Hagelschot
Reacties
-
Arjan
03-06-2024 om 22:32Dag Ben,
Bedankt voor je boeiende blog. Vandaag vond ik BRIAS zowel in de broedkamer als honingkamer terwijl er een moerrooster tussen lag. Komt het weleens voor dat de moer er toch tussendoor kan?
Dag Arjan, indien je echt brias aantreft in de hk dan is de moer toch echt langs het rooster geglipt. Het overkomt mij ook vaak, zeker 1 a 2 keer per jaar. Omdat het bovenin warm is, legt ze gelijk alle ruimte vol. Vooral bij spaarkasten komt dit voor, bij Dadant nooit. Groet, Ben -
Johannes
03-06-2024 om 22:46Dag Ben, in het begin van je video zie ik naast het moerrooster aan twee zijde erg veel ruimte. Ben je er zeker van dat de moer niet naar de honingkamer kan?
Ha Johannes, klopt. Maar er zit vooral nog kunstraat in de hk, dus heeft ze daar nog niets te zoeken. Groet, Ben -
Marjan Kemperman
04-06-2024 om 09:15Ik ben dit voorjaar voor het eerst gestart met het geven van ramen (om en om met kunstraat) met een horzontaal en vertikaal hulplatje. De bijen hebben er prachtig hun eigen raat ongebouwd.
Volgende voorjaren ga ik (rustig aan) de kunstraatramen ook vervangen door eigen raatramen. Ook heb ik de kasten naar 11 raams omgebouwd met één sluitraam en een vlieggat.
Ik ben er erg enthousiast over en heb het gevoel de bijen ook! Ze zijn zo rustig en doen het lekker. -
Iwan
04-06-2024 om 12:52vraag over 1baks imkeren:dit jaar voor het eerst gestart,volk heeft 3 HK ,het volk wil zwermen bezette doppen ,nu zit er in de bovenste HK heel veel bijen en nu vraag ik me af of het nog zin heeft om er een 4 de HK op te zetten ivm ruimte .Honing zit er in de bovenste 2 HK haast niet in.
Ha Iwan, je kan het proberen. Het kan geen kwaad in de zomer. Je kunt wellicht beter een broedaflegger of kunstzwerm maken, zeker nadat je twee keer de zwermcellen hebt weggebroken. Groet, Ben -
Cato
04-06-2024 om 17:52Wie kan mij iets vertellen over het gebruik maken van een broedloze periode in juli en augustus om de varroamijt kwijt te raken?
Ik lees in de laatste NBV dat dr.Friedrich Pohl daarover sprak tijdens de studiedag in Boskoop.
Dag Cato, je kunt ook 3 x een week de moer arresten op iedere keer een nieuw raam. Zodra zo'n raam gesloten is, wegnemen en aan de kippen geven. Na drie keer is de mijtbesmetting met 80 a 90% gedaald. Groet, Ben -
Jurn
04-06-2024 om 18:27Bij mij in de spaarkast ook brias in de onderste hk. Toen de pseudo acacia bij in de tuin vol in bloei stond en het een week warm weer was liepen de onderste 2 hk's vlot vol naar mijn mening. Omdat er in die periode hier ook nog veel late hoogstam appel bloeide heb ik er toen een derde hk opgezet. Met de het koudere weer daarna was de toren te hoog denk, werd het fris in de bk en zocht de moer de warmte bovenin?
Ha Jurn, als de moer de kans krijgt dan zoekt ze altijd de lege cellen bovenin de kast op om ze te beleggen. Inderdaad vanwege warmte. Alleen een aanhoudende dracht of moerrooster kan dit omhoog kruipen voorkomen. Groet, Ben -
Rob.
04-06-2024 om 21:11Dag Ben,
Kan ik verhoogde bodems combineren met 1 baks imkeren?
Moet ik er dan wel of geen bouwstop op plaatsen?
Volken doen het goed, wel veel vocht en slakken in de kast,
waardoor het broednest naar de zijkanten verplaatst wordt.
Vandaar mijn idee voor een wat verhoogde bodem i.v.m. ventilatie.
Met vriendelijke groet,Rob
Dag Rob, een verhoogde bodem met bouwstop is ideaal. De Duitse imkers passen die veel toe. Ik heb ze ook in de Frankenbeuten. Groet, Ben -
Freek
04-06-2024 om 21:56Dag, Ben.
.. het hele jaar worden mijten al geruimd.. . Waar blijven de mijten Ben? In het vroege voorjaar was er ook een golfje van waarnemingen van het naar buiten dragen van poppen; je suggereerde voedsel gebrek, maar dat was het bij mij niet. Maar geen mijten op de pop en ook niet op de schuiflade. Ze laten ze toch niet overlopen, want wat blijft er dan over van dat ruimen waar je hierboven over spreekt.
Kun je in dit verband misschien ook eens inzoomen op wat er zoal op de schuiflade ligt? Ik keek er met een eerstejaars imker naar en die had nog nooit een wasplaatje gezien.
Groet, Freek
Ha Freek, kun je je vraag iets explicieter maken. Wil je meer weten over VSH of meer info over wat er te vinden is op de schuifla? In de blogcategorie De natuur rond de kast heb ik al aardig wat foto's opgenomen van insecten op de schuifla e.d. Groet, Ben -
Freek
05-06-2024 om 14:22Wanneer een pop geruimd wordt, zaten daar één of meer mijten op. Waar blijven die? Ergens werd gesuggereerd dat deze meteen overlopen naar volgende cel, vandaar dat we weinig mijten op de lade vinden. Maar dan zou het VSH gedrag, geen reductie van de hoeveelheid mijten in het volk betekenen. Al die "hagelschot"cellen op jouw foto, zouden alleen puinruimen laten zien?
Wat de lade betreft, ik zie wel eens bruinig , korrelig , beetje plakkerig spul, waar ik aan restanten van mijten denk.
Dag Freek, bij vsh- gedrag wordt de pop met moedermijt en kinderen geruimd. Varroagrut is te jong en te klein. Die vind je niet terug, soms wel de witte antennes van de pop. De moedermijt stapt opnieuw in, met opnieuw succes of weer ruimen. Na 3 pogingen wordt ze te oud en sterft uiteindelijk. Daardoor wordt de mijtenreproductie sterk geremd.
In de tekst van het blogbericht leg ik uit dat bij mij in lichte mate sprake is van inteelt, waardoor er eitjes worden geruimd. Het plakkerige spul op jouw laden kan wel propolis zijn. ik zie dat ook wel eens. Roodbruin en plakkerig. Groet, Ben -
Karin Baek
05-06-2024 om 19:09@ Cato, Dr Ellen Danneels van de RU Gent heeft met haar onderzoeksteam een interessant project gepubliceerd over het op arrest zetten van de moer met verschillende methoden. Het heet "Onder arrest" en is online te downloaden.
-
Mark
05-06-2024 om 21:08Ha Ben, net als Arjan ook broed in de eerste HK, maar dan enkel darrenbroed. Is dit ook de koningin of kan dit ook van eileggende werksters zijn? Ik heb nog gekeken of er net gelegde eitjes te zien waren om te beoordelen of het 1 per cel was maar net belegde cellen waren er niet.
Ha Mark, dat zijn eilleggende werkster in de hk. Ik zie vaak. Bij mijn kleinzoon kwam het ook voor, misschien geeft de moer iets te weinig feromonen af. Groet, Ben -
Cees
05-06-2024 om 22:43Dag Ben,
Vandaag melde er iemand in onze zwerm app dat hij graag de eerst volgende zwerm wilde scheppen omdat hij 4 van de 6 volken verloren was. Hierna kwam de een na de ander met dezelfde melding dat hij of zij ook een aantal volken verloren waren (in de meeste gevallen meer dan de helft van het totaal aantal volken wat ze hebben).
Ik heb mijn volken nog net kunnen redden om ze een paar weken geleden wat bij te voeren.
In 1 van je andere blogs zeg je dat je het van meerdere imkers heb gehoord dat het voorjaar slecht is, maar heb je ook van meerdere imkers vernomen dat er vele volken verhongerd zijn? Wat ik vertel is Zeeland.
Nu maar hopen op een mooie lindedracht..... Alhoewel dat ook niet veel lijkt te worden de komende weken met die lage temperaturen.
Dag Cees, dat het voorjaar ronduit slecht is geweest, staat als een paal boven water. Zonder bijvoeren, zal het mis kunnen gaan. Imkers houden dit uit schaamte liever voor zich, want het leed was te voorkomen geweest bij tijdig ingrijpen. Groet, Ben -
Eddy
10-06-2024 om 16:08Goedemiddag Ben,
Een vraagje over dracht.
Ik mag eventueel een aantal kasten op een stukje land zetten waar 1 echt hele grote hoge breedte linde boom staat (kasten staan dan 75 m van de boom) Vandaag zag ik dat de eerste bloesems uit waren gekomen. Verder staat er daar wat klaver en nog een normale grote linde boomen wat zwarte mosterd.
Heeft het zin om voor een maandje daar bijenkasten te zetten puur voor de linde??
Zo ja hoeveel kasten zou ik er kunnen zetten?
Imker groet
Eddy die hoopt op warmer en mooier weer
Ha Eddy,
Ik denk niet meer dan 1 volk als het maar twee lindebomen zijn. Die twee bomen bloeien als het dezelfde soort betreft niet langer dan tien dagen. Dus een maand is echt te lang.
Groet, Ben
PS de nectargift is sterk afhankelijk van de grondsoort
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.