11-11-2022

Het broednest in november

 

Zijn de volken inmiddels uit het broed? Daar lijkt het nog niet helemaal op. De volken met laat bevruchte jonge moeren voelen in ieder geval nog warm aan. De volken met overjarige moeren lijken uit het broed te zijn, maar schijn bedriegt soms blijkbaar. 

Bij twee volken heb ik een temperatuursensor in het broednest gehangen, dus 10 cm onder de toplatten in een straatje. Ik heb drie grafieken opgenomen in de bovenstaande foto's. Twee grafieken van verschillende volken over een periode van 6 maanden en 1 grafiek over de afgelopen 30 dagen. Op de ene grafiek kun je duidelijk zien dat de broednesttemperatuur nog steeds tussen de 33 en 36 graden ligt. Hier is dus nog steeds een broednestje aanwezig, alhoewel het afdekfolie geen warmte laat voelen. Waarschijnlijk beperkt het broednest zich tot een klein oppervlak, waarbij de sensor precies op de goede plek zit. 

Het andere volk lijkt broedloos te zijn. In de grafiek over 30 dagen is nog goed te zien dat de temperatuur in het volk zo'n 15 graden uitstijgt boven de buitentemeratuur. Het volk lift mee met de telkens stijgende en dalende buitentemperatuur.  

Waarschijnlijk gaan de meeste volken pas echt uit het broed wanneer er enige dagen met lichte vorst of vorst aan de grond volgen. Mogelijk heeft het warme oktober weer met mooie vliegdagen ook gezorgd voor het langer aanhouden van broed. Dit is zeker het geval bij volken met jonge moeren van dit jaar. Overigens zal het ras en de ernst van de mijtenbesmetting ook van invloed kunnen zijn op het uitfaseren van het broednest. 

Bij de andere vliesvleugelen, zoals hommels en wespen, zullen de broednesten ook verlaten zijn. Incidenteel proberen nog enkele wespen hinderlijk de vliegopeningen van de bijenkasten binnen te dringen. Bij zwakkere volken zie je de schade op de schuifladen in de vorm van vleugeltjes en poten van bijen. 

Dit Europese hoornaarnest is inmiddels verlaten en stond waarschijnlijk op het menu van een specht (klikken op de foto's). 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Auteur van Bijvriendelijk imkeren 2.0 en Eenvoudiger(er) en duurzaam imkeren in spaar- en Topkast

Deel dit bericht

Reacties

  • Dirk De Ridder

    12-11-2022 om 00:19

    14 dagen geleden een paar kasten opengedaan op een zonnige dag, De meeste volken hadden 3-4 ramen gesloten broed.

    Ha Dirk, met uitsluitend gesloten broed 14 dagen geleden, zouden ze dus nu broedloos kunnen zijn. Groet, Ben

  • Sill

    12-11-2022 om 13:48

    Hoe zit het dan met de wintervoorraad als ze nog zolang doorgaan met een broednest?

    Ha Sill, het is normaal dat er tot eind november nog broed voorkomt in sommige volken. De standaard van 14 kilo wintervoer bij eenbaksvolken en 18 tot 20 kilo bij tweebaksvolken of dadantvolken houdt hiermee rekening.
    Het is goed om eind oktober nog eens de zijkant van de kast te liften om te lichte kasten nog zo nodig bij te kunnen voeren. Groet, Ben

  • marlou.vanessen@gmail.com

    12-11-2022 om 15:02

    Onze 3 volken zijn vandaag heel actief aan het vliegen, ik kon geen pollen ontdekken maar misschien vliegen ze vooral om propolis te halen? Ze zijn druk alles dicht te kitten. Toen ik even terug de voederbak bij een volk weghaalde die geen honingkamer er bovenop heeft probeerden ze van de latjes naar de voederbak de boel dicht te maken, ik heb het weggehaald maar het lijkt volkomen propolis! Maken ze zoveel met propolis of is het toch een combi met was?
    Nog een vraag als beginnend imker kreeg ik vorig jaar midden september mijn eerste volkje in een Styropor kast. Op advies van de imker heb ik suikerwater gegeven maar de 5e week, hij doet het in 5 weken werd het niet meer opgemaakt dus heb ik de bak nog maar laten zitten.Toen ik de bak weghaalde zaten er heel veel bijen in de opening van de voederbak, als een kluit op elkaar. Mijn onwetendheid en onkunde, ik haalde nl de bak weg zonder bescherming omdat ik niet wist dat dit bij zo'n ingreep wel moest, heeft ervoor gezorgd dat er best veel bijen het loodje hebben gelegd. Deze bijen waren traag, bijna verstijfd en zijn terug niet in de bijenkast gegaan. Nu zou ik ze afgeklopt hebben en gezorgd voor wat rook en bescherming. Mijn vraag is waarom deze bijen zo op een kluit in die bak zaten? Het volk heeft het helaas niet overleefd, in het begin toen ze er waren waren er mooie dagen en ze brachten veel stuifmeel mee, ze leken het toen goed te doen. Dank en Blessings, Marlou

    Ha Marlou, ik weet ook niet wat de reden was van het clusteren in de voerbak. Misschien hadden ze daar al raat gebouwd? Het is beter om tussen half augustus en half september te voeren en dan direct de voerbakken weg te nemen. Dan is het nog warm genoeg en kunnen de bijen niet verkleumen bij het afslaan/schudden. Groet, Ben

  • Jeroen

    12-11-2022 om 21:50

    Ben, wat gaat deze lange(re) broedduur betekenen voor de mijtenval? En in hoeverre is de mijtenval nu nog betrouwbaar als meting? Dit om te bepalen of je straks in december bij een (hopelijk) broedloze periode wel of geen varroabehandeling moet toepassen met druppelen van oxaalzuur?
    Bij mij zitten de volken (Carnica) nog met broed zo lijkt het, plexiglas is nog warm. Tevens is de mijtenval pas in oktober op gang gekomen. Terwijl dat voorheen zeker een maand eerder was. Waardoor nu juist een periode zou moeten zijn van lage mijtenval.
    Ik wil proberen om geen varroa behandeling te moeten doen. Einde zomer 2021 laatste keer mierenzuur, en sindsdien geen enkele behandeling meer gedaan. Dat liet de lage mijtenval ook toe. Maar nu ga ik mij toch vragen stellen, is het wel verstandig om het oxaaldruppelen over te slaan? Ik wil de beste P moer kunnen selecteren voor het komende bijenjaar met de eilandbevruchting. Toch best spannend om niets te doen. Niets doen wordt eigenlijk nog afgeraden, omdat er nog te weinig varroa tolerantie is in NL. Volgens de wetgeving zijn we zelfs verplicht (in het kader van dierenwelzijn/gezondheid) om tegen varroa te behandelen. Dit kwam ter sprake tijdens de NBV studiedag in Breda.
    Je snapt mijn dilemma, waar je zelf ook eens voor hebt gestaan.

    Ha Jeroen, ik betwijfel of er in de wet staat, dat je in NL verplicht bent de mijten met chemische middelen te bestrijden. Bij mij bestrijden de bijen zelf de mijten, dus de mijten worden bij mij in ieder geval op een natuurlijke manier bestreden. De volken met de minste mijtendruk laten in november ook de laagste dagelijkste mijtenval zien. Dus het volk van jou met een p-moer met de relatief gezien laagste mijtenval eind november kun je selecteren voor de koninginnenteelt van komend jaar (mits andere eigenschappen ook voldoen).
    Als ik jou was dan zou ik toch begin december de mijtenval vaststellen en bij meer dan gemiddeld 5 mijten per dag zou ik zeker oxalen. De officiƫle grens ligt bij 1 mijt per dag, maar dat geldt voor volken, die deze zomer behandeld zijn. Niet-behandelde volken behouden een zekere mijtenbesmetting. De volken moeten daarmee leren dealen, maar ze mogen er natuurlijk niet onder lijden. Dus toch selectief behandelen als de mijtendruk te hoog wordt. Je mag geen volken verliezen aan de mijten/virussen. Groet, Ben

  • Jaap jager

    13-11-2022 om 11:56

    Als je nu nog behandeld dan verzwak je de winter bijen volgensmij. Gr jaap jager texel

    Ha Jaap, zoals je wellicht weet, behandel ik mijn volken niet meer sinds 2016. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.