02-06-2016

Het Apidea kastje

Het Apidea kastje

Jaarlijks maken duizenden jonge raskoninginnen een uitstapje naar een bevruchtingseiland of een bevruchtingsstation, zoals Marken, Vlieland, Ameland, de Flevo en de Marne. Aanstaande zaterdag gaat de eerste lichting naar Ameland, het gaat om zo'n 500 bevruchtingskastjes, waarvan er 130 uit de regio Oost komen. Om onnodig rijden te voorkomen, worden de kastjes van de Buckfastvereniging regio Oost op vrijdagavond verzameld in Deventer en gaan ze zaterdagmorgen collectief met het busje naar Holwerd. Zaterdagmiddag en de dagen erna (mits > 18 graden) vliegen de dan 5 a 6 dagen oude koninginnen vrolijk rond op Ameland, op zoek naar gemiddeld 12 vitale partners. 

Over twee weken komt 60 tot 70% bevrucht weer terug, de nakomenlingen van deze raskoninginnen mogen volgend jaar weer de productievolken voorzien van zwermtrage, zachtaardige en vitale moeren. Zowel voor de imker als zijn omgeving zijn deze eigenschappen BIJzonder welkom.

De meeste imkers gebruiken als bevruchtingskastje: een Apidea of Kieler kastje of een MiniPluskastje. Het Miniplus kastje heeft als voordeel dat met een extra randje de moer hierin kan overwinteren. Op de foto zie je de voerbakjes van zo'n dertien Apidea's, die van te voren gevuld zijn met gekocht suikerdeeg. Dit gekochte suikerdeeg brengt het risico van verklevende bijen met zich mee, daarom dien je hier een stukje plastic of papier (iets kleiner dan het oppervlakte van het suikerdeeg) op te leggen, zodat de bijen langs de randen kunnen beginnen te eten. Voor twee weken vakantie is een vol bakje wenselijk!

Geinteresseerd in vriendelijke en vitale bijtjes? Neem eens contact op met de Buckfast-, Carnica- of Zwarte Bij-vereniging of volg een NBV-doppencursus of een NBV-koninginnenteeltcursus.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Wilco

  02-06-2016 om 11:21

  Welke foto;-)

 • Ben de Blogger

  03-06-2016 om 09:16

  De foto staat nu in het bericht ;-)

 • Anoniem

  03-06-2016 om 19:06

  Fijne vakantie, koninginnen!

 • Ben de Blogger

  06-06-2016 om 08:11

  Tournesol, dit gaat met het mooie warme weer van zondag en maandag helemaal goed komen. Met dit weer zijn alle vitale darren op de vleugels. Op Ameland moet je echt geluk hebben met het weer.

 • Ben van Os

  19-05-2019 om 17:12

  Dag Ben,
  Welk suikerdeeg gebruik jij voor de q-teelt?
  Normaal maak ik dat zelf van honing met poedersuiker; maar heb helaas mijn honing te heet laten worden bij het vloerbaar maken en ben ik bang voor MHF.
  Zoek dus een alternatief.
  Groet

  Ben, bedoel je voor in de apidea's? Daarin gebruik ik gewoon Apifonda. Wel voor 80% afdekken met een stukje plastic. Groet, Ben

 • Anton vV

  19-04-2020 om 15:25

  Bedoel je dat de Apifonda in het voerbakje voor het grootste deel moet worden afgedekt? Wordt het anders te snel verwerkt door de bijen ?

  Anton, het deels afdekken heeft tot doel dat de suikerdeeg niet uitdroogt, maar nog belangrijker dat de bijen er niet aan vast kleven.
  Groet, Ben

 • Paul

  21-04-2023 om 20:41

  Hoi Ben, wordt zo'n apidea kastje ook gebruikt voor Carnica of andere bijen of alleen Buckfast? En als je zo'n kastje mee wil laten gaan naar een bevruchtingslokatie, zijn dan alle door jou genoemde kastjes toegestaan? GRoet, Paul

  Ha Paul, voor alle bijenrassen zijn ze in technische zin geschikt en bruikbaar. Echter....op de Carnica bevruchtingsstations worden uitsluitend Einwaben Kastjes toegestaan. Mijns inziens is dat puur voor het gemak van de plaatsing van de EWK's. Het lijkt voor het transport van het sperma naar de spermablaas beter dat de koninginnen in een meer raats kastje met meer bijen zitten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.