18-10-2017

Gezond en ongezond

Gezond en ongezond

De afgelopen dagen was het extreem warm voor medio oktober. Afgelopen zondag heb ik bij wijze van uitzondering toch nog twee kasten open gemaakt. Ik was nieuwsgierigheid naar de aan- of afwezigheid van broed en naar de bijenbezetting van een volk, die toch wel last had van het verkreukelde vleugeltjesvirus (gelinkt aan een zeer hoge mijtenbesmetting). 

De eerste video laat een spaarkastvolk op 1 broedkamer zien, waar niets mee aan de hand is. Het broed is bijna volledig uitgelopen, er zijn nog wel enige tientallen eitjes en larfjes. Over een maand zullen ze wel uit het broed zijn. De bezetting is goed en de bijen vertonen geen afwijkingen.  

In het volk bij de tweede video is duidelijk meer aan de hand. De bezetting is minder, mogelijk nog net voldoende om te overleven, maar dan moeten de aanwezige bijen wel langlevende winterbijen zijn en daar heb ik mijn twijfels over gezien de aantasting door de mijten. Tevens zijn er DWV-bijen te zien, die er op duiden, dat de virusweerstand onvoldoende is. De voersituatie is v.w.b. stuifmeel uitstekend. Zodra de temperatuur daalt in november en de bijen gaan op de tros zitten, is de sterkte beter in te schatten. Met 4 straten Dadant mogen ze het voorjaar proberen te halen. maar bij minder ga ik alsnog verenigen met een ander zwak of middelmatig volk om sterfte van het hele volk te voorkomen. 

Het eerste gezonde volk zit in een spaarkast:

Het tweede ongezonde volk zit in een polystyreen Dadantkast:

Vanmiddag heb ik mijn MiniPlus volkjes gewogen en 3 van de 10 hadden in 4 weken tijd per volkje ruim 2 kilo wintervoer opgegeten, de andere volkjes hadden blijkbaar minder broed en die hadden minder dan 1 kilo gegeten. Hou de volken dus in de gaten d.m.v. liften aan twee kanten. Voelen ze echt te licht aan, dan moet je ze nog snel bijvoeren met invertsuiker. 

Ik heb 2 MiniPlussen nog bijgevoerd vanmiddag, want die waren onder het streefgewicht van 8 kilo gekomen (2 randjes MiniPlus). 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris

    18-10-2017 om 17:27

    Beste Ben,

    Bij een van mijn volken, die op een BK staat, is de kast overvol,

    Zou ik er een kleine kast (honingkamer) onder kunnen zetten of heeft dat nu nog weinig zin.

    Alvast dank voor je antwoord,

    Mvrgr,

    Kris

  • Jan van Cadsand

    18-10-2017 om 17:31

    in oost zeeuws vlaanderen (Koewacht) heb ik maandag mijn volken gecontroleerd op broed, en bezetting, hiet bloeit ontzettend veel gelemosterd bladrammanas en enkele perc. Facelia ze hebben daar veel honing op gehaald, en ik moest eigenlijk niet voeren voor de winter, dat is (ik imker 40 jaar) de 2e maal dat dit gebeurt, en er was in alle volken van 3 tot 5 ramen broed aanwezig, waar van ongeveer 1/4 tot 1/5 eitjes. ik heb er nu pas de 2e mieren zuur behandeling op gezet, en er vallen 1 deze 2 dagen op 2 kasten na Erg weinig Mijten. Hoe groot kunnen de verschillen zijn in een klein Landje als Nederland.

  • Ben de blogger

    18-10-2017 om 18:44

    Kris, juist goed dat je kast vol zit. Houden zo. Niets meer aan doen. Hou wel het gewicht in de gaten van het wintervoer.

    In november gaan ze compact zitten. Bij het begin van de wilgenbloei kun je er een bak onder zetten.

  • esther

    19-10-2017 om 08:48

    Kan je nu nog wat invert suiker bijvoeren Ben?
    Ja Esther. Ik heb gisteren op 2 MiniPlussen een voerbak gezet met 1,5 liter invertsuiker, vanmorgen waren beide bakjes leeg.
    Het is nu nog relatief warm, dus nemen ze het wel op.

  • Leendert Wisman

    19-10-2017 om 09:21

    Beste Ben,
    In een volk dat ik in juli als zwerm heb verkregen, zag ik van de week nieuwe koninginnecellen, onderaan de raat. Ik heb er twee verwijderd, (er bleken koninginnen in te zitten) maar realiseerde me dat de bijen dat blijkbaar nodig achten en heb drie andere cellen maar laten zitten. Weet niet of de koningin nog in het volk zit, er is nog wel gesloten broed. Volk zit op spaarkast met 7 ramen bijen. Beter niets doen en afwachten?
    Bedankt voor je zeer leerzame videos en blogs.

    Leendert, blijkbaar zat er een oude of defecte K in de zwerm en willen ze haar nog wisselen. Je kunt aan haar toestand weinig veranderen en alleen maar hopen dat ze het voorjaar nog haalt. Indien je alle wisseldoppen echt weg gehaald had, gaan ze begin maart wel weer wisseldoppen trekken als de K nog leeft en dan zijn er ook nog geen darren. Je kunt dus niets beter niets doen, cross your fingers!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.