10-06-2015

Het bouwraam

Het bouwraam

Deze darrenraat is gebouwd aan de onderkant van een honingkamerraam, dat als bouwraam dienst doet.

De stemming van het volk is goed af te lezen aan de ontwikkelingen op het bouwraam. Zo lang er goed en regelmatig darrenraat gebouwd wordt, is het volk nog in ontwikkeling (groeifase) en is er nog geen sprake van zwermstemming. Zodra de bijen het bouwen stoppen of meerdere punten raat beginnen te bouwen kan er sprake zijn van zwermdrift. Dit gaat dan vaak gepaard met zwermcellen, zoals te zien is op de foto.

 Zodra de zwermstemming over is en we naderen de langste dag, te weten 21 juni, wordt de behoefte aan darren ook minder en zullen de bijen nauwelijks nog darrenraat willen bouwen. Het wordt in dat geval tijd het bouwraam definitief uit de kast te halen en te vervangen door een kunstraat.

Het volk waaruit het bouwraam op de foto kwam, heeft afgelopen zaterdag voor de 2e keer dit jaar gezwermd. De oude moer was geknipt en na de 1e voorzwerm - die binnen 3 kwartier weer in de kast zat - vond ik haar een halve meter voor de kast in het gras. 

Ik heb toen de voorjaarshoning afgenomen inclusief alle bijen uit de honingkamer, die gebruikt zijn voor het vullen van bevruchtingskastjes (voor de koninginnenteelt). Vervolgens heb ik de F1 moer weer los gelaten nadat ik alle zwermcellen verwijderd had.

 Blijkbaar was deze vermindering van de volkssterkte niet genoeg om de zwermdrift definitief te beëindigen, want zaterdag hing de 2e voorzwerm weer tijdelijk bij de buren. Na een half uur hingen ze weer aan de voorkant van de kast. 

Op maandag heb ik deze locatie bezocht en verwachtte de oude moer niet meer te vinden. Gelukkig was ze honkvast, want ze liep nog steeds op het 2e of 3e broedkamerraam en had zelfs nog mooie plakken eitjes en larfjes. Mogelijk is ze niet mee gegaan met de zwerm of is via het gras toch weer in de kast geklommen (ik heb lange vliegplanken voor de kasten, die op pallets op de grond staan). 

Om haar zwermdrift toch te dempen, heb ik haar met 2 ramen bijen in een afleggerkast gestopt en het hoofdvolk een jonge net uitgelopen zelf geteelde F1-moer gegeven. Het volk had zoals te zien is op de foto behoefte aan een jonge moer, nou die hebben ze gekregen. Nu drie weken wachten op goede paringsresultaten.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

PS De Zwitsers gebruiken in hun achterbehandelingskasten met ramen in warmbouw als laatste raam voor het glasvenster een bouwraam om hiermee de toestand, waarin het volk verkeert te kunnen "lezen",

Deel dit bericht

Reacties

  • Lindy

    10-06-2015 om 13:27

    Heel informatief, nuttig idee dat van de lange aanvlieg planken. Dank je Ben

  • Anoniem

    19-06-2015 om 07:44

    Wat is de reden om het bouwraam weg te halen en er kunstraat op te hangen rond 21 juni? De bijen willen nu toch juist bouwen?

  • Ben SdC

    19-06-2015 om 08:57

    Hoofdvolken doorlopen ieder jaar 5 fasen:
    - de winter overleven
    - de groeifase in het voorjaar
    - de voortplantingsfase, waarin darren nodig zijn
    - in de zomer voerreserves aanleggen voor de komende herfst en winter
    - opbouwen van het wintervolk met langlevende bijen.
    In de groeifase wordt het meeste raat gebouwd en in de voortplantingsfase zijn darren nodig. Na de langste dag gaat de oude moer de eileg langzaam verminderen en ebt de behoefte aan darren weg, de zwermdrift is ook voorbij. Daarom kunnen de bouwramen voor de lindedracht vervangen worden door werksterraat. Blijven ze zitten dan is de kans groot dat de bouwramen volledig vol gesleept worden met zomerhoning en ontstaat er dus raathoning.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.