Het bijenbroed keert ondanks de kou weer terug
Reacties
-
Eugene Driessen
14-01-2025 om 12:38Vraag verstoor je het natuurlijke broedgedrag niet als je de kast 'verwarmd'? In een holle boom moet de tros zichzelf zien te redden.
Dag Eugene, een holle boom heeft meestal een houtdikte van 10 tot 20 cm, hetgeen een enorm goede isolatie biedt. Dat moeten wij ook proberen te realiseren. Dat gaat dus niet met 6mm dikke dekplanken. Met isolatie wordt de kast niet verwarmd, dat doen de bijen zelf. Groet, Ben -
Jantje
14-01-2025 om 17:11ik zet er een honingzolder op en steek daar een kussen in, Net voldoende op op te vullen. je voelt ook goed de warmte aan het kussen onderaan. boven dan nog houten afdekplant en deksel nog met isomo geisoleerd.
mvg
Jantje -
Joost
16-01-2025 om 17:43Hoi Ben ik zit al sinds december te wachten wanneer het een keer 2 weken niet boven de 6 graden is geweest zodat ik zeker weet dat de bijen niet hebben gevlogen. Vanaf een maandag geven ze hier in Zeeland weer 7 plus af en wil ze daarvoor verplaatst hebben vorig jaar kwamen de bijen 31 januari al met de eerste stuifmeel.
Ik wil ze een zaterdag hemelsbreed 1.5 km verplaatsten, denk jij dat dat kan??
Afgelopen weekend was er wel een volk aan het vliegen maar ik neem aan dat ze dan niet ver vliegen. Voor de rest zijn ze Afgelopen weken volgens mij noet veel aan het vliegen geweest.
Groet joost
Dag Joost, ik heb een week geleden ook 5 kasten verplaatst. Met 1,5 km afstand heb je een redelijke afstand. Ik zou ze maar snel verplaatsen voor er echt een reinigingsvlucht komt.... Groet, Ben -
Joost
18-01-2025 om 13:17Hoi Ben,
De kasten zijn vandaag met 0 graden 1.5 km verplaatst. Bij aankomst op de nieuwe locatie waren ze wel gedeeltelijk van de tros gekomen maar 2 uur later zag ik dat de tros zich weer al ging vormen.
Voor de zekerheid straks nog ff 2 zesramers op de oude locatie zetten en eind van de week als het boven de 7 a 8 graden is geweest kijken of er toch nog wat bijen terug naar de oude locatie zijn gevlogen.....maar ik denk dat dat mee gaat vallen.
Bedankt weer voor het advies.
Ha Joost, mooi dat de rust en de wintertros weer terug gekeerd zijn. Ik acht de kans zeer klein dat ze 1,5 km halen tijdens reinigingsvluchten en naar dracht wordt ook nog niet gespeurd. Het zal wel goed gaan. Groet, Ben -
Gert
19-01-2025 om 16:12hallo Ben,
Heb gehoord dat in Amerika HET hornnaar probleem is op gelost,
weet jij daar ook van,en hoe hebben zij dat gedaan.
Ha Gert, dat betreft een andere soort. Ik meen de Giant Hornet. Is blijkbaar minder productief in zijn voortplanting. Groet, Ben -
Cees
22-01-2025 om 09:37Hoi Ben,
Bijna al mijn volken staan op 1BK met 1 HK eronder (spaatkast formaat).
Wat is nu ook alweer de beste tijd om de onderste HK weg te halen?
Hartelijke imker groet
Ha Cees, eind februari ongeacht het weertype kun je de hk's wegnemen en lelijke hk-ramen vervangen door kunstraat. Je kunt ze tijdelijk 1 of 2 maanden op de dichte dekplank plaatsen tot de volken toe zijn aan de 1e hk met moerrooster. Groet, Ben -
Cees
22-01-2025 om 09:44En kan ik de HK dan boven de BK zetten met een dakplank ertussen natuurlijk, zodat ik als de voorjaarsdracht begint en de volken sterk genoeg zijn de dakplank kan wisselen voor een moerrooster?
Als ik de HK te lang onder laat staan ben ik bang dat de Q er gaat leggen of dat de bijen er (veel) stuifmeel in op gaan slaan.
Mijn schuur en vriezers liggen/staan al vol met veel imker materiaal en ik eigenlijk geen plaats meer heb voor nog 10 HKs en ramen op te slaan :), vandaar dat ik de HKs bij de kasten wil laten voor die paar maandjes.
Klopt Cees, in maart willen ze al flink halen op de wilg. Dus vandaar eind februari wegnemen die onderste hk's.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.