24-07-2021

Health check op broed en bijen

De zomerdracht zit erop, tenminste hier in de Achterhoek. Op Terschelling zitten ze inmiddels in de hoofddracht: de lamsoor en vervolgens de heidedracht. De bijen op het vaste land kunnen nu met het mooie weer nog wel volop stuifmeel halen, dit komt de vormig van langlevende winterbijen ten goede. Deze periode is naast de voorjaarsontwikkeling wel de meest cruciale periode voor de komende overwintering. In jui, augustus en september worden de winterbijen gevormd. Alle jonge bijen, die voldoende eiwitreserves kunnen aanleggen en voldoende weerstand hebben tegen virussen zullen - mits ze geen larven hoeven te voeren - tot het vroege voorjaar in leven blijven. De voedsters spreken echter wel hun eiwitreserves aan om voedersap te produceren en missen daardoor hun eiwitreserves om lang te kunnen leven. Dit is de simpele weergave van het verouderingsproces. 

Het plaatsen van de honinguitlaten biedt bij mooi weer een goede gelegenheid om bijen te checken op DWV- (verkreukelde vleugels) en verlammingsvirussen. Dit laatste herken je aan de vele bijen die voor je kasten op de grond doelloos ronddwalen. Een andere aspect van de gezondheid betreft het larvale broed. Dit moet spierwit zijn en mooi glimmen in de cellen. De larven moeten mooi rond liggen en niet uitzakken of gestrekt in de cel liggen. Verkleuring kan op Europees Vuilbroed duiden. Bij gekleurde poppen moet je zeker een gezondheidscoordinator inschakelen. Als lid van de NBV heb je daar recht op! Naast alle voorlichting is dit een belangrijke reden om je aan te sluiten bij NBV of Imkers Nederland. 

In de volgende video check ik 4 volken (1,2 en 4 zijn dadant, 3 is een spaarkast) en plaats ik de uitlaatborden voor een mooie lindehoningoogst. Tevens plaats ik bij 2 volken voerbakken, want volken moeten nu in weldaad leven in verband met het instandhouden van het broednest en de voeding van de nieuwe winterbijen. 

Het tweede volk stamt uit 2018 en is nog nooit behandeld (de andere volken ook niet) ze zitten allemaal op kleine cellen en zijn voorzien van geselecteerde hoog hygienische moeren. 

Voor imkerboeken en andere bijeninfo: zie www.de vlinder en go.nl.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    24-07-2021 om 17:42

    Hoi Ben,

    Klein vraagje. Ik heb nog invertsuiker over van het inwinteren vorig jaar. De can is dus vorig jaar geopend. Kan ik dat dit jaar nog gebruiken?

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, kijk eerst even naar de houdbaarheidsdatum en proef eerst zelf of het niet gegist is. De can kan al overjarig zijn. Indien je meerdere volken hebt, kun je ze er nu nog wel mee bijvoeren, want dit voer slaan ze dicht bij het broednest op en verbruiken ze ook weer snel. Maar als je maar 1 volk hebt, zou ik ze niet overwinteren op dit voer. Groet, Ben

  • Wim Lansdaal

    24-07-2021 om 18:50

    Na ruim 40 jaar imkeren zie ik een gedrag dat ik nooit eerder geconstateerd heb. Het betreft twee volken die naast elkaar staan. Het rechter volk is een kunstzwerm van het linker. Bijen komen aanvliegen op de vliegplank van het linker en dus oude volk. Vervolgens is er een voortdurende processie van bijen met onder andere stuifmeel van de linker naar de rechter vliegplank. Dit duurt al enkele weken. Het linker volk wordt niet kleiner en het rechter niet groter. Wie heeft zoiets al eerder gezien?

    Ha Wim, ik in ieder geval niet. De twee moeren zijn wel moeder en dochter. Dus genetisch verwant aan elkaar. Heeft het rechter volk meer open broed, dat vraagt om meer stuifmeel. Het lijkt of beide volken samen als een geheel functioneert. Groet, Ben

  • Lineke

    25-07-2021 om 09:45

    Hoi Ben, de houdbaarheidsdatum weet ik helaas niet, want ik heb het overgegoten in van een emmer in een can. Ik heb het wel vorig jaar pas gekocht, net voor het inwinteren. Heb even gewogen, er zit nog 4,5 kg in. Geproefd, smaakt prima. Ik heb inderdaad maar 1 volk, maar ik wil het geven ter compensatie als ik de honing afneem. Want ik denk dat er niet veel honing in de BK zit. Zou dat wel kunnen?

    Het volk heeft trouwens een net nieuwe koningin (een week geleden zag ik een gesloten dop en waren ze 2 andere doppen aan het wegknagen) dus ik wacht nog 2 weken voordat ik de honing afhaal en het volk controleer op moergoedheid.

    Verder zag ik gister om een uur of 17.00 de nodige bijen gewoon op de vliegplank zitten niets te doen. Is dat gewoon?

    Ha Lineke, de dracht is over en de volken zijn sterk, dus zitten ze te chillen bij de vliegopening. Die 4,5 kilo kun je ze nu wel geven als je de hk eraf haalt. Waarom doe je nu niet?

    Ik zou drie weken wachten met moercontrole, want 2 weken is tekort. Groet, Ben

  • Wilma

    25-07-2021 om 10:08

    Hoi Ben een vraagje, ik heb in 2 kasten nieuwe koninginnen, 1 een week, ander 2 weken. Ik wil graag met mierenzuur gaan behandelen, om voor de heide dracht klaar te zijn. Is dat verstandig m.b.t. de nieuwe koninginnen? Wat is jouw advies in deze? Groetjes Wilma

    Ha Wilma, met jonge moeren van 1 en 2 weken oud heb je geen broed of uitsluitend open broed. Open broed is zeer kwetsbaar en gaat vaak dood door toepassing van mierenzuur.
    Dat moet je niet hebben net voor de heidedracht. Dus ik zou na de heidedracht behandelen. Groet, Ben

  • Ramin

    25-07-2021 om 10:11

    Hoi Ben,
    Een vraag: kan bij je hoog hygienische moeren kopen ? Zo niet, waar dan wel ?
    Groetjes,
    Ramin

    Ha Ramin, dat materiaal moet nog getest worden op haar kwaliteiten. Daarom zal ik deze moeren nog niet verkopen want daarmee zou ik valse verwachtingen wekken. Te meer omdat ik de kleine cellen ook toepas en nog enige veranderingen. Groet,Ben

  • Iwan

    25-07-2021 om 12:23

    Goedemiddag Ben,
    Om de hoeveel jaar doe je de honingramen smelten? Na het slingeren zien ze er nog perfect uit.

    Ha Iwan, de mooi uitgebouwde en niet bebroede hk ramen smelt ik niet om. Groet, Ben

  • Hero

    25-07-2021 om 13:52

    Ha die Ben, ik begreep van je dat een Buckfast gekruist met een carnica een slechtere cobinatie is dan een Buckfast met een bastaard ras? Heb hier een Buckfasttopmoer maar ze is van 2019, wil haar graag nog een keer inwinteren. Heb dat al eens eerder gedaan met een 2 jarige topmoer ,deze beide moeren zitten in productievolken maar de eerste moer 2 jaar oud was in het voorjaar gestorven , was is jou idee wat betreft 2 jarige topmoeren inwinteren? Groet Hero.

    Ha Hero, bij een raszuivere aanparing kun je gerust BF en C kruisen. Maar van deze f1's mag je niet natelen. Werk je met standbevruchting dan geef ik de voorkeur aan bf of bastaard darren boven carnica.

    Ik begrijp je vraag en je kent het antwoord ook al ;-). Van een topmoer kan ik ook geen afscheid nemen na 2 jaar, dus neem ik een extra risico en winter haar toch in. Maar de kans is reëel dat het volk en/of de moer het niet redt. Groet, Ben

  • Fred

    25-07-2021 om 14:37

    Ter informatie; er is bij een imker in ossendrecht (noord brabant) amerikaans vuilbroed vastgestseld, er geld nu een verplaatsingsverbod in 3km omtrek van de plaats.

    bericht is hier te vinden
    rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/07/23/besmettelijke-ziekte-bij-bijen-in-ossendrecht-vastgesteld

  • Lineke

    25-07-2021 om 17:16

    Hoi Ben, direct dan maar de bijenuitlaat geplaatst. Ik wachtte ermee, omdat ik de nieuwe moer niet wou storen. En inderdaad check ik pas 3 weken na haar geboorte op moergoedheid. Dat is 2 weken vanaf van vandaag:-)

    Nog een ander vraagje; ik maak me altijd zorgen of de bijen nog wel voldoende ruimte over houden als ik de HKs eraf haal. De BK zag er al aardig vol uit en nu moeten de bijen uit de HKs er ook nog bij. Moet ik ze niet weer wat extra ruimte geven? zo ja op welke manier?

    Groet, Linkee

    Ha Lineke, bij warm weer maken ze misschien een baard, maar dat geeft niet.
    De volken krimpen de komende weken snel, dus gaat het probleem snel over. Voorlopig komen er bij jou ook geen jonge bijen bij. Groet, Ben

  • Marila

    25-07-2021 om 18:19

    Hoi Ben,
    Een week geleden een al leggende (vreemde) moer laten inlopen in een moerloos volk. Hoe lang kan ik het beste wachten om te kijken of ze is geaccepteerd en aan de leg is? En moet er dan bijgevoerd worden?

    Ha Marila, je kunt 10 dagen na het invoeren van een leggende moer kijken of ze geaccepteerd is. Je moet dan eitjes, larven en een beetje gesloten broed tegen komen. Wanneer de buitenste ramen niet gevuld zijn met honing moet je bijvoeren. Groet, Ben

  • Ko_1958

    26-07-2021 om 12:01

    Hoi Ben,

    Ik ben dit jaar gestart met het éénbaks imkeren en tot nog toe bevalt me dat uitstekend. Maar nu sta ik op het punt om de honingkamers af te nemen, waarbij sommige volken er van mij wel drie hebben gekregen.

    Ik ben bang dat - gezien de behoorlijke omvang van de volken - als ze op slechts één broedkamer komen te staan, er problemen ontstaan m.b.t. de ruimte. Is het een idee om gedurende de varroa bestrijding (ik gebruik Apiguard) een extra BK op te zetten met kunstraat en de bakjes Apiguard te plaatsen tussen de BK's? In de vier weken van de bestrijding zullen de volken afnemen in grootte en hebben ze daarna wellicht geen ruimtegebrek in de overgebleven BK.

    Alvast dank voor je antwoord!

    Groet,
    Ko.

    Ha Ko,
    Je kunt beter 1 geslingerde HK onder de BK plaatsen. Vaak zitten er in sommige hk-ramen nog wat stuifmeel of heb je ramen, die misschien iets minder mooi zijn. Verzamel deze in een HK en plaats deze onder. Eind februari kun je deze bak leeg weg nemen. Voor de behandeling met Apiguard kun je beter een lege HK boven zetten. Met daarin het bakje op de toplatten van de BK. Er zullen wel bijen op de wanden van die lege Hk gaan zitten, maar die klop je er een paar weken gewoon weer vanaf.
    Bij warm weer ontstaat soms een baard - ook omdat ze de geur van apiguard niet weten e waarderen - maar dat geeft niets. Groet, Ben

  • J El

    27-07-2021 om 12:49

    Dag Ben,
    Voor de mierenzuurbehandeling heb ik er 1 HK op staan, moet die eraf tijdens de behandeling, of kan ik die erop houden en het mierenzuur daarboven neerzetten.
    Daarbij is het handig om te weten day ik op 1 BK imker en in principe heb ik de honing niet nodig

    Ha J., indien de honing achterlaat als wintervoer dan kun je die inderdaad beter erop laten staan. De honing vormt een mooie buffer zodat direct contact van de hoogste concentratie van het mierenzuur met het open broed niet mogelijk is. Haal wel een eventueel moerrooster er tussen uit. Groet, Ben

  • Harrie

    27-07-2021 om 13:15

    Goede dag het is weeer een prachtige opname
    Ik heb een bijen uitlaat gemaakt waar van de randen 6mm dik zijn en heb er maar een uitlaat in zitten deze wil ik gaan gebruiken op mijn spaarkast met 2 bk en 4 hk moet ik de bijen extra ruimte geven of past dat wel in die 2 kb
    Met vriendelijke groet
    Harrie

    Ha Harrie, met twee broedkamers moet je voldoende ruimte hebben voor het volk. Zorg voor een vrije doorloop voor de bijen boven en onder de bijenuitlaat.

    Bij warm kun je tijdelijk baardvorming zien, maar dat verdwijnt wel weer. Groet, Ben

  • Aart

    27-07-2021 om 14:51

    Hoi Ben,
    Ik zag dat de de dadant kasten nog op 7-8 ramen had. Het is dus niet nodig om gedurende het jaar naar het maximum aantal ramen te gaan?
    Groeten,
    Aart

    Aart, zeker niet. Je past het aantal ramen in de broedruimte aan naar de legcapaciteit van de moer. Dus bij mij varieert dat van 7 tot 10 ramen. Dit aantal bereiken ze in mei en dat blijft dan verder zo tot de voorjaarscontrole.
    Groet, Ben

  • Diana

    27-07-2021 om 16:54

    Beste Ben,
    Ik vroeg mij af of jij een idee danwel advies hebt over het volgende. Een zeer vriendelijk volk van mij had flinke zwermstemming wat weken terug. Hierop heb ik een een 6 ramer kunstzwerm gemaakt en tevens in een andere 6 ramer 1 van de doppen gehuisvest. In de oorspronkelijke kast is een nieuwe moer uitgelopen en aan de leg en 1 de 6 ramer van de dop hetzelfde verhaal. Echter, sinds de aanwezigheid van de nieuwe moer in de oorspronkelijke kast, zijn de bijen in die kast en complete stekende heksen veranderd, niet te doen. En dat terwijl het volk voor haar komst poeslief was. Ook het kastje met de 6 ramer en de dop is wat opvliegender. Ik imker met huis tuin en keuken bijen.
    Wat zou een verklaring danwel oplossing kunnen zijn om van dit gedrag af te komen zonder de moer direct te wisselen?
    Groet Diana

    Ha Diana, je spreekt over wat weken terug. Maar rekening houdend met redcellen maken, bevruchting en uitlopen broed zijn de bijen waarschijnlijk nog niet in grote getalen van de nieuwe moer. Toch hebben de feromonen van de nieuwe moer direct invloed op het volk. Het kan zijn, dat het gedrag nog verandert wanneer er meer eigen jonge bijen geboren zijn, maar het is op dit moment een minder goed voorteken.
    Zorg in ieder geval dat ze geen voedselschaarste hebben want dat maakt ze ook prikkelbaar. Groet, Ben

  • Diana

    27-07-2021 om 18:43

    Ik begrijp niet helemaal waar je op doelt met “is het…..”.
    Zowel de uitlopen moer in de oorspronkelijke kast en die dop in de 6 ramer zijn uitgelopen en aan de leg. Aanvankelijk dacht ik dat de venijnigheid aan het weer lag, maar nu enkele weken verder wordt dat steeds minder waarschijnlijk.

    Ha Diana, ik moest het schrijven van het bericht afbreken vanwege avondeten ;-).

  • Diana

    28-07-2021 om 06:34

    Dank voor je reacties Ben :-)
    Als het gedrag niet veranderd, is er dan behoudens het wisselen van de moer nog een andere optie om dit te beteugelen?

    Ha Diana, je kunt het beste nu het voorjaar afwachten. De huidige mix van bijen van twee verschillende moeders en andere vaders kan impact hebben op het gedrag van het volk. Eind oktober zijn de oude bijen van de vorige moer vrijwel verdwenen. Dus geef ze een nieuwe kans in april. Overigens zijn bijen in het vroege voorjaar altijd vriendelijker.
    Mochten ze toch minder plezierig zijn, dan moer eraf, na 9 dagen redcelllen breken en een raampje open broed van raszuivere moer erin hangen of jonge moeren bestellen. Groet, Ben

  • Ramin

    08-08-2021 om 11:49

    Dag Ben,
    Kan ik gewoon van je koninginnen kopen ? Zo niet, van wie dan wel?
    Heb je een adres voor mij ?
    Alvast bedankt,
    Ramin

    Ha Ramin, je kunt bij mij wel jonge net geboren koninginnen bestellen voor komend jaar. Maar dan moet je ze wel op komen halen in de buurt van Doetinchem. Groet, Ben

  • Natasja Dankers

    10-08-2021 om 09:13

    Goedemorgen Ben,

    Ik heb een vraag ik heb mijn volk op 1,5 bak staan dus 1 bk en 1 hk nu zit de hk vol met honing en daar zit dus geen moerrooster tussen, wat kan ik nu het beste doen ivm dat het volk kleiner gaat worden.
    Bedankt voor u hulp alvast.

    Ha Natasja, je hoeft niets te doen, tenzij je een deel van de honing wil slingeren. Zo niet dat laat je het volk met rust en zie ze in maart weer terug. Groet, Ben

  • Margeo

    11-08-2021 om 21:07

    hoi Ben even iets anders waar kan ik apilive var kopen.
    mvg Margeo

    Ha Margeo, dit is de enige shop, die ik kan vinden:
    https://www.soin-et-nature.com/nl/4143-apilife-var-1-zak-chips-2.html
    Groet, Ben

  • Margeo

    12-08-2021 om 20:57

    Hoi Ben bedankt voor de snelle reactie heb het kunnen bestellen via het door u opgegeven adres.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.