag 0 tot dag 9?

    Henk, in de kluisjes horen uitsluitend 6 tot 8 voedsterbijen te zitten als begeleidende bijen. Ik 'schep' dus niet willekeurig huis- en haalbijen maar pak met mijn vingers alleen jonge grijsjes. Die zijn 6 a 7 dagen later bij het uitlopen van de moer voedsterbijen. De eerste vier dagen na het inhangen van de 1-dags larven wordt er niet ingebouwd. Dat inbouwen gebeurt pas vanaf het moment dat de doppen gesloten zijn. Op de gesloten dop wordt verder gebouwd.
    Ze bouwen bij het inhangen van de larven niet, omdat ze hopeloos moerloos zijn, dan is de bouw- en haaldrift er uit. Groet, Ben

  • Henk

    23-05-2019 om 10:19

    hallo Ben,
    Dat de leeftijd van de begeleidende bijen van belang zou zijn heb ik nergens ooit gehoord of gelezen. Mensen als Aumeier en Liebig doen hier als wetenschappers niet zo ingewikkeld over.
    Dat gesloten doppen niet ingebouwd zouden worden spreek je zelf tegen in je antwoord aan Gert Valk waarin je stelt: Wel op dag 5 gelijk inkooien ivm inbouwen doppen.
    Verder ga je voorbij aan mijn eerder opmerking: En op dag 9 ( na het over larven) zijn de doppen nog kwetsbaar. Hoe voorkom je dan ook het inbouwen vanaf dag 0 tot dag 9?
    groeten Henk

  • Ben de blogger

    23-05-2019 om 19:41

    Henk, het is vrij logisch dat net geboren moeren voedsterbijen nodig hebben en geen vliegbijen, die horen niet thuis in kluisjes en hebben geen actieve voederklieren. Volgens het boek van Tiesler en Englert kennen de gesloten doppen 2 niet kwetsbare momenten, namelijk op dag 5 na het sluiten van de doppen en gedurende de 2 laatste dagen voor het uitlopen. Het risico op inbouwen begint na dag 5. Op dag 0 tot en met 4 is er geen risico op inbouwen, tenminste in een moerloos volk. Aangezien ik op dag 5 na het overlarven in kooi, sluit ik hiermee het risico in de dagen erna uit.
    Een bijkomende reden voor mij om geen bijtjes in de kluisjes te doen is het gegeven dat ik de uitgelopen moeren altijd binnen in de werkkamer controleer en merk. Die bijen, die dan vrij zouden komen, wil ik liever niet binnen hebben. Groet, Ben

  • Julius

    26-05-2019 om 21:20

    Hoi Ben,

    Ik had een teruggelopen moer die dood in de dop zat maar ook twee uitgelopen moeren die dood in het kooitje lagen. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Ze zaten in een moergoed volk met koninginnenroosters aan weerskanten van raam.

    Julius, in een moergoed volk moet je de jonge moeren tijdig oogsten, want soms verwaarlozen de bijen de jonge moeren. Groet, Ben

  • Gert Valk

    27-05-2019 om 17:52

    Ha ben!
    Ik heb een grote stad gemaakt in een zesramer en heb daar 40 larfjes in gehangen. Deze heb ik een klein puntje koninginnegelei meegegeven vanuit een Zwerm cel. Ik laat De Starter 24 uur staan en wil hem dan ophalen en naar huis brengen. Dit is ongeveer een half uur rijden zal dit goed gaan als ik voorzichtig rij? Of zijn ook aangeblazen doppen nog kwetsbaar voor vervoer? Ik ben erg benieuwd!

    Gert, scheur er maar lekker mee naar huis. Die larven liggen wel vast in de koninginnengelei. Zorg er wel voor dat je starter niet warm loopt. Want als het goed is, zit die boordevol jonge bijen. Groet, Ben

  • Lindar

    15-07-2019 om 22:59

    Ik heb een koningin met klein volkje. Nu heb ik de opening heel klein gemaakt maar er vliegen steeds wespen in om te roven. Hoestop ik dat?

  • Ben de blogger

    16-07-2019 om 09:52

    Lindar, lastige wespen...altijd geven die problemen. Vooral bij kleine volken. Toch de vliegopening verkleinen tot 1 bij doorgang en zet een houten plaatje voor de opening, waarlangs de bijen naar binnen kunnen. Die vinden hun weg wel, maar de wespen minder goed.
    Houdt het echt niet op, dan volkje 4 km verplaatsen. Versterken met een raam uitlopend broed zonder bijen uit een ander volk helpt ze ook sterker te worden en dus beter verdedigbaar. Groet, Ben

  • Freerk

    12-05-2022 om 17:47

    Beste,

    Het overlarven is gelukt! Nu ben ik te laat met opkooien. De kooitjes passen er niet meer omheen. Wat zou hier een oplossing voor zijn?

    Vriendelijke groet,

    Freerk

    Ha Freerk, de volgende keer een dag eerder opkooien en je teeltraam strakker tussen de raten hangen of aan 1 kant een moerrooster. Voor nu: als het net niet gaat, kun je voorzichtig een draaiende beweging maken in het kluisje zodat de buitenkant gladder en kleiner wordt. Is het nog erger dan moet je met een zeer scherp mesje eerst de uitstekende delen wegsnijden en daarna weer met die draaiende beweging de doppen erin prutsen. Soms kun je zo nog wat redden.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.