20-04-2016

Het bouwraam

Het bouwraam

Vanmiddag was het dan eindelijk in de Achterhoek warm genoeg om de bijen te kontroleren. In de spaarkasten had ik 9 dagen geleden bouwramen ingehangen en die waren inmiddels allemaal uitgebouwd en belegd. Op de foto is de voor- en achterkant van hetzelfde raam te zien, aan 1 kant is ook gedeeltelijk werksterbroed aangezet. Aangezien er volop larfjes zichtbaar waren, kan dit raam over een week uitgesneden worden. Hiermee wordt de eerste slag uitgedeeld aan de mijten. Iedere mijt, die je nu weg vangt, scheelt 100 mijten in augustus. Dus vang je er 40 dan scheelt dat enige duizenden mijten in de nazomer. 

Sommige imkers zijn gestopt met de bouwraammethode omdat ze in het uitgesneden darrenbroed geen mijten vinden. Inderdaad vind je die 40 of 50 mijten niet in die duizenden darrencellen, maar ze zitten er wel in en het wegnemen kan de besmetting in de zomer net onder de gevarenzone houden. Er bevinden zich genoeg darrencellen op de andere ramen om de bevruchting van de jonge moeren te borgen. Op het bouwraam vind je vaak ook de eerste speeldopjes, indien deze niet belegd zijn, hoef je vervolgens niet alle andere ramen te checken. Met het bouwraam en het ernaast hangende raam weet je voldoende over de zwermdrift. Je kunt natuurlijk ook je broedkamer kiepen en van onderen controleren op belegde doppen.

Vanmiddag heb ik in de volken al vele speeldopjes gezien, maar het was letterlijk spielerei. De darren waren ook al aanwezig, dus over 2 weken zullen de controles wel langer duren vanwege de mogelijk belegde zwermcellen. Voor zwermen hoef ik zeker nog niet bang te zijn. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • anton

    20-04-2016 om 20:46

    Beste Ben,

    Je schrijft over werksterbroed. Bedoel je darrenbroed? Want ik dacht dat je darrenbroed weg moet halen. Vriendelijk dank voor je inspirerende stukjes!

  • Myriam

    20-04-2016 om 21:35

    Ha Ben,
    Klopt het dat je maar 2 ramen controleert waarom niet alle ramen?
    En wat bedoel je met "kiepen"?

  • Blogger Ben

    21-04-2016 om 08:01

    Anton, de bijen waren eigenwijs en hebben toch een deel werksterraat gebouwd, het merendeel is echter darrenbroed. Toch moet alles weggesneden worden, zodra het gesloten is, anders kweek ik mijten.
    Myriam, in april zie ik aan 2 a 3 ramen alles wat ik wil zien, namelijk BRIAS, voldoende voer en onbelegde speeldopjes. De kans is namelijk erg klein dat er zich elders wel belegde doppen bevinden. Hooguit misschien een enkele dop, die net belegd is met een eitje, maar als de zwermdrift echt toeslaat dat zijn de doppen op het bouwraam en het raam ernaast ook belegd.
    Ik controleer maar 2 of 3 ramen om de bijen zo min mogelijk te storen, iedere verstoring levert stress op, zeker bij de lagere voorjaarstemperaturen.

  • Anoniem

    21-04-2016 om 11:13

    Als je de darrenraat weg hebt gesneden, hang je het raam weer terug? Hoe vaak snij je darrenraat weg in 1 seizoen?

  • Blogger Ben

    21-04-2016 om 15:49

    Tot midden juni blijf ik het gesloten darrenraat wegsnijden, iedere keer gaat hetzelfde raam weer terug. Meestal kan ik 3,4 of 5 keer wegsnijden. Dit houdt de stijging van het aantal mijten vlak, zonder deze methode stijgt de besmetting na juni exponentieel.

  • Mathijs

    23-04-2016 om 07:45

    Ik had bij 1 volk (volk M2) zeker 10 speeldopjes. Ik dacht ik kijk er tien na en als er geen belegd zijn is het goed. Dat was dus eigenlijk niet nodig. Die speeldopjes was in een volk met een moer van 2014, maar in jouw boek las ik ook dat andere mensen denken dat het niet met de leeftijd van de moer te maken heeft maar met de leeftijd van de raten. Die zijn allemaal nieuw van vorig jaar met de zwerm. Een ander volk (volk M1) met een moer van 2014 had maar 1 of twee speeldopjes. En weer een ander volk met een moer van vorig jaar, kleindochter van M2 had ook wat speeldopjes.

    In jouw top bar hive volken snijd je geen darrenraat en je behandeld alleen met Hiveclean, kan je dan zeggen dat je ook in de spaarkast- en dadant volken geen darrenraat hoeft te snijden. Ondanks dat je toch wat hogere sterfte hebt bij je tbh volken. En je behandeld de volken in een spaarkast of dadant ook nog beter, mierenzuur of Thymovar en oxaalzuur.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.