28-03-2025

Haal de honingkamers van zolder

Haal de honingkamers van zolder

In de Achterhoek zullen de komende week de kersen vol in bloesem komen te staan. Daarna volgen allerlei kleine en grote fruitsoorten en niet te vergeten de paardenbloemen, zeker met de oplopende temperaturen in het vooruitzicht na het weekend. Op donderdag werd er ook al goed gehaald. 

Haal de honingkamers dus maar van zolder. Mocht het mooi weer blijven, maak de tweede honingkamer dan maar vast klaar, want met een week bezetten de bijen de eerste honingkamer en hebben ze behoefte aan extra ruimte. Uiteraard onder voorbehoud van sterke volken. Blijft het mooie weer voortduren, vervang dan het 3e en 4e reservevoerraam voor kunstraat of een bouwraam. De bijen moeten ruimte scheppen voor de koningin. 

Heb je volken zwak uitgewinterd, dan kun je ze beter krap zetten tussen isoborden of in een 6-ramer rustig laten groeien. Geef zwakke volken gerust een pak suikerdeeg of candipolline want ook de hoeveelheid haalbijen wordt vaak minder bij deze volken. Probeer ze eind mei op sterkte te hebben voor de zomerdracht of verenig ze nu met andere zwakke volken. 

De rugzakmethode wil ook helpen voor zwakke volken. Zet het volk zonder bodem op een moerrooster waaronder een sterk volk staat. Het zwakke volk profiteert van de warmte en de bijen van het sterke volk. Na drie weken heb je twee redelijk sterke volken en kun je ze weer scheiden. 

Op de foto's zie je op een schuifla de enorme hoeveelheid stuifmeel, die bijen kunnen verzamelen. Helaas lieten ze deze massa uit hun poten vallen. Daarnaast zie je een voorbeeld van een ronde vliegopening, die het de bijen makkelijker maakt om de opening in de herfst te verdedigen tegen wespen en hoornaars. Met propolis kunnen ze zelf de opening vergroten en verkleinen. 

Vul svp de wintersterfte enquete in dit weekend. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Dieter G

    28-03-2025 om 07:44

    Hey Ben,
    Leuke update!
    Ik had gisteren hetzelfde gezien op de lade, zeer veel stuifmeel, kunnen we hiermee iets doen? Teruggeven? Verzamelen?
    Mvg

    Ha Dieter, wellicht kun je de echte stuifmeelkorrels met een groffe zeef eruit halen. Er zit nu ook mul en pootjes ed tussen. Je kunt het later terugvoeren. Wel goed drogen want het schimmelt snel. Groet, Ben

  • Wilma

    28-03-2025 om 07:44

    Hallo Ben,
    Mijn 3 volkjes zitten op 10 ramen en daarom heb ik ze een hk gegeven vorige week. Waarschijnlijk ga ik deze week een 2e hk plaatsen en wellicht daarna nog een 3e. Als ik de lente honing wil oogsten van 3 hk's, hoe zorg ik er dan voor dat er genoeg ruimte blijft voor het volk. Ik zat te denken om half mei de honing te oogsten en gelijk een aflegger, veger of vlieger te maken om de volkjes meer ruimte te geven en op de "oude" volkjes 1 hk terug te plaatsen. Wat denk jij? Of is er een betere manier?

    Ha Wilma, je moet altijd (behalve vanaf half augustus) één hk laten staan als reservevoer. Meestal kun je in het voorjaar 1 volle hk oogsten. Ik oogst en slinger dezelfde of de volgende dag en zet de hk dan gelijk terug. Afleggers maak ik pas wanneer er belegde zwermcellen zijn, anders doe ik niets. Groet, Ben

  • Oldambtimker

    28-03-2025 om 09:15

    Hoi Ben,

    Ik ben dit jaar gestart met eenbaksimkeren na het zien van jouw webinar. Tot dusver ben ik erg enthousiast. Ik ga van 5-16 mei op vakantie (onhandige timing, ik weet het). Welke zwermmaatregelen kan ik nemen voordat ik wegga? Ik heb helaas niemand die in de periode wanneer ik weg ben de kasten kan controleren op zwermactiviteit. Is het verstandig dat ik rond 3/4 mei een aflegger maak? Wat raad jij aan?

    Hoi imker, ik zou op 4 mei nog een controle uitvoeren. Zijn er op dat moment geen eitjes/larven te vinden in zwermcellen, dan zou ik niks doen. Vind je ze wel dan kun je een vlieger of veger maken, want die geven zekerheid.
    Zitten de kasten naar jouw mening overvol, dan kun je uit voorzorg een broedaflegger (BA) maken en die op een andere stand tenminste 3 km verderop zetten. Geef te volle kasten ook een extra hk. Je kunt van verschillende kasten een BA combineren. Dat verlies van bijen en broed remt de zwermdrift af. Bovendien zorgt het geven van kunstraat ook voor een zwermdriftvermindering. Laat maar horen hoe het afgelopen is. Het weer heeft natuurlijk ook een grote invloed. Groet, Ben


  • Henk

    28-03-2025 om 12:19

    Hoi Ben, ik geniet elke keer weer van je artikelen, dank daarvoor!
    Interessant, die rugzakmethode...
    Maar als je deze na 2 weken weer scheidt, zullen dan niet alle vliegbijen terugvliegen naar de oorspronkelijke onderste kast?

    Ha Henk, na scheiding geef je de eventueel kleinste de oude standplaats en die krijgt dan extra haalbijen. Je kunt ook 1 vd 2 3 km verderop plaatsen. Zo kun je nog bijsturen. Groet, Ben

  • Tore Langenraedt

    28-03-2025 om 12:24

    Hallo,

    Hier in West-Vlaanderen heb ik vorige week de eerst HZ geplaatst. Deze week zijn de temperaturen weer lager en heb ik schrik dat het broed gaat afkoelen. Is dat een terechte vrees? Uit voorzorg heb aan de buitenkant wel wat noppenfolie aangebracht. Voor 1 kastlagen deze morgen een 5 -tal poppen. Kan dit een bewijs zijn een te koud broednest?

    Dag Tore, dat broed ruimen kan ook hygiënisch gedrag zijn. Bijen beschermen hun broed wel tegen kou en laten dan de HZ ramen in de steek. Groet, Ben

  • Harrie

    28-03-2025 om 15:08

    Goede Ben
    doe al 4 jaar een eensbak imkeren gaat perfect heb gisterenochtend een paar volken gecontroleerd en vind in een bak 2 gesloten dopen kan de moer niet vinden wat nu
    Mvg
    Harrie

    Dag Harrie, dit kan een wissel zijn. Heb je nog eitjes of larven gezien? Het is wel te vroeg in het jaar vanwege het gebrek aan darren. Groet, Ben

  • Niki

    28-03-2025 om 18:24

    Leuk die foto van het gedeeltelijk dicht gemetselde ronde vlieggat. Bij mijn TOPkast heb ik het roostertje met bij-grote gaatjes gelift en door de spleet naar binne gegluurd. Wat zag ik? Ongeveer de helft van de vliegspleet is van binnen dichtgemetseld. Ik laat het…hun huis, hun regels ;-)

  • Judith

    28-03-2025 om 18:43

    Ha Ben,
    Het is nog wat te vroeg ivm het niet aanwezig zijn van darren maar toch deze vraag. Wanneer ik in april / mei broedaflegger, vlieger of veger wil maken maar ik heb géén voerramen over, hoe los ik dit op?
    Gr judith

    Ha Judiith, gewoon met 2,5 kilo pakken suikerdeeg op het voergat. Maar zonder overvloed aan voer/honing ontstaat er ook nauwelijks zwermcellen. In armoedige toestand zwermen ze niet en kun je dus beter ook geen kunstzwerm maken. Groet, Ben

  • Peter

    29-03-2025 om 00:21

    Hoe belangrijk is een verhoogde bodem bij eenbaksimkeren op een spaarkast, en hoe hoog moet die verhoging dan ongeveer zijn?

    Ha Peter, de verhoogde bodem is voor alle kasten belangrijk. Wanneer de volken op hun grootst zijn, zitten in de nacht alle haalbijen in de kast. Het volk hangt dan als het ware aan de onderkant van het broednest in een tros onder de ramen. Een ruimte van 4 tot 7 cm is wenselijk. Er bestaat een kans dat sommige volken er darrenraat in bouwen. Dat moet je dan wegsnijden, vaak maar eenmalig per seizoen. Groet, Ben

  • Jasper

    29-03-2025 om 09:10

    Wat een verschil met vorig jaar! Afgelopen donderdag de eerste vliegende darren alweer gezien (en gehoord!). Sinds afgelopen maandag staan op de eerste volken alweer de tweede honingkamer. Ze hadden het al nodig qua ruimte...en de eerste honingkamer zat al goed vol. Even afwachten wat er gebeurt nu met de tijdelijk koudere temperaturen..

  • Marja van der Veldt

    29-03-2025 om 17:23

    Hallo Ben,
    Kan ik de rugzakmethode nog toepassen?
    Of ben ik al te laat?
    Hg,
    Marja

    Ha Marja, ja dat kan nog. Het is nog vroeg. Drie weken en dan weer scheiden. Groet, Ben

  • Erik

    30-03-2025 om 22:12

    Hallo Ben,
    In een boek van jou, schreef je om een honingkamer onder de broedkamer te plaatsen, als er veel dracht is. Is dat nog steeds een goed idee?
    Ik wil graag 10 mm kopnagels gebruiken om de uitwisselbaarheid met de topkasten te behouden. Kan ik dan 5.1 raat gebruiken, of is dan 32 mm raatafstand te klein?
    Gr. Erik.

    Ha Erik, het plaatsen van een hk onder voor de tijdelijke opslag van binnenkomende nectar is alleen nuttig wanneer je bijvoorbeeld reist naar het koolzaad. Bij normale drachtomstandigheden is het niet nodig. Bij reizen naar het fruit ook niet, want die dracht is niet intens genoeg. Bij 5,1 kunstraat kun je ook 3,2 of 3,3 mm afstand gebruiken.
    Maar 3,5 mm is ook geen obstakel bij de uitwisselbaarheid met de topkast. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.