14-01-2022

Het Bijenblog raadplegen

Gezien de jaarlijkse toestroom van vele nieuwe imkers, die blijkbaar ook de weg weten te vinden naar het NBV-Bijenblog, is het wellicht handig een korte toelichting te geven op de verschillende manieren waarop je de informatie over bepaalde onderwerpen of imkerhandelingen kunt opzoeken in het  BijenBlog.  Met dank aan Frank Moens (NBV) en Stefan (ICT-beheer) zijn de mogelijkheden om te zoeken in het blog de afgelopen jaren uitgebreid. 

 

 

Op de homepage van de NBV kom je het woord BLOG tegen. Door daar op te klikken kom je in het scherm zoals hier links afgebeeld staat terecht. Je ziet aan de linkerkant BLOG CATEGORIEEN vermeld staan. Hierin zijn dus alle berichten onderverdeeld, zoals Bijengezondheid, drachtplanten, imkerwerkzaamheden, koninginnenteelt etc. 

Onder de tekst BIJENBLOG kun je je e-mailadres achterlaten, zodat je automatisch een mailbericht krijgt bij plaatsing van een nieuw Blogbericht. Bij wijziging van je mailadres het oude laten vervallen en de nieuwe opnieuw invoeren. 

 

 

 

In het midden van het scherm vind je (zie linker foto) een rubriek waarin je op onderwerpen kunt zoeken. Het betreft woorden die in het onderwerp van het bericht voorkomen. Dus als je vlieger in geeft, krijg je drie berichten die dit woord in de titel hebben staan. 

 

 

 

 

Een andere handige verzameling berichten betreft de categorie "De online imkerpraktijk met 16 jaarlijkse seizoenshandelingen voor de spaarkast". Hierin staan alle imkerhandelingen die je dient uit te voeren in het bijenseizoen, zoals voorjaarscontrole, vegers of vliegers maken, de varroabestrijding, het inwinteren etc. Iedere praktijkhandeling wordt uitvoerig beschreven en ondersteund met eigen video materiaal. Uiteraard is er altijd gelegenheid om verbeteringen aan te brengen. Suggesties zijn welkom. 

 

Ik hoop dat jullie met deze toelichting nog meer plezier hebben van het Bijenblog. Mocht je nog onderwerpen hebben voor een leuk blogbericht, dan zijn ze welkom. Uiteraard moeten ze wel in mijn imkerpraktijk voorkomen. Kijk ook eens op Imkerpedia, daarin vind je ook een schat aan informatie. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Imkertoon

    14-01-2022 om 21:02

    Ben,
    Dank voor de info. De zoekfunctie komt zeker van pas.

  • Jan Adrichem

    15-01-2022 om 13:40

    Hallo Ben, bedankt voor deze info.

  • Liesbeth Verstappen

    15-01-2022 om 14:41

    Op mijn varoa planken ligt het bezaait met pootjes, echt heel veel. Ik ga er van uit dat het werk is van wespen, klopt dit.

    Ha Liesbeth, dit is het werk van spitsmuizen. Die eten van de dode bijen op het gaas. Kan verder weinig kwaad. Groet, Ben

  • Martina Stibbe-Toet

    15-01-2022 om 14:49

    Hallo Ben.
    Bedankt voor deze duidelijke info. Ik word hier blij van.

  • Jacob van Welzen

    27-01-2022 om 19:29

    Ben , even een hele andere vraag. We willen kasten op een hoog gebouw plaatsen (uit de wind hoor) 60 meter hoogte. Is dat te doen voor de dames ? Wat is jou mening? We zorgen voor water en wat dracht dichtbij . Maar vliegen ze gewoon uit zoals normale locatie ? Of is het te hoog ? Mvg Jacob

    Ha Jacob, de hoogte is niet relevant. Je kunt bijenkasten vinden op hoge gebouwen in New York. Wat vooral een rol speelt zijn de weersomstandigheden en dan vooral de sterkere wind op 60 meter hoogte en de temperatuur. Die zal op daken echt wel afwijken van het buitengebied/maaiveld.
    Maar je kunt het gewoon proberen met drie volken. Het stedelijk gebied kent vaak voldoende dracht, alhoewel de bijendichtheid in sommige steden te hoog ligt om alle insecten in tijden van schaarste voldoende eten te bieden.
    Succes! Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.