Het broednest in oktober
Reacties
-
verkleij
05-10-2019 om 20:11nu nog in de kast kijken? dat laten mijn bijtjes echt niet meer toe denk ik
-
Jochum C ZWERVER
06-10-2019 om 07:54Ik kom na september niet meer in de kast dat zij broeder Adam al na de dracht van de heide was het gebeurt ik hoop dat het goed gaat Ik hoor het graag van u groetjes van Jochum
Jochum, de andere volken laat ik ook met rust. Dit was uitsluitend bedoeld voor 'onderzoek van het broednest'. Groet, Ben -
Ramin
06-10-2019 om 13:11Goeden dag Ben,
Ik zie dat u al een paar keer in uw video’s met VarroMed de bijen behandeld … dus ik werd nieuwsgierig en ging op internet zoeken … Ik kwam een praktijkproef van Lieteberg die op verzoek van Honey bee Valley uitgevoerd is …
Uit die praktijkproef bleek dat er behoorlijke schade en zelfs doden volken tot gevolg heeft gehad …
Is dit product zoals in de beschrijving staat veilig ? …. Vooral als men voor de winterbehandeling wil gebruiken ?
Of gebuikt u hem op andere wijze dan in de beschrijving van product zelf staat ?
Fijne zondag nog, Ramin
Ramin, ze hebben zich bij het onderzoek niet gehouden aan de voorschriften. Vijf behandelingen in plaats van drie en veel te hoge doseringen. Ik gebruik dit product en de voorganger al zo'n tien jaar op tientallen volken, vaak een jaar afgewisseld met Api Life Var en dat werkt goed. Veel imkers zijn er tevreden over. Groet, Ben
-
Johan B.
06-10-2019 om 13:48Dag Ben, allereerst dank voor telkens je mooie ervaringen met zoveel bijenhouders te willen delen
-
Robert Asbeek Brusse
06-10-2019 om 14:08Goedemiddag Ben,
Zie ik in dit filmpje DN-ramen met korte oren ?
bedankt voor al jouw leerzame opnames!
Grz, robert
Robert, de korte oortjes horen bij Dadant ramen, het grootste deel van mijnvolken zit in Dadantkasten. Grz, Ben -
Janet
06-10-2019 om 21:16Het onderzoek van Honeybee Valley verliep volledig volgens de voorschriften van Varromed. In de bijsluiter staat: behandelen in het najaar 3x tot 5x met tussenpozen van 6 dagen. Behandeling 5x herhalen wanneer er in de eerste 6 dagen meer dan 150 mijten vallen.
Een varromed behandeling van 4 weken (5 behandelingen) is overigens maar voor 68,7% efficiënt, maw er blijven na al dat behandelen nog meer dan 30% mijten over! Ik zou het zelf dus nooit gebruiken.
Het onderzoek gebeurde wel in oktober en november, terwijl dat mss beter was gebeurd in augustus, maar voor de rest klopt het wel.
Janet, de mijtenpopulatie loopt bij het uitblijven van een tijdige zomerbehandeling extreem snel op in de maanden juli, augustus, september. Bijen@wur adviseert derhalve de zomerbehandeling uit te voeren eind juli en in augustus. Hiermee bereik je dat de langlevende winterbijen die geboren worden in de maanden augustus, september en oktober niet geparasiteerd worden door de mijten.
Indien je tegen dit advies in wacht met de behandeling tot oktober en november, zoals in de genoemde proef van honeybee valley, zijn er daardoor nauwelijks langlevende winterbijen geboren. Geen wonder dat deze volken de winter niet overleven.
In de bijsluiter (lees vooral de Duitse versie, want dit middel komt uit een Duitstalig land) staat vermeld dat de behandeling 3 x moet plaats vinden. Uitsluitend indien er na de derde en laatste behandeling nog 150 mijten of meer vallen in de zes dagen (dus > 25 mijten per dag) mag de behandeling nog twee keer herhaald worden. Dit is dus niet de standaard!
Omdat de behandeling niet in de juiste periode is uitgevoerd, krijg je niet representatief hoge besmettingen, die fataal zijn voor de meeste volken. Groet, Ben -
Marco de Nood
07-10-2019 om 11:40Hoi Ben, ik vroeg me af tot wanneer ik moeren kan wisselen? Vorig jaar zag ik tijdens de oxaalzuur behandeling in december dat een groot volk sterk was afgenomen. Later bleek dit door een dode moer te komen. Had ik die in december nog kunnen wisselen door een moer uit een teeltkastje? (ontwikkelen de werksters in de herfst/winter geen eierstokken als ze moerloos zijn geworden?) Dit jaar heb ik gek genoeg bij 1 van mijn volken toegenomen agressie tijdens het voeren gezien. Meteen tientallen irritante bijen op mijn kap die graag willen steken. Daarnaast veel stertselgedrag bij de vliegspleet. Tientallen bijen die hun Nasonovklier laten zien. Bij een veel rustiger volk zag ik dit gedrag ook, maar daar bleek na controle gewoon een goede F1 moer in te zitten. Het temperamentvolle volk heb ik vanwege het gedrag voor nu even met rust gelaten, maar ik lig er wakker van dat ik straks toch met een volk zit dat geen moer heeft. Drie weken ervoor had ik overigens wel nog een klein breodnestje gezien, maar helaas niet meer mijn gemerkte f1. Er zou dus een f2 in kunnen zitten en dit gedrag verklaren. Toch controleren of afwachten? En waar komt dat stertselgedrag vandaag, terwijl er wel een goede F1 moer in de kast zit? Heb nog 1 teeltkastje staan met een f1 die ik zou kunnen verenigen en anders kan ik misschien op de valreep nog bij iemand een bevruchte f1 kopen...
Marco, uiteraard kun je nu nog wel wisselen of verenigen. Er zitten nog dagen met 18 graden in de weersvoorspelling, dus waarom geen check als de bijen laten zien dat het niet pluis is. Het begrip stertselende bijen kan duiden op gebrek aan een moer of een op handen zijnde bruidsvlucht. De apidea kun je nu zo op het voergat zetten en na een paar dagen afkloppen boven het voergat. Als je er vanuit gaat dat de moer ontbreekt, hoef je niet te controleren en kun je zo verenigen. Zorg voor de zekerheid voor een gemerkte moer.
Groet, Ben
-
ruud
08-10-2019 om 10:24Dag Ben, even over bovenstaand Marco. Dat verenigen wil ik ook nog doen bij 16-18 gr komend weekend moet dit nu ook nog via de krant of kan je ze zo bij (naast)elkaar hangen (2x6-ramer naar 1x10-ramer)..
Ruud, het verenigen van twee zesramers zou ik alleen doen als 1 van de 2 zwak is. Twee sterke zesramers zou ik zo laten zitten. Maar je kunt ze inderdaad zo bij elkaar hangen in een tienramer. Hang wel even de broedramen tegen elkaar want waarschijnlijk hebben ze beiden nog 1 of 2 ramen met broedvlakken. Ik ga er wel vanuit dat het dezelfde soort bijen zijn. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.