21-09-2015

Heldere najaarshoning

Heldere najaarshoning

Vorige week heb ik mijn laatste honingoogst geslingerd, dit keer van de Reuze Springbalsemien. Het betrof weer een enorme opbrengst. De 2015 Buckfast F1-moeren op de volken en de grote Dadantkasten blijken hun vruchten af te werpen. Dankzij de overvloedige dracht zijn deze volken volledig op eigen honing ingewinterd. Vele andere imkers zullen deze week hun heideoogst slingeren of persen. Na een week moet de heidehoning als vaste gelei in de honingpot zitten, zo niet dan is het heide-melangehoning vanwege mogelijke bijmenging van vossebeshoning of nog andere aanwezige zomerhoning.

Springbalsemien- en heidehoning contrasteren op vele punten enorm, denk aan kleur, vloeibaarheid en aroma. De heidehoning heeft een rijk aroma en is donker van kleur, de springbalsemienhoning is helder, licht geel, fris en zoet van smaak en zeer vloeibaar. Pas bij deze late honing op voor de houdbaarheid, de vochtigheid ligt over het algemeen hoger dan bij de zomerhoningen. Heidehoning mag officieel 1 procentpunt meer water bevatten dan de andere honingsoorten.

Deze week kunnen de voerbakken ook van de volken gehaald worden en wordt de sterkte van de volken gecheckt alsmede de mijtval van afgelopen week. De sterkte van de volken wordt uitgedrukt in straatjes bijen en vermeld op de kastkaarten. Dit doe ik nog een keer in de eerste week van november. Deze controle noemen we met een knipoog "de Winter APK" van de bijenvolken. Mijn eventuele zwakke volken worden opgeheven door middel van vereniging. De kans op wintersterfte van deze volken is 30 tot 50%. Uit voorzorg verenig ik deze volken alsnog in november met andere middelmatige volken. Bij spaarkasten hanteer ik < 5 straatjes als zwak en 5 en 6 straatjes als middelmatig. Door vereniging van zwak en middelmatig ontstaat er dus meestal weer een sterk volk, dat beter winterbestendig is.

Voor deelname aan het onderzoek Winter APK (verenigen is facultatief) kun je nadere informatie verwachten in Imkernieuws (23 oktober) en Bijenhouden (1 november). Deelname wordt door het NBV-onderzoekteam (Frank Moens en ondergetekende) zeer op prijs gesteld! We kunnen er allemaal van leren!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    21-09-2015 om 11:59

    kunt u misschien nog iets zeggen over de Dadantkasten? Welk type gebruikt u en waarom u daarvoor gekozen heeft?

  • Annelies

    21-09-2015 om 12:17

    Dag Ben,wilt u in een blog een keer aandacht besteden aan het persen van honing?
    Wanneer kiest men voor persen en wanneer voor slingeren? Verschil van honing etc etc.
    Ik kan in de boeken weinig achtergrondinformatie vinden over het persen van honing

  • Petrina

    21-09-2015 om 13:36

    Ja, ik wil ook meer weten van persen, ik heb Warre kasten zonder ramen.
    Groeten

  • Ben SdC

    21-09-2015 om 14:39

    Over het hoe en waarom van persen versus slingeren van honing zal ik een stukje schrijven in de komende Bijenwerk-rubriek als onderdeel van Imkernieuws. Zie voor het archief: http://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/wat-te-doen-in-welke-periode
    Over de keuze voor een bepaalde Dadantkast is het beter om mijn boek "Natuurlijk imkeren, een belevenis" aan te schaffen. Daarin worden de verschillende kasten (hout en polystyreen) en mijn voorkeurtype beschreven. Mijn conclusie is overigens: de houten Dadant US kast bevalt mij het beste.

  • Rob W. le Mair

    22-09-2015 om 09:01

    De honing uit een Warré kast of uit een toplattenkast kun je slingeren in een LABOR doos. Dit is een soort houten doos met gazen wanden waar je een raat zonder raam of bedrading in kan opsluiten en dan slingeren. Tik in Google in "labor doos" en kijk dan verder.
    groet Rob.

  • Anoniem

    23-09-2015 om 08:47

    we hebben de hoofdstukken over kasten in uw boek gelezen. kunt u misschien nog kort onderbouwen waarom de houten Dadant US kast u het beste bevalt?
    dat hebben we niet goed op kunnen maken uit het boek.

  • Ben SdC

    23-09-2015 om 09:51

    In mijn boek probeer ik de keuze aan de lezer over te laten door de voor- en nadelen te noemen van bepaalde kasttypen. Stuur me maar even een persoonlijke mail, dan beantwoord ik de vraag wel.
    Zie voor contact info: http://de-vlinder-en-go.nl/hobby%20imkerij%20green%20spirit/index.html

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.