25-09-2023

Het broednest eind september

Als het goed is, zijn de volken ingewinterd en al weer weken geleden ontdaan van hun varroamijten. Indien de varroabestrijding 3 weken achter je ligt, kun je via het tellen van de mijten op de schuifla zien of je bestrijding effectief genoeg geweest is. Tel eens gedurende 3 tot 5 dagen de mijtenval. Blijven de dagelijkse aantallen onder de vijf mijten, dan is de bestrijding effectief verlopen. Boven de tien is er nog steeds sprake van een behoorlijke besmetting en kun je proberen begin december de oxaalbestrijding vroeg in te zetten. De volken zijn dan nagenoeg broedloos en de bestrijding heeft dan het grootste effect. Aan de donker gekleurde mul op je schuifla zie je op dit moment tevens de plaats van het nog aanwezige broednest recht daarboven. Daaruit vallen ook de meeste mijten, zowel donker als lichtgekleurde. De donker gekleurde zijn de oude moedermijten en de lichtere zijn de dochters. Mannetjes zijn nauwelijks te herkennen met het blote oog. 

In de volgende video krijg je de indruk van de omvang van het broednest op dit moment. Je ziet ook dat de moer zich op een raam broed bevindt. In dit geval zit het broed verdeeld over drie ramen. Regionaal, per volk en per ras kan dit verschillen. De nog aanwezige dracht, het weer en de leeftijd van de moer heeft grote invloed. De komende maand loopt de omvang van het broednest steeds verder terug. 

Ergens in november treedt de kou in en trekken de bijen zich tijdelijk terug op het wintercluster. De ruimte voor de moer wordt steeds kleiner want de bijen kruipen bij kou tevens in de lege cellen. De moer begint dan haar jaarlijkse terugkerende kortdurende sabattical. 

Door gebruik te maken van folie of plexiglas op je bovenste kamer kun je de wondere wereld van het bijenvolk ook in de herfst en winter goed blijven volgen. Echt waanzinnig interessant om zo je kast als een aquarium te kunnen bekijken. Je ziet in de winter meer verschillen dan je in eerste instantie verwacht. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker em docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Henk

    25-09-2023 om 11:16

    Dank voor weer een mooi blog.
    Door omstandigheden ben ik niet toe gekomen aan behandelen in augustus. Ben nu klaar met voeren. Is het voor de bijen bezwaarlijk om nu nog met mierenzuur aan de gang te gaan?
    Twee goede volken met nog mooie broedramen. Er valt wel heel wat varroa, ik zag zelfs een bij met schrompel vleugels….

    ha Henk, deze week kan het nog wel gezien de gunstige temperatuur. Morgen gelijk beginnen en over 6 dagen ben je klaar. Groet, Ben

  • Wilma

    25-09-2023 om 11:45

    Hoi Ben, hier veel kasten met bultbroed in de omgeving. Waar ligt dat aan? Het is echt opvallend. Andere kasten zitten nog bomvol met broed. De tegenstellingen zijn groot.

    Ha Wilma, wellicht slechte timing van de bevruchting ivm koud of regenachtig weer? Ik wil het niet direct zoeken in atmosferische storingen. Groet, Ben

  • Hilda

    25-09-2023 om 14:51

    Ik zou graag een bevruchte koningin halen!! Maar waarvandaan?

    Dag Hilda, deze moer is al opgehaald in de omgeving van Doetinchem. Te ver weg? Groet, Ben

  • mark

    25-09-2023 om 16:15

    Wow, jij doet geen nieuwe koningin invoeren via de kranten methode tussen het bevruchtingsvolkje en het hoofdvolk? Ik heb ook nog een aantal F1 dames die ingevoerd moeten worden. Bij mij ook gewoon de oude F2 weghalen en een kluisje erin met de nieuwe F1? Dank

    ha Mark, jazeker. Nicot kluisje met suikerdeeg zonder clipje en direct omwisselen. Groet, Ben

  • Artt

    25-09-2023 om 20:17

    Hallo Ben, ik heb nog wel 4 ramen broed in de kasten op dit moment. de bijen vliegen nog volop met stuifmeel binnen. Ik heb het idee dat het bijenseizoen een drie weken achter loopt dan vorig jaar. Wat zijn jou ervaringen?

    dag Artt, vorig jaar was een bijzondere nazomer met extreme droogte en geen stuifmeel. Ik zie weinig verschillen ten opzichte van andere jaren. Je kunt in video's van voorgaande jaren dezelfde broednesten zien van 2 tot 5 ramen. Verschillen van plus of min twee weken zie je zowel per volk als per seizoen. Maar de groei- en krimpcyclus herhaalt zich ieder jaar. Groet, Ben

  • Jesse

    25-09-2023 om 21:45

    Dag Ben,

    In het filmpje zeg je, f2 koninginnen zijn eigenlijk de beste koninginnen. Wat bedoel je precies daarmee? Berust dit op eigen ervaring of is dit ook breder vastgesteld? Ik nam altijd aan, dat de f1 koninginnen de beste zijn…
    Ik vraag dit ook, omdat ik nu ook een f2 volk Buckfast heb. Ik weet niet beter dan met een f2 is het gedrag van de koningin meer onvoorspelbaar, meer kans op agressiever cq onwenselijk gedrag van een bijen in de woonwijk.
    Dus je verraste mij met je uitspraak. Ik ben benieuwd.

    ha Jesse, ik zal het nog eens terugkijken, maar ik deel je mening dat f2 eigenschappen soms minder zijn dan f1. De vreemde darren in je omgeving zijn bepalend. Hier heb ik samen met andere BF-imkers een behoorlijke oververtegenwoordiging van zuivere bf- darren. Groet, Ben
    PS Jesse, ik zei dat wisselmoeren de beste koninginnen zijn. Dit vanwege het feit dat ze zeer goed gevoerd worden, omdat er meestal slechts 2 of 3 doppen zijn. Dus ik zei dus niet dat f2 moeren het beste zijn.

  • Lambert Ebbers

    27-09-2023 om 16:19

    Hallo Ben, ik heb een groot volk ( Buckfast P-moer aangepaard op Ameland) dat nog dik in t broed zit: 7 ramen. Kan dat kwaad in deze periode of heeft t alleen voordeel zoals veel winterbijen?

    Ha Lambert, dat is juist goed en niet abnormaal voor een moer van dit jaar. Jonge moeren gaan langer door met leggen en ze is van goede komaf. Groet, Ben

  • Wilma

    27-09-2023 om 17:05

    Hoi Ben. Wonderlijke wereld van de bijen. 1 volk wil niet inwinteren. Spiksplinternieuwe koningin, brias, groot volk, maar wintervoer maken doen ze niet. De voerbak al iets meer naar voren verschoven, maar de eerste lading hebben ze nog maar voor een kwart aangesproken. Die hangt er nu bijna een maand in. Andere volken zijn al lang klaar. Dus: met het volk lijkt niets aan de hand behalve het inwinteren dan. Wat te doen?

    ha Wilma, ververs het voer eens en doe er een mespuntje zout bij wanneer je de suikeroplossing klaar maakt. Gebruik een keer gewone kristalsuiker. 1,5 kilo in 1 liter lauw water en meld hier weer even hoe het ging. groet, Ben

  • Jesse

    28-09-2023 om 11:56

    Dag Ben,

    Dank voor je toelichting en verduidelijking. Toch begrijp ik het nog niet goed.
    De koningin uit wisselmoeren, uit slechts 2 a 3 doppen zoals je aangeeft, in een bijenvolk met F1 koningin beschouw ik ‘automatisch’ als een F2 koningin.
    Jij in dit geval niet, hoezo niet? Ik verneem het graag.

    ha Jesse, deze moer is inderdaad een f2. In de video zeg ik niet dat f2's de betere moeren zijn, ik zeg alleen dat wisselmoeren de betere moeren zijn. In dit geval is het een wisselmoer en ook een f2. Omdat het een wisselmoer is, is het meestal ook een betere moer. Groet, Ben



  • Mariëlle

    28-09-2023 om 15:51

    Dag Ben! Ik heb vandaag nog even de kasten gecontroleerd. Ik kwam in een kast een gesloten dop tegen. In die kast zit een geschepte zwerm van afgelopen mei/juni met ongemerkte moer. De moer heb ik zo vlug niet gezien, wel eitjes. Wat is wijsheid...? De natuur op zijn beloop laten ? Ik zit in Italië en heb zowel darren als darrenbroed ( maar die worden ook geruimd als het weer tegen gaat zitten). Of toch maar beter de oude moer zoeken en verwijderen en dit volk verenigen met een ander volk?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Mariëlle

    Ha Marielle, wanneer dit volk sterk genoeg is, zou ik de natuur zijn gang laten gaan. Ook hier in Oost Nederland kom ik nog darren tegen. Groet, Ben

  • Haico

    30-09-2023 om 12:02

    Vraag over varroa bestrijding en agressiviteit van bijen. Ik behandel mijn bijen met thymovar. Nu valt het op dat je twee type volken hebt. De volken die de plaatjes inpakken met propolus en volken die de plaatjes opruimen/kapot knagen. Twee dagen geleden was ik nog even in de volken aan het kijken of ze voldoende voer hebben voor de winter. Vooral de volken die de plaatjes opruimen waren zeer agressief. Kan hier een verband tussen zijn?

    ha Haico, het zou kunnen, maar er kunnen ook andere factoren een rol spelen. Het verband is niet wetenschappelijk onderzocht. Het volk bestaat ook uit meerdere zustergroepen. Iedere groep heeft waarschijnlijk een andere vader en weer ander gedrag. Volgend seizoen kan de samenstelling van je volk weer iets anders zijn. Groet, Ben

  • Stefan

    30-09-2023 om 16:25

    Hoi Ben,
    Vandaag mijn drie volken geïnspecteerd. 2 met normale broednesten, eentje zelfs een behoorlijk broednest. Maar bij de derde kast trof ik geen broednest aan. Konigin ook zo snel niet kunnen zien door het grote aantal bijen. Ik ben bang dat het abnormaal is om nu al geen broednest meer te hebben. Moet ik me zorgen maken? Wat zou jij doen? Alvast bedankt voor je antwoord.

    Ha Stefan, waarschijnlijk is er een stille moerwisseling geweest en is de nieuwe moer nog niet aan de leg. Ik zou het volk verder met rust laten. De kans dat er nog darren zijn, is redelijk groot. Groet, Ben

  • Elias D

    30-09-2023 om 21:25

    Dag Ben
    Bedankt weer voor het boeiende blogbericht, hier thuis zijn 2 van de 5 volken serieus teruggevallen qua bijen: het ene 6 straatjes bijen simplex, het andere 8.
    Het ene volk (8 straatjes) neemt heel vlot voer op maar het andere (6 straatjes) neemt niks meer op hoewel er nog lege ruimte is. 10 dagen geleden slokten die het suikerwater even snel op als de rest. Het is een nazwerm van juni.
    Het liefst behoud ik 2 volken maar wat denk jij? Maken ze kans de winter te doorstaan?

    Hartelijke groet!
    Elias

    Dag Elias, nazwermen kunnen veel mijten bevatten. Wellicht laat behandeld? Voor mij ligt de kritische grens op 5 straatjes. Dus je kunt nog even wachten of het hierbij blijft. Je kunt zelfs in oktober of november nog verenigen. Groet, Ben

  • Wilma

    01-10-2023 om 17:11

    Hoi Ben, update van het volk dat niet wilde eten.
    Ik had het al steeds ververst, hoor. Nu een zeer uitgebreide inspectie gedaan in een andere kast die winterklaar had moeten zijn met anderhalve can invert. Maar geen honing te bekennen! De wasmotten hebben wsch gefeest! 3 ramen aangetast door wasmot. Kast schoongemaakt en ramen verwijderd. Ander volk erin verenigd, weer voer erin en nu maar afwachten.
    Dus ga ik morgen ook dat niet-etende volk uitgebreid bekijken. Als er wasmot inzit en als ze nog niet hebben gegeten kiep ik de kast leeg op de stand. Dan kunnen ze zich inbedelen. Goed plan?

    ha Wilma, dat volk zonder wintervoer is gewoon beroofd. Mocht je dat andere volk morgen willen opheffen, dan kun je ze beter gewoon overhangen met raat en al. Lege overtollige ramen haal ik altijd weg en smelt ze om. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.