14-09-2017

Heidehoning persen

Het oogsten van de heidehoning blijft een hele klus. Echte heidehoning lijkt meer op een vaste stof dan op een vloeistof. Het vormt een dikke substantie, een gelei die niet via het gebruikelijke slingeren uit de raten komt. Door de honing voor te bewerken met een kolbtoestel of ericaborstel breng je de gelei in de cellen in beweging en neemt het tijdelijk weer een vloeibare vorm aan. Echter deze handeling - de honingraat ontzegelen en daarna twee keer bewerken met een soort spijkerbed - kost veel tijd en inspanning.

Een alternatief vormt een fruit- of honingpersje. Na het wegnemen van de bedrading uit de honingramen - door deze aan de zijkanten los te knippen, kun je ze er makkelijk uit trekken - snijd je de honingraat in 2 of 3 stukken en leg je ze in de persmand. Zelf heb ik de opvangbak met een te kleine uitlaat vervangen door een open geknipte inverstuiker can. Hierbij loopt de heidehoning makkelijker in een opvangschaal of -bak. Zie onderstaande foto's, die ik gisteren gemaakt heb. 

Nog makkelijker is het om de heidehoning te verwerken als raathoning. Echter daar moet je de volken wel toe weten aan te zetten. Alle raathoning, die niet voldoende verzegeld is, kun je alsnog persen. Het watergehalte van heidehoning mag hoger zijn dan gewone honing, namelijk 23%. Na meting met de refractometer bleek het watergehalte 18,5% te zijn. Op een foto zie je ook nog een emmer met gewone honing, die op een RVS-standaard staat om zo leeg te laten lopen in een afvulemmer. Die RVS standaard is een handig hulpmiddeltje.   

Van de geperste was maakt mijn dochter weer mooie kaarsen. 

Als laatste nog een tip van een bevriend imker voor het luchtdicht afsluiten van emmers met honing: gebruik hiervoor de folie, die aan de binnenkant van kaaspapier zit. Zie de video: 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  14-09-2017 om 12:36

  Wat zou de inhoud van de pers moeten zijn om makkelijk te kunnen werken?

 • Ben de blogger

  14-09-2017 om 13:37

  Anoniem, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid honing die je wil verwerken en de tijd die je eraan wil besteden. Bij mij is de doorsnede van de bak slechts 20 cm en ik kan tot ongeveer 30 cm stapelen. Dat betekent dat je per persing 3,5 hk spaarkast kunt verwerken.

 • Frank Moens

  14-09-2017 om 16:08

  Drie jaar geleden precies dezelfde fruitpers aangeschaft en de can van de invertsuiker in stukken gesneden voor alternatieve opvangbak en gootje.
  Gaat prima en werkt best snel. Pers niet teveel tegelijk is mijn ervaring; er blijft anders nog veel honing in de raat achter. Na de eerste persing de laag losmaken, verbrokkelen en opnieuw persen.

 • Anoniem

  15-09-2017 om 09:29

  Waar gekocht?

 • Ben de blogger

  15-09-2017 om 09:35

  Brouwmarkt

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.