13-10-2018

Grooming

Het blijft een vreemd verschijnsel, 1 of meerdere bijen, die een terugkerende bij aan alle kanten 'aftasten'. De bijen, die betast worden, worden soms zelfs op de zijkant geduwd, zodat ook de onderkant geinspecteerd kan worden. Dit schouwspel, waarbij de bij aan alle kanten betast wordt,  duurt vaak vele minuten. Aangezien er niet gebeten wordt en niet aan de poten getrokken wordt, lijkt het niet op verdegingsgedrag. Dan blijft er eigenlijk alleen poetsgedrag over oftewel grooming of vlooien. Maar waar wordt naar gezocht? Pollen of misschien mijten?

Het lukte me slechts een zeer kort videootje te schieten en een paar foto's. Ik ben benieuwd of andere imkers dezelfde ervaring hebben en misschien een betere verklaring hiervoor hebben.

 

Grooming is een onderdeel van de verdedigingstechniek tegen varroamijten. Maar dit gedrag past waarschijnlijk beter in de kast dan op de vliegplank.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hendrie

    13-10-2018 om 16:15

    Hallo Ben,
    Leuk dit bij jou te zien.Ik had deze vraag net aan jou zullen vragen, dit was mij de laatste drie dagen ook al opgevallen namelijk. Net nog waren er drie bijen met een bij bezig, zag er haast wat ''zielig'' uit ,op het laatst viel de bij met een van de drie voor de kast op de grond.
    Bij een andere kast waren ze ook bezig, hier mocht ik echter niet te lang kijken van een wachter.
    m.vr.gr.Hendrie.

  • Astrid Schoots

    13-10-2018 om 19:11

    Dag Ben,
    op dit filmpje over bijen in een Bijenklos zie je duidelijk 'grooming', lekker poetsen in oa taille en vleugelinplant, de vleugeltjes wijd gespreid, mmmm ;-)
    https://www.youtube.com/watch?v=MhYxTzmoy54&t=4s (vanaf ± 3:28)


    Astrid, zal ik jouw video met naamsvermelding een keertje in een BLOG-bericht zetten? Leuk voor de imkers, die i.d. zelf willen maken. Groet, Ben

  • Dorothé Vriezen

    13-10-2018 om 20:08

    Hallo Astrid, wat een geweldig filmpje. Bedankt voir het delen

  • jantje

    13-10-2018 om 20:24

    Volgens mij doen ze dit als er rovers op pad zijn. Zo kunnen ze een onderscheid maken tussen eigen bijen en rovers of bijen die zich van kast vergist hebben.

  • Rikkie Plugboer

    13-10-2018 om 21:22

    Astrid, wat een mooie inkijk gun je ons in dit bijzondere volk, dank!

  • Dorothé Vriezen

    13-10-2018 om 22:22

    Hallo Ben, jij natuurlijk ook bedankt voor het plaatsen van je foto's en filmpje

  • Geert

    14-10-2018 om 10:39

    Ja, ook ik heb dit de afgelopen dagen gezien op de vliegplank. Lijkt in eerste instantie agressie, maar is het niet. Ben benieuwd naar de reden, ik heb geen verklaring. Zag wel bij dezelfde observatie een wesp naar binnen glippen en 10 seconden later er worden uitgesleept en van de vliegplank geworpen! Dus misschien inderdaad extra maatregelen tegen roverij zoals iemand ook suggereert.
    Bij mijn natuurbouwkasten zonder vliegplank zie ik dit gedrag niet, zou het daar dan binnen plaatsvinden?

  • Barbara de Klerk

    14-10-2018 om 15:17

    Hallo Ben,
    Ja, ik zie dit vaak bij mijn bijen, de hele zomer al. Voor zover ik heb gezien heeft het niet met roven te maken. Dan is er juist veel onrust. Mijn bijen doen dit soms met een paar op de vliegplank: ze lijken dan bijen op te vangen die eerst 'gepoetst' moeten worden voordat ze naar binnen mogen. Maar ik zie dit gedrag ook in de toplatten-kast: ik kan dit zien via het plexiglasraam. Dan zit 1 bij heel stil en een andere bij maakt deze helemaal schoon. De bij die stil zit, spreidt vaak de vleugels en beweegt het lijf zo dat er ruimte ontstaat tussen de kop en romp. De andere bij gaat heel intens alle hoeken en gaten af: boven, zijkant en ook onder. Het duurt vaak een paar minuten. Ik heb twee filmpjes maar die zijn van slechte kwaliteit. Ik zal nog een filmpje proberen te maken.

  • karin

    14-10-2018 om 20:45

    hallo Ben,
    ook enige dagen geleden gezien (eerste keer) op de vliegplank, eerst met twee, daarna drie en vier bijen rond 1 bij die terug kwam. Werd langs alle kanten betast en "gelikt" en het leek alsof de thuiskomer ook nectar doorgaf aan de anderen. Ik heb er toch wel enige minuten op staan kijken, leek niet op agressie...

  • Mathijs

    06-12-2018 om 19:15

    Dag Ben,
    Mogelijk is dit een vervlogen bij die zich inbedelt.
    Mathijs.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.