07-09-2015

Het voeren van volken

Het voeren van volken

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de bijen te voeren. De meeste imkers gebruikers de 1 l of 6 l plastic voerbakken, die op de dekplank geplaatst worden. Op de bovenste foto's is er nog ruimte over naast de broedkamerramen in mijn Dadantkast, zodat er een afgesneden petfles met kleikorrels (1 laagje) gebruikt kan worden als voerbak. In de TBH (onderste foto's) gebruik ik o.a. een grote invriesdoos als voerbak. Dagelijks is de bak helemaal leeg. De tros bijen bezet zo'n 9 toplatten volledig (nieuw opgezet volk). Het gebruik van deze alternatieven wordt vaak ingegeven door een gebrek aan voerbakken, die allemaal in gebruik zijn. Maar het gaat er prima mee.

Het voordeel van voerbakken naast het volk in plaats van boven het volk blijkt soms wanneer je nog bezig bent met de varroabestrijding via Thymovar of Apiguard. Deze staan soms te dicht in de buurt van de voerbak, waardoor de bijen het wintervoer minder makkelijk opnemen. Plaats de plaatjes Thymovar of het bakje Apiguard dus niet dicht bij de voeropening in de dekplank. Ik probeer eind van deze week klaar te zijn met voeren, dan hebben ze voldoende tijd om eea in te dikken en te verzegelen.

Eind september daalt de temperatuur 's nachts al sterk en wordt de opslag door de bijen lastiger. Het indikken wordt lastiger vanwege de hoge luchtvochtigheid, waardoor de kans op gisting de komende maanden groter wordt.

Bij de traditionele opzetvoerbakken gebruik ik tijdelijk houten dekplanken met het bekende voergat. Zodra ik klaar ben met voeren vervang ik de houten dekplank weer door folie of plexiglas, een aanrader! Hierdoor kan ik 2-wekelijks alle bijenvolken monitoren op sterkte. Mocht de sterkte - om welke reden dan ook - te sterk teruglopen de komende 2 maanden, dan verenig ik ze alsnog om winterverliezen te voorkomen.

Ben Som de Cerff, imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris Baert

    07-09-2015 om 11:43

    Dag Ben,
    Voor het bijvullen zitten er meestal nog wat bijen in het bakje. Maak je het bakje bijenvrij voor je bijvult of giet je de volgende voeding er gewoon in (erop vertrouwend dat de bijen wel zullen overleven door de kleikorrels) ?

  • Ben SdC

    07-09-2015 om 12:04

    Op de foto rechtsonder zie je dat er nog maar een paar - soms dode - bijen aanwezig zijn. Dan giet ik de bak gewoon weer vol. Soms tref je nog een dikke massa levende bijen onderin aan, dan voer ik niet die dag, want dan zit er blijkbaar nog een bodempje vloeibaar voer in de bak of fles. De volgende dag zijn die bijen weer verdwenen en kun je weer bijvullen.

  • Lidewij van Maanen

    07-09-2015 om 12:12

    Ik gebruik een antislipmatje zoals je ze ook gebruikt in het keukenkastje in de caravan, dat kan je er met opzittende bijen uithalen, bijgieten en er weer opleggen, drijft perfect

  • Anoniem

    07-09-2015 om 15:12

    Hallo Ben,

    Wat is ook al weer de oplossing om honing aan je bijen te voeren. Ik voer mijn eigen geoogste honing van dit jaar weer terug.

  • ewntrs

    07-09-2015 om 19:39

    Een beetje rook of gewoon inde voerbak blazen zorgt dat de meeste bijen teruggaan in de kast. De laatste bijen hebben dan ruimte om terug te lopen

  • Ben SdC

    08-09-2015 om 09:18

    Om eigen honing terug te voeren, moet je de honing met circa 15% aanlengen met water. Gebruik uitsluitend eigen honing en honing, die niet ouder is dan 1 jaar. Na 2 jaar wordt het HMF gehalte te hoog voor de bijen.

  • Anoniem

    30-09-2015 om 19:45

    Ben eind augustus al begonnen met inwinteren/afvoeren. Nu nog veel broed maar de voorraad voer/suiker is al afgenomen. Kan ik nu nog bij voeren? Ben bang dat ze anders in januari/febr. te kort komen!

  • Ben SdC

    01-10-2015 om 12:41

    Begin oktober moet je zeker het gewicht van de kasten nogmaals checken, vooral volken met jonge moeren willen nog wel eens lang door broeden, wat ten koste gaat van de wintervoorraad. Bij twijfel kun je beter nu nog eens 5 liter invertsuiker geven. Dat slaan ze met dit mooie makkelijk op. Daarna weer checken op gewicht d.m.v. liften van de kast.

  • Greet

    28-03-2016 om 12:56

    Waarom mag honing die te watm is geworden niet aan de bijen terggevoerd worden?

  • Blogger Ben

    28-03-2016 om 13:28

    Bij verhitting van honing (> 70 graden) of langdurige bewaring (> 2 jaar) ontstaat de giftige stof HMF.

  • stef.patou@telenet.be

    15-07-2016 om 18:24

    Een jong volkje bijen is bij mij ingetrokken in een boomstamholte , hoe kan ik deze voederen zodat ze overleven.....

  • ben de blogger

    15-07-2016 om 19:21

    Stef, je moet ze zo dicht mogelijk bij de tros bijen voeren. Dus kun je iets neer zetten of ophangen. Een petfles met afgesneden hals is al goed. Wat takjes in de fles steken om verdrinken te voorkomen. Een 1 : 1 suikerwateroplossing is goed. Pas voeren drie dagen na het ontstaan van de zwerm.

  • Anoniem

    18-08-2016 om 19:18

    Hoi Ben,
    Kan ik ze ook voeren zonder plank. Ik heb nl (nog) geen planken met een rond gat. Dan zet ik de voerbak op de ramen.
    Grtjs

  • Ben de blogger

    18-08-2016 om 22:06

    Irma, gewoon de voerbak op de ramen plaatsen, wel even een druppeltje voer langs de bak laten lopen, zodat ze het voer vinden. Zet je er wel een HK om heen?

  • karin

    24-10-2016 om 11:24

    vandaag 24 oktober, 1 volk heeft volgens mij toch te weinig voer opgeslagen. Heeft net zo veel gekregen als de rest van de volken. maar kast voelt veel lichter. Wat kan ik nu nog doen?

  • Ben de blogger

    24-10-2016 om 11:49

    Karin, het beste kun je 1 of 2 ramen voer uit je zwaarste volken overhangen naar dit lichte volk. Een andere oplossing is om een pak apifonda op het voergat te leggen, maar dan moeten de bijen wel in de buurt van het voergat zitten.
    Eind deze week wordt het misschien iets warmer (15 of 16 graden), je kunt dan ook nog proberen om er een voerbak op te zetten met lauwwarme suikerwateroplossing (2 kg suiker :1 l water). Het is het proberen waard. Als ze het niet opnemen, dan direct maar weer weg nemen.

  • Karin

    24-10-2016 om 15:19

    Dank je wel Ben! Wordt inderdaad donderdag warmer, ik ga het proberen! :)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.